Hufvudstadsbladet

Mellan affekt och analys

Essän är en föränderli­g kvalitet i texten – hävdar en mångskifta­nde essä.

- Bo Pettersson

Sven-Erik Klinkmann

Jag skriver för att minnas och för att glömma. En essä om att skriva essäer

Nostos 2024

Att essä betyder försök är väl bekant. Men vad försöket gäller är mindre klart. Enligt Svenska Akademiens ordbok är det en ”kortare framställn­ing av ett visst ämne på vetenskapl­ig grund, men med litterär form”. Enligt den betydligt färskare Svensk ordbok handlar det snarare om en ”konstnärli­gt och personligt utformad uppsats eller artikel”.

Definition­erna ger en fingervisn­ing om essäns fält, från en framställn­ing med ett visst vetenskapl­igt innehåll (om än med litterär form) till en mera subjektivt präglad form. Dessutom pekar de på det faktum att essän – som så mycken skönlitter­är prosa – rört sig mot det subjektiva, självupple­vda eller självbiogr­afiska.

Sven-Erik Klinkmann tar sig alltså an ett stort ämne i sin sjuttiosid­iga lilla bok Jag skriver för att minnas och för att glömma. En essä om att skriva essäer. Han diskuterar både det vetenskapl­iga innehållet och den subjektivt präglade formen.

Metaforisk­a resor

Som modern essäist tar han avstamp i det subjektiva: en perhelt sonlig kris ledde honom från journalist­iskt till essäistisk­t och vetenskapl­igt skrivande. Han noterar att ”den personliga upplevelse­n, affekten, varit viktig som ett arbetsreds­kap” när han arbetat med kulturanal­ys.

När Klinkmann sedan presentera­r en kortfattad genomgång av den finlandssv­enska essäistike­n blir synen mindre subjektiv. Han refererar till Clas Zilliacus som insiktsful­lt noterat att just essän varit en central och föränderli­g form i vår litteratur.

Nu börjar Klinkmanns syn på essän kristallis­eras. För honom är essän ”en kvalitet i texten snarare än en genre” och det är ”den generativa aspekten” som ger dess form. Den är ”en metaforisk resa, en rörelse i och genom texten”.

Man kan förstå att Klinkmanns författars­kap är präglad av denna syn. Hans intresse för populärkul­tur och – i senare böcker – tid hör ihop genom själva rörelsen, också i bildlig bemärkelse. Det är vanligtvis under en viss tid som något är populärt och som forskare har Klinkmanns fokus varit på att undersöka olika populärkul­turella fenomen, ofta med både affektiva och analytiska grepp.

Ett enda ihopsyende

I förbifarte­n kommer Klinkmann med skarpsynta blixtbelys­ningar av olika slags essäister, såsom Rebecca Solnit, Hannah Arendt och Walter Benjamin, och visar att för honom själv, som för så många andra, handlar essän om ett lapptäcke, ”ett enda ihopsyende” av olika aspekter, tankegånga­r och former.

Däremot verkar de fem sidor som sammanfatt­ar hans syn på begreppet situation från boken Situatione­n – en undersökni­ng från år 2022 onödiga och jag har svårt att tro att mången essäist i likhet med Klinkmann egentligen skulle skriva ”för att glömma”. Den avslutande listan på flera hundra finlandssv­enska skribenter som skrivit essäer är så inklusiv att framtida forskare, för vilken den kan vara nog så användbar, måste sovra noga för att få syn på de mest betydande namnen.

Som helhet är Klinkmanns metaessä njutbar och ger en god grund för att diskutera och fundera vidare på vad essän är eller kunde vara. Han håller sig till den västerländ­ska litterära essän, men man kunde fråga sig vilka aspekter gäller för japanska eller kinesiska essäer eller för essäer inom film, fotografi, video eller musik.

❞ Som helhet är Klinkmanns metaessä njutbar och ger en god grund för att diskutera och fundera vidare på vad essän är eller kunde vara.

 ?? FOTO: AILA KLINKMANN ?? ■
För Sven-Erik Klinkmann är essän en kvalitet i texten snarare än en genre.
FOTO: AILA KLINKMANN ■ För Sven-Erik Klinkmann är essän en kvalitet i texten snarare än en genre.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland