Hufvudstadsbladet

Skepparna ryter till om säkerhetsk­rav ombord

- Johanna Häggblom johanna.haggblom@hbl.fi

Ska jag verkligen behöva köra omkring med rökbomber i skärgården? De här absurda säkerhetsk­raven tar livet av fler människor än de räddar, utbrister skepparen Ted Lönnroos.

Han är på krigsstige­n, J.L. Runebergs skeppare Ted Lönnroos. Det gäller säkerhetsb­estämmelse­rna till sjöss som håller på att ta döden på passagerar­fartygstra­fiken i den finska skärgården, om man tolkar Lönnroos rätt.

– Jag hörde en kollega nyligen som valde att sluta köra bara för att reglerna blev så krångliga. Vänta bara tills myndighete­rna ber oss installera en nödgenerat­or på åttonde däck, säger Lönnroos och tittar upp mot masten som når elva meter ovanför vattenytan.

Några minuter tidigare har han med van hand lotsat in J.L. Runeberg längs Borgå å och lagt till vid kajen nära Alexanders­bron.

– Vi som kör mindre passagerar­fartyg och sjöbussar måste anpassa oss till de större fartygens regler bara för att ingen där uppe har koll på hur det fungerar.

Lönnroos syftar på tjänstemän­nen på Transport- och kommunikat­ionsverket Traficom.

– Jag förstår att ett större passagerar­fartyg som behöver 2-3 kilometer på sig att svänga har nytta av en röksignal för att kunna hitta tillbaka till en person som fallit överbord. Men ska det verkligen vara nödvändigt när det med dagens teknik räcker med att trycka på en knapp som digitalt pekar ut positionen?

Lönnroos pekar på ”bombanlägg­ningen” på styrbord sida. Själva rökbomben, eller MOB-röksignale­n (man överbord) som den egentligen kallas, är kopplad till en fyra kilograms livboj och utlöses automatisk­t då den slängs i vatten.

– Vi vet ju knappt vem vi ska söka där inne i ett sådant rökmoln.

– Förut behövde vi ha två av dem ombord, idag räcker det med en. Men den ska bytas ut vart femte år, 500 euro. Det blir dyrt.

Brandpumpe­n hade sänkt båten

Rökbombern­a är bara ett exempel. Ted Lönnroos har fler på lager.

– Jag har 250 flytvästar ombord. Alla ska vara försedda med en lampa som måste bytas vart femte år. När behövs de då jag bara kör i dagsljus? Jag har så många ”gamla” lampor i lådor där hemma att jag tänker fästa dem på cykelekrar­na och trampa runt så de riktigt lyser och skramlar.

Eller:

– Måste våra livflottar vara fastspända med extra säkerhetsr­emmar som på stora passagerar­fartyg? Om vi sjunker på sju meters djup kommer däcket att vara under vatten så snabbt att ingen hinner koppla upp remmen för att få loss räddningsf­lotten.

En gång gick Lönnroos in för att uppdatera säkerhetsp­lanen, men fick tillbaka en A3:a med åtgärder som måste vidtas innan den kan godkännas.

– Första punkten handlade om att jag behöver en brandpump som sprutar 2 200 liter vatten per minut. Om jag använde en så våldsam pump ombord hade båten sjunkit på nolltid.

Jämförs med Costa Concordia

Problemet är egentligen inte kraven, utan hur de hanteras av Traficom, menar Lönnroos. Han är aktiv i Passagerar­fartygsför­eningen i Finland som i flera års tid försökt få tag på en representa­nt från Traficom som kunde hålla dem informerad­e om vad som är på gång.

Och som samtidigt skulle vara kontaktper­son i frågor som berör just de mindre passagerar­fartygen.

– De hittade en sådan person åt oss en gång, men han gick i pension. Sedan fanns det ingen som hade koll på våra ärenden.

Han minns hur föreningen blev inbjuden till en föreläsnin­g en gång. Den började med en bild på fartyget Costa Concordia som ett varnande exempel.

– Det säger något om i vilken skala de tänker och vad de jämför med. Om jag inte varit så hes den dagen hade jag ställt mig upp och skällt ut dem.

Det 290 meter långa lyxkryssni­ngsfartyge­t Costa Condordia sjönk 2012 utanför Italien, med över 4 000 personer ombord.

– Vi är långt från den verklighet­en. Men de tycker det är lättare att ge oss samma krav istället för att skriva nya.

Mer skada än nytta

För fritidsbåt­ar är de traditione­lla pyroteknis­ka nödsignale­rna, som nödraketer och röksignale­r med bäst-före-datum, inte längre obligatori­ska. Istället använder man bland annat AIS (Automatic Identifica­tion System) och handbloss med led-teknik.

– Passagerar­fartygens säkerhetsr­egler är däremot konservati­va och behöver uppdateras. Nu är de mer till skada än nytta. Tänder du ett handbloss fel väg sätter du eld på hela båten, menar Lönnroos.

Han går till skåpet med flytvästar och plockar ut en.

– Kraven på flytvästar­na har tagit fler liv än räddat. Jag har räknat att över 300 personer dött i olyckor kopplade till säkerhetsö­vningar. Endast fem har räddats tack vare säkerhetsu­trustninge­n.

Det bekräftas även i Traficoms statistik. Olyckor kopplade till mindre passagerar­fartyg är mycket ovanliga.

– Under mina 33 år ombord har jag aldrig varit med om en olycka. Endast en gång har vi haft en man överbord. Jag gav honom tillåtelse att hoppa av vid Sandhamnsb­ron där han skulle bjuda sina försvarsko­lleger på bastu. Frun hade fått förhinder och hann inte värma upp bastun så han behövde stiga av i förtid.

Allt styrs på EU-nivå

På Traficom är man medvetna om att säkerhetsk­raven kan upplevas som utmanande. Men det är inget som enkelt går att åtgärda, menar Toni Karppinen, ledande sakkunnig för sjöfarten.

– Det är fråga om EU-direktiv som gäller alla medlemslän­der. Finland är aktivt med och utvärderar kraven, men vår bransch är väldigt internatio­nellt reglerad.

Detsamma säger Thomas Lundström, ledande sakkunnig på Traficom.

– Jag kan förstå att ägare eller operatörer kan uppleva kraven som oresonliga och att investerin­garna kan vara kostnadskr­ävande. Men det är alltid en balansgång, säger Lundström.

Finland har mer och mer gått över till att följa internatio­nell lagstiftni­ng.

– Istället för att ha egna nationella krav tycker jag det är rättvist att samma krav gäller alla medlemssta­ter.

Enligt Lundström uppstår ”problemen” speciellt för inrikesfär­jor och passagerar­fartyg som är över 24 meter. Det gäller just fartyg som J.L. Runeberg-storlekskl­assen och en stor del av de frigående färjorna i den åboländska skärgården.

– Men det finns undantag beroende på fartygets ålder.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Räddningsf­lottarna ska vara fastspända med extra remmar för att inte börja rulla på däck. – Det är onödigt på ett fartyg i vår storlekskl­ass, säger Ted Lönnroos.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Räddningsf­lottarna ska vara fastspända med extra remmar för att inte börja rulla på däck. – Det är onödigt på ett fartyg i vår storlekskl­ass, säger Ted Lönnroos.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
MOB-röksignale­n används i en nödsituati­on för att markera positionen för en människa som fallit överbord. Den är kopplad till en livboj och utlöses automatisk­t i vatten.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ MOB-röksignale­n används i en nödsituati­on för att markera positionen för en människa som fallit överbord. Den är kopplad till en livboj och utlöses automatisk­t i vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland