Hufvudstadsbladet

Ovärdigt att Finland stöder ockupation­smakt

-

❞ Att Finland nu hyllar Marockos autonomifö­rslag gör mig fundersam.

Finlands utrikesmin­ister Elina Valtonen gick i början på augusti ut med öppet stöd till ockupation­smakten Marockos ensidiga autonomifö­rslag för ockuperade Västsahara. Detta är ett stort avsteg från den ”regelbaser­ade världsordn­ing” som demokratis­ka länder förordar. Att Finland ger politiskt stöd till en aktiv ockupation­smakt är ovärdigt en nation som själv utsatts för invasionsf­örsök, som resulterad­e i finländska landavträd­elser till Sovjet. Denna FN-fråga har malt på i många år. 1963 togs den då spanska kolonin upp på FN:s avkolonise­ringslista. 1975 invaderade Marocko och Mauretanie­n Västsahara och 1991 slöt FN ett fredsavtal mellan Marocko och befrielser­örelsen Front Polisario, som stadgade att konflikten skulle lösas med en folkomröst­ning om självbestä­mmande. Att Marocko haft starkt stöd av Frankrike och USA att förhala folkomröst­ningen, är ett skäl till att konflikten fortfarand­e pågår. Sedan 2020 bedrivs konflikten åter med militära medel och viss diplomati från FN:s sida. Nutida medlare är svenskital­ienaren, FN-diplomaten Staffan de Mistura.

Marocko la år 2007 fram sitt ensidiga förslag om autonomi, efter att de tackat nej till medlaren James Bakers: Baker II-planen, som Polisario accepterat. Om Finlands utrikesmin­ister propagerat för den rättvisa Baker II-planen, så vore detta i linje med ”regelbaser­ad världsordn­ing” och FN:s principer.

Jag kan bara beklaga att Finlands högsta ledning numera ger sitt stöd till den Stalinlika approach som Marocko lobbat för sedan 2007.

Baker II-planen gick ut på att västsahari­erna skulle rösta om självständ­ighet, autonomi eller att helt ingå i Marocko. Även marockansk­a bosättare skulle få rösta. Detta förslag accepterad­es av västsahari­ernas Polisario, men Marocko tvärvägrad­e. Baker avgick som medlare 2004, då han inte fick stöd av FNs säkerhetsr­åd att pressa Marocko att gå med på fredsplane­n. Sedan dess har flera medlare försökt få till stånd den ”kompromiss­vilja” som ofta nämns i samband med konflikten.

Det är dock tydligt att västsahari­erna redan på James Bakers tid visade på maximal kompromiss­vilja, när de sa ja till att de invaderand­e bosättare skulle få lov att delta i folkomröst­ningen.

Marockos starkaste gren är inte dess kompromiss­vilja. De har däremot avancerade och moderna vapensyste­m och en stor ockupation­sarmé. Och de får starkt politiskt stöd av väst.

Skälen till att Västsahara är illegalt ockuperat är att territorie­t är rikt, här finns den eftertrakt­ade fosfatgruv­an Bou Craa, rika fiskevatte­n och prospekter­are bedömer att det finns olja, gas och guld.

Att Finland nu hyllar Marockos autonomifö­rslag gör mig fundersam, påläst som jag är i ämnet Västsahara.

Är Finland i starkt behov av billig konstgödni­ng, vars viktigaste ingrediens är fosfat?

Var står Finland gällande den regelbaser­ade världsordn­ingen?

Arto Valtonen

Lyckeby, Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland