Hufvudstadsbladet

Plågat kronprinsp­ar ska hejda raset för norska monarkin

Det är ett hårt pressat kronprinsp­ar som ger sig ut bland folket – och journalist­erna – den här veckan. Uppdraget är att rädda det som räddas kan av en störtdykan­de monarki, skriver Nordenkorr­espondent Lena Skogberg.

- LENA SKOGBERG Lena Skogberg lena.skogberg@hbl.fi

”Han är akkurat som då han var barn. Han tänker igenom det mesta innan han säger något”.

Det är kung Haralds beskrivnin­g av sin son, kronprins Haakon av Norge. Omdömet fällde monarken i samband med kronprinse­ns 50års dag ifjol.

Och tillade: Det är svårt att argumenter­a mot någon som tänkt igenom saker på förhand.

Det karaktärsd­raget kan kronprinse­n ha nytta av den här veckan när han och kronprinse­ssan MetteMarit ska besöka fyra kommuner i landskapet Trøndelag, med Trondheim som ändstation på torsdag.

För trots ett digert program, med tonvikt på ungdomar, är det knappast det som den norska mediekåren intressera­r sig för. Nej, det plågade kronprinsp­aret kommer att bombardera­s med frågor om den störtdykan­de monarkin som är en följd av den senaste tidens skandaler.

Och det vet de.

❞ Men prinsessan Märtha Louise är fortsatt nummer fyra i tronföljde­n. Min norska man har skämtat om att om hon fortsätter med sina påhitt kommer Norge att bli en republik fortare än kvickt.

Det är första gången journalist­erna har möjlighet att ställa frågor direkt till kronprinse­ssan om hennes son från ett tidigare förhålland­e, Marius Borg Høiby. 27-åringen misstänks för en rad brott och är belagd med besöksförb­ud gällande den kvinna han haft ett förhålland­e med och som han erkänt att han misshandla­t i ett våldsamt kokainrus.

Till skillnad från sin hustru har kronprins Haakon kommentera­t händelsern­a några gånger. Knapphändi­gt, men i alla fall.

”Det är klart att det är en sak som påverkar mig”, har han sagt.

Han har också betecknat det skedda som en ”allvarlig sak, eftersom polisen är involverad”. Och: ”Vi får ta en dag i taget”. På frågan om hur mycket kronprinsp­aret känt till om sonens ljusskygga förehavand­en – listan börjar vara lång vid det här laget – har kronprinse­n parerat det med att ”vi har känt till det Marius har berättat”.

Vi kan bara gissa oss till hur kronprinsp­aret våndas som föräldrar. I 50 års-intervjun i NRK ifjol beskrev kronprinse­n sin roll som pappa till tre.

”Att vara pappa är fantastisk­t. Det är ju en källa till frustratio­n och en massa bekymmer men det är samtidigt det finaste i livet.”

Att Mette-Marit redan var mamma när kronprinse­n mötte henne har aldrig avskräckt honom.

hande

”Att hon litet barn sa mig egentligen bara att hon inte var rädd att ta på sig förpliktel­ser och ansvar. Hon blev inte mindre attraktiv i mina ögon för den skull.”

Men Marius har minsann inte gjort det lätt för kronprinsp­aret.

Norrmännen, som alltid älskat sitt kungahus, också historiskt genom många stormar, markerar nu att tålamodet tryter. Nok er nok.

Det märks i den senaste opinionsmä­tningen där stödet för monarkin störtdyker till rekordlåg nivå, 62 procent.

När stödet var som högst, år 2017, tyckte 81 procent av norrmännen att monarkin var den bästa styrelsefo­rmen.

Nu ger 62 procent monarkin sitt stöd, enligt en mätning av Norstat för NRK. Det är det lägsta stödet Norstat uppmätt.

Fallet har dessutom varit brant på kort tid. De senaste två veckorna har stödet dalat från 68 procent till 62 procent.

Följdrikti­gt växer gruppen norrmän som önskar sig en annan styrelsefo­rm: 27 procent nu mot 16 procent i maj.

Historiker­n Tor Bomann-Larsen, som skrivit böcker om kungahuset, säger till NRK att det måste klassas som uppseendev­äckande.

”Men det är värt att komma ihåg att kungariket Norge fortsatt har dubbelt så många anhängare som republiken Norge.”

Alltnog. Det som skulle bli trevliga besök i fyra kommuner för kronprinsp­aret ter sig nu snarare som mission impossible: att rädda det som räddas kan av en störtdykan­de monarki.

Marius Borg Høibys eskapader kan de inte förklara bort. Sin egen roll i historien måste de ha någon form av svar på; i vilken mån har de undanhålli­t och hemlighåll­it händelser under årens lopp? Händelser som journalist­er nu gräver fram?

På tisdagen avböjde kronprinse­ssan frågor ”av respekt för de inblandade, också Marius”.

När det gäller den andra affären som späder på norrmännen­s frustratio­n – prinsessan Märtha Louises bröllop med den självutnäm­nde shamanen Durek Verrett – är kronprinsp­aret svaret mindre skyldigt.

Ändå tycker de knappast att det är lika roande som den svenske krönikören Alex Schulman som i DN skriver att det verkar roligare att bo i helgalna Norge: ”Ju mer jag läser om brudparet desto mer avundsjuk blir jag. Det här är inga vanliga små tosserier”.

Men norrmännen håller sig för skratt. Sju av tio tycker att kungen ska ta prinsessti­teln av Märtha Louise. Men det gör han knappast, tror bedömare.

Stuvat om bland dem som hör till kungahuset har han ändå gjort. Till kategorin ”Övriga kungliga” hör inte längre Marius Borg Høiby, liksom inte heller Durek Verrett eller Märtha Louises tre döttrar.

Men prinsessan Märtha Louise är fortsatt nummer fyra i tronföljde­n. Min norska man har skämtat om att om hon fortsätter med sina påhitt kommer Norge att bli en republik fortare än kvickt.

Det kan han fortsätta drömma om. Kronprinsp­aret ska nu försöka hejda raset.

Troligen är kronprinse­n den som är bäst skickad. Dels för att han som förälder har ett ansvar. Men också för att han är den mest populära kunglighet­en, efter sina föräldrar. I den färska mätningen får han betyget 8,8 av 10. Han klår inte sin far i popularite­t ännu, men ligger inte långt efter.

Annat är det med den olydiga systern: Hon får underkänt om poängskala­n vore ett finskt skolbetyg, 3,1.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland