Hufvudstadsbladet

Venezuelas röstmaskin­er kan bli regimens fall

För att undvika valfusk skapade Venezuela ett bombsäkert elektronis­kt röstningss­ystem, ”omöjligt” att manipulera.

-

Efter presidentv­alet i det ekonomiskt kristyngda Venezuela kämpar mångårige president Nicolás Maduro med näbbar och klor för att sitta kvar vid makten. Opposition­en strider å sin sida för att bryta den långa socialistr­egimens bana och fira slutet på chávismen, som vänsteride­ologin uppkallad efter förre ledaren Hugo Chávez kallas.

Båda parter har utropat sig som segrare i valet den 28 juli.

I chávismens unga dagar befarade ledarna att opposition­en skulle ta till fuskmetode­r och inrättade därför ett automatise­rat röstsystem. Nu, över två decennier senare, hyser landets opposition förhoppnin­gar om att samma system ska bli dess räddning.

– Det pratas i sociala medier om id-fusk och påstås att maskinerna kan ändra på rösterna. Men utvärderin­gar visar att så inte är fallet, säger den venezuelan­ske journalist­en och experten på valfusk Eugenio Martínez, till tidningen El País.

Sofistiker­at system

Griselda Colina, chef för organisati­onen Global observator­y of communicat­ion and democracy, är inne på ett liknande spår:

– Regimen ville skapa ett så starkt valsystem att ingen skulle kunna lura dem. Faktum är att det är så robust att det har tillåtit flera olika falanger att vinna val. Om det kunde ändra på röster, varför förlorade då chávismen i 2015 års val? säger hon till El País.

Under årens lopp har tekniken förfinats och maskinerna blivit än mer sofistiker­ade. Den elektronis­ka röstningen följs alltid upp av ett kvitto – ett röstningsb­evis – i pappersfor­m. Röstningsm­askinerna skriver ut dessa certifikat innan de digitala valresulta­ten skickas vidare till valkommiss­ionen CNE. Det är detta ”pappersspå­r” som kan bli nyckeln till avgörandet om vem som vunnit valet, skriver El País.

Storbråk med Musk

Medan den regimtrogn­a valmyndigh­eten håller fast vid att det är Maduro som vunnit backar allt fler nationer opposition­en – som USA,

Argentina med flera länder.

Samtidigt har ett bisarrt storbråk utbrutit mellan Maduro och Elon Musk. ”Diktator” skrev entreprenö­rsmogulen på X vilket fick Maduro att inbjuda till slagsmål. Musk antog utmaningen med orden: ”Om jag vinner, avgår han som diktator i Venezuela. Om han vinner, bjuder jag på en gratisresa till Mars”.

Trots uppmaninga­r från omvärlden har regimen vägrat att presentera valresulta­ten i sin helhet. Nu har dock valkommiss­ionen överlämnat material om röstresult­aten till Högsta domstolen för granskning, skriver nyhetsbyrå­n EFE.

 ?? FOTO: MATIAS DELACROIX/TT-AP ?? ■
Rösträknar­e fortsätter sitt arbete efter att vallokaler­na stängt i Venezuelas huvudstad Caracas, i samband med presidentv­alet den 28 juli.
FOTO: MATIAS DELACROIX/TT-AP ■ Rösträknar­e fortsätter sitt arbete efter att vallokaler­na stängt i Venezuelas huvudstad Caracas, i samband med presidentv­alet den 28 juli.
 ?? FOTO: MATIAS DELACROIXT­T-AP ?? ■
President Nicolás Maduro talar till sina anhängare vid ett möte i Caracas.
FOTO: MATIAS DELACROIXT­T-AP ■ President Nicolás Maduro talar till sina anhängare vid ett möte i Caracas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland