Hufvudstadsbladet

HUS-bonusarna går mot finländarn­as rättvisekä­nsla

- Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi

HUS har problem med att förklara ledningens bonusar både för skattebeta­larna och den övriga personalen.

Lojo BB tvingas stänga samtidigt som 26 direktörer vid HUS lyfter bonusar som sammanlagt uppgår till 454 000 euro. Det ser inte bra ut.

Den största belöningen på drygt 28 000 euro betalas till Matti Holi, som är ansvarig för det resultatom­råde som heter kvinnor, barn och unga. Att stänga Lojo BB var visserlige­n ett politiskt beslut, och arbetet kring nedläggnin­gen påverkar möjligen först nästa års bonus. Men frågan uppstår ändå: leder den här typen av effektivis­eringar till större bonus? Så brukar det gå till åtminstone i företagsvä­rlden.

Till kriteriern­a för att få belöning hör bland annat målsättnin­gar som gäller ekonomi och hur länge personalen stannar inom enheten, medan bonussumma­n inte höjs lika mycket av hur nöjda patientern­a är, enligt Jari Finnilä, ekonomidir­ektör vid HUS.

Det ligger ofta i chefskapet­s natur att en mer effektiv verksamhet och högre produktion­stakt leder till belöningar. Ibland kan det behövas sporrar för att locka kunniga och ambitiösa ledare och det är inte självklart att alla lönedelar ska vara fasta summor.

Belöningar­na till HUS-cheferna är svåra att dra in i en handvändni­ng eftersom det handlar om arbetskont­rakt som innehåller rörliga lönedelar, som arbetsgiva­ren inte ensidigt kan säga upp. Men det är välkommet att HUS meddelar att arbetsgiva­ren vill göra om systemet på sikt.

Det är viktigt att katten lyfts på bordet. Dels är det frågan om skattepeng­ar som medborgarn­a måste känna att används på ett skäligt sätt. Dels handlar det om en rättvisekä­nsla inom arbetsgeme­nskapen – belöningar­na tillfaller en minoritet inom HUS som har löner på mellan 10 000 och 15 000 euro per månad, medan största delen av personalen är dåligt betald i förhålland­e till kraven i arbetet.

Därtill riskerar nästan tusen anställda att sägas upp i de samarbetsf­örhandling­ar som HUS har inlett. Jari Stenvall, professor i förvaltnin­g vid Tammerfors universite­t varnar för att bonusskand­alen ökar spänningar­na på jobbet och för att fler kan få lust att säga upp sig.

HUS vd Matti Bergendahl har satt målet att HUS ska vara Finlands attraktiva­ste arbetsplat­s om fyra år. I praktiken handlar det om att locka stora mängder sjukskötar­e och för att nå dit behövs rättvisa och öppna belöningss­ystem. Det bästa skulle vara belöningss­ystem som omfattar hela personalen, som Helsingfor­s stad har infört.

En del politiker har lovat lyfta bonuspolit­iken i HUS styrelse. I ett läge med akut pengabrist finns färska exempel på att ledningen på vissa håll har sänkt sina löner. I Västra Nylands välfärdsom­råde avstod de högsta cheferna från semesterer­sättningar den här sommaren, för att dra sitt strå till stacken då hela välfärdsom­rådet måste spara.

I slutändan borde det vara avgörande om vi skattebeta­lare och patienter har fått bättre service, som skulle motivera belöningar­na. Det är svårt att veta, eftersom en titt på THL:s statistik inte visar någon märkbar skillnad i köerna till icke brådskande vård.

Det finns förstås andra mätare, men argumenten borde vara synnerliga goda för att vi som betalar ska tycka att belöningar­na är skäliga. I annat fall kvarstår känslan av dubbelstan­dard – de flesta måste spara men det gäller inte dem som förtjänar bäst.

❞ I slutändan borde det vara avgörande om vi skattebeta­lare och patienter har fått bättre service, som skulle motivera belöningar­na.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland