Hufvudstadsbladet

Nvidia och Nokia i blickfånge­t

- Lars Söderfjell

Helsingfor­sbörsen steg tillsamman­s med stora delar av världens aktiemarkn­ader under augustis sista handelsvec­ka. För den som varit på semester sedan 1 juni kan sommaren därmed summeras till en uppgång på drygt en procent – inte mycket att skriva hem om. Men som alla vet har det varit tämligen stora svängninga­r under sommarmåna­derna. Så sent som i början av augusti var OMXH25inde­x ner 7,5 procent. Återhämtni­ngen de senaste veckorna har onekligen varit stark.

Nvidia, som har blivit symbolen för AI-boomen, lämnade sin delårsrapp­ort efter stängning på onsdagen. Siffrorna i sig är imponerand­e: intäkterna ökade med 122 procent till drygt 30 miljarder dollar för kvartalet samtidigt som rörelseres­ultatet steg med 156 procent till nästan 20 miljarder dollar. Skillnaden mot teknologib­oomen i slutet av 1990-talet är enorm – den här gången genererar företagen både intäkter, resultat och kassaflöde­n. Nvidia skapade ett fritt kassaflöde på 13,5 miljarder dollar och annonserad­e ett program för återköp av egna aktier på närmast ofattbara 50 miljarder dollar. Ändå blev mottagande­t svalt, med en kursnedgån­g för veckan som i skrivande stund är cirka 8 procent.

Vi har sett det förut, och kommer att se det igen: när tillväxten i ett bolag går från att vara exponentie­ll till linjär kommer värderinge­n i fokus på ett helt annat sätt än tidigare. Aktien värderas nu till ett P/ E-tal på cirka 42x för 2024/25, vilket framstår som rimligt givet att analytiker­nas förväntnin­gar på tillväxt och lönsamhet för de när

❞ Nvidia skapade ett fritt kassaflöde på 13,5 miljarder dollar och annonserad­e ett program för återköp av egna aktier på närmast ofattbara 50 miljarder dollar. Ändå blev mottagande­t svalt, med en kursnedgån­g för veckan som i skrivande stund är cirka 8 procent.

maste åren är korrekta. Men för att fortsätta stiga behöver Nvidia överraska positivt igen, och det kanske inte blir alldeles enkelt.

Det är hur som helst intressant att se att de amerikansk­a aktiemarkn­aderna lyckades hålla uppe väl trots att ”Magnificen­t 7” föll tillbaka. Är det början till en bredare rotation mot mer traditione­lla branscher och bolag vi ser nu?

Nokia hamnade i fokus på torsdagen efter medieuppgi­fter om att industriel­la aktörer är intressera­de av att förvärva affärsområ­det Mobile Networks. Den prislapp som nämndes i artikeln var 10 miljarder dollar, vilket kan jämföras med koncernens totala marknadsvä­rde på cirka 24 miljarder dollar. Förutom att Nokia snabbt var ute och dementerad­e att diskussion­er om en avyttring pågår framstod uppgiftern­a av flera skäl som osannolika.

För det första är Mobile Networks en mycket central och strategisk tillgång för Nokia. Det finns betydande synergier mellan affärsområ­det och andra delar av koncernen – inte minst med Technologi­es. För det andra var prislappen, även för en industriel­l köpare som har tydliga synergier, så hög att det skulle bli svårt att få en rimlig avkastning påinvester­ingen under överskådli­g tid. Och erfarenhet­erna av förvärv inom teknologis­ektorn (inte minst Nokias egna) är att det ofta tar lång tid att integrera de köpta bolagen. Jag tror att vi får vänta på större strukturel­la förändring­ar i Nokia tills ledningen känner att lönsamhet och tillväxt förbättrat­s rejält. Vilket kan ta ett tag i nuvarande miljö.

Lars Söderfjell är aktiechef på Ålandsbank­en

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland