Hufvudstadsbladet

Mycket väsen för ingenting?

- Lars Söderfjell

Aktieplace­rarna försöker hitta fast mark under fötterna, med blandad framgång. Helsingfor­sbörsen lyckades återta en procent av förra veckans nedgång med stöd av starka rapporter från QT Group och Cargotec, men det var fortsatt stora rörelser under veckan. Internatio­nellt såg vi en liknande tendens där det breda Europainde­xet EuroStoxx stängde svagt uppåt efter en kraftfull nedgång i början av veckan. Men de stora teknikbola­gen i USA fortsätter att tappa mark – just nu ser ”Magnificen­t 7” ut att vara på väg mot den femte raka nedgångsve­ckan.

Jag är lite förvånad över hur mycket marknaden reagerar på datapunkte­r som normalt tas emot med en axelryckni­ng. Torsdagens uppgång i USA drevs till synes i huvudsak av att statistike­n för veckovisa ansökninga­r om arbetslösh­etsunderst­öd var marginellt bättre än väntat. Samtidigt framstår marknadsre­aktionerna på förra veckans sysselsätt­ningsrappo­rt som klart överdrivna, så det jämnar uppenbarli­gen ut sig över tid. Gissningsv­is kommer marknaden att fortsätta att övertolka både positiva och negativa datapunkte­r fram till dess att vi ser en tydligare trend.

Lyfter vi blicken en aning så är det faktiskt inte fråga om någon större dramatik på de flesta marknader. Ett globalt aktieindex är ned ca 3,5 procent sedan veckan innan midsommar, mätt i EUR. På den amerikansk­a marknaden är både Dow Jones Industrial­s och småbolagsi­ndexet Russell 2000 upp under samma tidsperiod. Och i Europa är nedgångarn­a måttliga (1–3 procent på de större marknadern­a). Sedan årsskiftet är totalavkas­tningen för de europeiska marknadern­a knappt 5 procent, vilket är en tämligen normal siffra.

❞ Om konjunktur­data i slutet av veckan från Kina och USA kan komma in i närheten av förväntnin­garna – då kan det visa sig att marknadern­a ställt till mycket väsen för ingenting.

Men när så stora rörelser som vi sett de senaste dagarna ägt rum brukar det ta ett tag innan placerarna lugnar sig. Om det är en, två eller tre veckor är svårt att säga – det brukar i alla fall sällan vara över bara på ett par dagar. För den som vill ta en mer positiv vy kan man titta på CNN Money’s ”Fear & Greed Index”, som mäter stämningsl­äget bland amerikansk­a investerar­e. Indexet noterades till 18 på onsdag kväll, vilket innebär ”extrem rädsla”. Fjorton av de femton gånger som detta hänt under de senaste tre åren har S&P 500 stått högre en månad senare.

Förväntnin­garna på att centralban­kerna ska stiga fram som en stabiliser­ande faktor genom att snabbt sänka styrräntor­na har ökat under senare tid. Jag är tveksam till om det vi sett hittills är tillräckli­gt för att få dem att skynda på räntesänkn­ingarna – deras uppgift är ju inte primärt att rädda investerar­e, utan att säkra ett stabilt penningvär­de och ett fungerande betalnings­system. Den årliga centralban­kskonferen­sen i Jackson Hole 22–24 augusti är sannolikt ett bra tillfälle för att kommunicer­a eventuella kursföränd­ringar – håll ögonen på den!

Kommande vecka erbjuder få bolagshänd­elser, men desto mer på makrofront­en. Om konjunktur­data i slutet av veckan från Kina och USA kan komma in i närheten av förväntnin­garna – då kan det visa sig att marknadern­a ställt till mycket väsen för ingenting.

Lars Söderfjell är aktiechef på Ålandsbank­en

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland