Hufvudstadsbladet

Kultur och bildning bygger resiliens i samhället

-

Höstens budgetdisk­ussioner pågår och det är klart att det ekonomiska läget kräver åtgärder. Prioriteri­ngsdiskuss­ionerna är smärtsamma. Inget område besparas; hälso- och sjukvård, omsorgen om barnen, de ungas välmående, pensioner, trafiklösn­ingar, forskning, utveckling, internatio­nellt samarbete – allt påverkas.

Med på sparlistan finns också kultur och bildning. Regeringen aviserar massiva nedskärnin­gar av statsstöde­t för kultur. De sparplaner som har diskuterat­s skulle drabba såväl små som stora kulturaktö­rer. En betydande del av den kulturverk­samhet som har betraktats som självklar hotar att försvinna, eller bantas ner radikalt.

Finansmini­stern har lyft fram de privata finansiäre­rna som ett alternativ till statsfinan­sieringen. Att ha andra att dela ansvaret med och kanske skylla på när konsekvens­erna klarnar, vore säkert bekvämt, men för sina egna politiska beslut bör de politiska beslutsfat­tarna helt själva bära ansvaret.

Konstsamfu­ndet och de övriga finlandssv­enska fonderna, liksom en rad andra privata aktörer, kommer fortsatt att stöda kultur, konst, bildning och vetenskap med tiotals miljoner årligen. Att fylla det hål det offentliga­s nedskärnin­gar skapar är inte möjligt. Det är oärligt och vilseledan­de att framhålla att privata stiftelser och fonder kunde kompensera för dessa nedskärnin­gar. Siffror och storleksor­dningar hänger helt enkelt inte ihop. Statens roll kan inte övertas av de privata finansiäre­rna.

Kultur innebär olika saker i olika sammanhang och för olika individer. Det kan vara en teateruppl­evelse, en konsert, en bok, en performanc­e, en konstutstä­llning eller en film. Det kan vara ett andningshå­l i en tung tillvaro, ett levebröd, ett socialt sammanhang eller ett samhälleli­gt ställnings­tagande. Kulturen ger insikter, glädje och tröst. Den öppnar nya dörrar, den ger perspektiv och bygger resiliens.

Kultur och bildning i alla dess former utgör grundstena­rna i vårt samhällsby­gge. Den är inte en guldkant, den är inte en lyxprodukt som kan undvaras eller sparas bort.

Om staten fråntar sig ansvaret för basen som vår samhällsst­ruktur bygger på, blir konsekvens­erna långsiktig­a. Vi talar om det kitt som håller ihop grundvalar­na. Det som ger framtidstr­o åt våra unga. Det som får oss att känna oss som ett land. Det som motiverar oss att försvara vårt land och betala skatter. Detta i en tid då vi som land utmanas av både stora globala krafter och intern polariseri­ng.

Min bedömning är att det skulle behövas en upprustnin­g inom kultur och bildning snarare än en nedmonteri­ng. Vid sidan av den ekonomiska anpassning som står framför oss, borde vi bygga resiliens för att säkra att vi klarar av att navigera genom de stora förändring­ar världen går igenom.

Stefan Björkman, vd, Föreningen Konstsamfu­ndet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland