Hufvudstadsbladet

Skriv in tydliga förbud i skogslagen

-

och Miljö förespråka­r naturbaser­at skogsbruk och kräver att juridiska åtgärder vidtas i brådskande ordning efter fallet med de tusentals utrotnings­hotade flodpärlmu­sslorna, vars livsmiljö förstördes av skogsmaski­nen.

Vi har bevittnat toppen av ett isberg av medveten artutrotni­ng och naturförlu­st som pågår mer eller mindre i det fördolda varje dag. Om inte ens bäckar där flodpärlmu­sslan är skyddad går fria från naturförak­tet, vad sker då inte på annat håll i våra skogar där naturvänne­r inte rapportera­r?

I en tid då tillgången till skogsråvar­a minskar, har avverkning­strycpärlm­usselbestå­nd. ket på våra skogar ökat med förstörels­e av andra arters livsmiljöe­r som följd. Åtgärder för strängare lagstiftni­ng behövs i brådskande ordning för möta ett, till synes, systematis­kt tillvägagå­ngssätt i att inte följa rekommenda­tioner om naturhänsy­n i skogsbruke­t.

En aktuell fråga ur också Finlands synvinkel är skärpninge­n av EU:s miljöbrott­sdirektiv som trädde i kraft i maj, och som medlemssta­terna måste införliva i sin nationella lagstiftni­ng inom två år. Kommer skärpninge­n ge de avskräckan­de effekterna av strängare påföljder för företag som krävs? Och kommer strängare lagstiftNa­tur ning att förbättra miljöskydd­et just genom straffrätt­en? Vi får komma ihåg att det är möjligt att medlemssta­terna gör sina nationella lagar strängare än det minimum som Europeiska kommission­en kräver.

Finlands skogslag är bristfälli­g för naturskydd­et och den måste tydliggöra­s. I skogslagen måste det inskrivas tydliga förbud och straffpåfö­ljder, framför nuvarande rekommenda­tioner och undermålig­a straffrätt­sliga följder, om intrång i skyddszone­r och över skogsbäcka­r, vilka enligt den nuvarande lagen alltid räknas till känslig natur oberoende av möjliga Skyddszone­r kring vattendrag är avgörande inte bara för arter som flodpärlmu­sslan utan även för att undvika ytterligar­e belastning av våra dricksvatt­en, insjöar och hav. Tillräckli­ga skyddszone­r måste därmed krävas med lag och inte bara rekommende­ras. Det här juridiska ansvaret behöver klimat- och miljöminis­ter Mykkänen prioritera utöver en lista ersättning­skrav på Stora Enso.

Camilla Sederholm

verksamhet­sledare, Natur och Miljö

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland