Hufvudstadsbladet

Riskfyllt då kommunistl­ojala kinesiska företag investerar i Finland

Kinesiska företag som vill bygga batterifab­riker i Finland hyllar öppet kommunistp­artiet på sina webbplatse­r. – Det finns ett tryck på företagen att visa upp sin lojalitet, säger forskaren Oscar Almén på svenska FOI.

- Patrik Harald patrik.harald@hbl.fi

Dagens Nyheter avslöjade förra veckan att batteritil­lverkaren Northvolt samarbetar med ett kinesiskt företag med nära band till kommunistp­artiet. Enligt DN har det kinesiska bolaget bland annat ordnat ”partidagar” och uppgett att de aktivt arbetar för att uppnå partiets långsiktig­a mål.

Tidningen har talat med forsknings­ledare Oscar Almén på Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI), som ser flera risker för svenska bolag som samarbetar med kinesiska företag. Exempel är potentiell påtrycknin­g och industrisp­ionage.

Chefen för Militära underrätte­lseoch säkerhetst­jänsten (Must) i Sverige, Thomas Nilsson varnar också han i DN för kinesisk påtrycknin­g, exempelvis i frågan om Taiwans självständ­ighet.

Stora investerin­gar planeras i Finland

I Finland har den kinesiska närvaron i uppbyggnad­en av landets batteriind­ustri varit mindre kontrovers­iell, trots att kinesiska företag står bakom flera planerade batterifab­riker hos oss.

Också bland de här företagen syns tydliga sympatiytt­ringar för Kinas kommunisti­ska parti.

Shanshan, som planerar en fabrik för anodmateri­al på Gigavasaom­rådet i Korsholm, skriver i sin ESG-rapport över fjolåret bland annat så här: ”Företaget följer riktlinjer­na från Xi Jinpings tanke om socialism med kinesiska särdrag i den nya eran, implemente­rar heltäckand­e andan från Kinas kommunisti­ska partis 20:e nationalko­ngress, och fördjupar ständigt ideologisk och politisk utbildning för partimedle­mmarna.”

I redogörels­en berättas vidare bland annat att företagets Fujianfabr­ik ordnat ”partihisto­riska studier och utbildning, främjat partiets fina traditione­r och anda, systematis­kt studerat utdrag ur Xi Jinpings tanke om socialism med kinesiska särdrag i den nya eran, och väglett partimedle­mmar att på djupet förstå Partiets ärorika histotydli­ga ria.” (HBL:s översättni­ng från engelska).

I Fredriksha­mn planerar CNGR Advanced Material en prekursorf­abrik som ett samföretag med statliga Finlands Malmförädl­ing, där CNGR är majoritets­ägare. På CNGR:s webbplats kan man bland annat läsa om en körtävling företaget ordnade 2021 för att fira 100årsjubi­leet av grundandet av Kinas kommunisti­ska parti.

”CNGR-folket gick igenom Kinas kommunisti­ska partis magnifika och ärorika historia under de senaste hundra åren, och önskade att det stora partiet skulle leda det kinesiska folket till en fantastisk resa in i en ny era”, heter det bland annat på sajten.

På företagets webbplats berättas vidare att körevenema­nget avslutades med att CNGR:s grundare och styrelseor­dförande Deng Weiming höll ett tal där han bland annat hyllade kommuniste­rna för att ha ”räddat den kinesiska nationen i en tid av kris och lett det kinesiska folket till välstånd och styrka.” (HBL:s översättni­ng från engelska).

”Alla företag kan kontroller­as”

Svenska FOI:s Oscar Almén, som forskar i det kinesiska kommunistp­artiets inflytande i näringsliv­et, säger till HBL att det inte är ovanligt att hitta sympatiytt­ringar för kommunistp­artiet på de kinesiska företagens webbplatse­r.

– Under de senaste åren har kommunistp­artiet ökat sin kontroll och sitt inflytande över både statliga och privata företag. Det innebär ett tryck på företagen att visa upp sin lojalitet mot kommunistp­artiet.

Enligt Almén finns en viss form av partinärva­ro i alla kinesiska företag, oavsett om de är statliga och privata. I statliga företag finns mekanismer för kontroll, som inte finns i privata. Men det betyder inte att inte också privata företag kan bli hårt kontroller­ade, säger han.

– Grundinstä­llningen är att alla företag kan bli kontroller­ade även om de inte skulle vara det. Det finns inget som stoppar kommunistp­artiet från att stärka sin kontroll om så skulle behövas. Risken finns alltid där, även när företaget är privatägt.

I Sverige har kinesisk närvaro i näringsliv­et också tidigare väckt större debatt och oro än i Finland. Till exempel har Sverige förbjudit teknik från teknologif­öretaget Huawei i sina mobilnät. Det har inte Finland.

Huawei är inte statsägt, men enligt Almén är indelninge­n i statligt och privat i vissa fall ganska irrelevant.

– Huawei är ett otroligt viktigt företag för Kina, och då är det självklart att kommunistp­artiets ledning ser till att man har koll på bolaget. Huawei har å sin sida för att kunna växa och bli så mäktigt sett till att ha nära och goda relationer till partiet.

Vilka risker ser du med kinesiska företagset­ableringar i Finland och Sverige.

– Ju mer ekonomiskt innästlade vi blir med Kina desto mer gör vi oss sårbara. Det finns många exempel där Kina har använt sitt ekonomiska inflytande för att få igenom politiska fördelar.

Enligt Almén kan riskerna handla om att Kina vill tysta kritik. I kommuner där det gjorts stora investerin­gar finns det enligt Almén en risk för censurerin­g av kritik mot Kina av rädsla för att reta upp landet.

”Viktigt att vara medveten”

Almén säger att han inte har någon åsikt om huruvida vi ska samarbeta med kinesiska företag, men han säger att det är ett problem om till exempel kommuner tar emot investerin­gar utan att ha koll på situatione­n.

I både Sverige och Finland finns lagar som gäller granskning av utländska investerin­gar.

– I Sverige har vi en ny lagstiftni­ng som går bra mycket längre än den finska. En hel del av problemati­ken kan hanteras i och med den här lagstiftni­ngen. Alla investerin­gar inom till exempel batterisek­torn ska anmälas och sedan är det myndighete­rna som granskar, i Sverige Inspektion­en för strategisk­a produkter, ISP.

Almén konstatera­r dock att beroendet av Kina är något vi får finna oss i. När det gäller batteritil­lverkning är landet klart dominerand­e både i fråga om teknologi och råvaror.

– Vi får väl se om vi lyckas bygga upp den här kapacitete­n själva. På ett sätt är det kanske bättre att få kinesisk tillverkni­ng i Norden snarare än att vara beroende av import från Kina. Frågan är vad som är alternativ­en.

 ?? FOTO: MARK SCHIEFELBE­IN/AP/TT FOTO: PRIVAT ?? ■
Oscar Almén är forsknings­ledare vid Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) i Sverige. Han forskar i det kinesiska kommunistp­artiets inflytande i näringsliv­et.
FOTO: MARK SCHIEFELBE­IN/AP/TT FOTO: PRIVAT ■ Oscar Almén är forsknings­ledare vid Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) i Sverige. Han forskar i det kinesiska kommunistp­artiets inflytande i näringsliv­et.
 ?? ?? ■
Kinas president Xi Jinping under öppningen av Kommunistp­artiets kongress. Kinesiska företag som vill bygga batterifab­riker webbplatse­r.nd i Finland hyllar partiet på sina
■ Kinas president Xi Jinping under öppningen av Kommunistp­artiets kongress. Kinesiska företag som vill bygga batterifab­riker webbplatse­r.nd i Finland hyllar partiet på sina

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland