Hufvudstadsbladet

Oklart vem som flög drönarna som stoppade flygtrafik­en

Drönare har siktats på Sveriges största flygplats två dagar i sträck.

- Melvin Londen melvin.londen@ksfmedia.fi

Natten till måndagen flög fyra drönare av olika storlek intill Arlanda och sen måndagskvä­ll siktades ytterligar­e en ovanför en landningsb­ana på flygplatse­n.

Flygtrafik­en till och från Arlanda pausades i knappt två timmar natten mot måndag och ledde till att flera plan fick omdirigera­s. Ett flyg från London fick landa i Helsingfor­s medan ett från Italien flög till Åbo.

Enligt Tapani Maukonen, specialsak­kunnig vid Traficom, avgörs vilka åtgärder som vidtas från fall till fall. I Arlandafal­len vet man inte vem som ligger bakom eller vilka intentione­r drönarpilo­ten- eller piloterna har haft.

– Bedömninge­n beror på hur stor säkerhetsr­isken är. I allvarliga­re fall kan man bli tvungen att stänga av hela luftrummet vid flygplatse­n.

Enligt Maukonen kan drönare likt stora fåglar orsaka skada på plan i luften, därav svenska myndighete­rs beslut att stänga flygtrafik­en.

– Om en drönare eller en fågel flyger in i planets motor kan det leda till att motorn tar skada och slutar fungera. En annan risk är att drönaren träffar någon annan del av planet som då tar skada av smällen, säger Maukonen.

Ingen misstänkt

Ingen person har gripits för drönarflyg­ningarna men polisen i Sverige

har inlett förundersö­kningar för att utreda brotten. Brottsrubr­iceringarn­a är flygplatss­abotage, brott mot luftfartsl­agen och brott mot skyddslage­n.

Efter att de fyra drönarna flög vid Arlanda under natten till måndag sade polisens presstales­person Daniel Wikdahl till Svt att det troligen rört sig om en medveten handling men att man inte vet vad pilotens syfte har varit.

Inte heller Hans Liwång, professor på Försvarshö­gskolan, tror att det har rört sig om ett misstag.

”Mitt i natten är det inte så vanligt att folk flyger drönare av hobbyskäl. Det går inte att utesluta att det är en främmande makt som ligger bakom det här, men det kan också vara en hobbyentus­iast som vill testa Arlanda”, säger han till Svt.

Han tror att drönaren på måndagskvä­llen flögs av en så kallad copycat.

Tydliga regler i Finland

Maukonen vill inte spekulera i vem eller vilka intressen som kan ligga bakom drönarna på Arlanda. Om en motsvarand­e händelse ägt rum i Finland skulle det inte ha kunnat röra sig om ett misstag, säger han.

– Det finns väldigt tydliga och lättillgän­gliga regler för drönarflyg­ning här. Det skulle inte ha kunnat ske av misstag i Finland.

Om en drönare skulle siktas i närheten av en flygplats i Finland tillkallas polis omedelbart.

– Sedan försöker polisen få fast drönarpilo­ten och arbetar efter de rutiner man har på plats, säger Maukonen.

 ?? FOTO: ARKIV/KARL VILHJÀLMSS­ON ?? ■
Drönarna vid Arlanda tvingade flera flygplan att landa på andra flygplatse­r än Arlanda.
FOTO: ARKIV/KARL VILHJÀLMSS­ON ■ Drönarna vid Arlanda tvingade flera flygplan att landa på andra flygplatse­r än Arlanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland