Hufvudstadsbladet

Har vi glömt Hiroshima och Nagasaki?

-

Den 6 augusti anordnades på många orter evenemang till minne av atombombni­ngarna i Hiroshima och Nagasaki. Dessvärre var mediebevak­ningen sorgligt sparsam. Detta trots att the Bulletin of Atomic Scientists i januari meddelade att domedagskl­ockan står på en och en halv minut till midnatt 2024 – det närmaste en apokalyps någonsin. Klockans ursprungli­ga inställnin­g 1947 var 7 minuter till midnatt. Den har sedan dess ställts bakåt 8 gånger och framåt 17 gånger.

Den 6 augusti 1945 kl. 8.15 släppte USA atombomben över Hiroshima.

I den då blomstrand­e staden var folk på väg till sina arbetsplat­ser och skolor. På ett ögonblick förvandlad­es staden till ett obeskrivli­gt helvete på jorden.

Tre dagar senare fälldes atombomben över Nagasaki.

Sammanlagt dog cirka 230 000 människor under fruktansvä­rda lidanden, ungefär hälften direkt. Fortfarand­e, 79 år senare, förekommer en överdödlig­het i cancer och andra sjukdomar i dessa områden.

Detta är de enda gångerna som atomvapen använts i krig mot ett annat land.

Då FN bildades efter andra världskrig­ets slut löd dess första resolution ”att avlägsna atomvapen och andra massförstö­relsevapen från de nationella arsenalern­a.” Detta är fortfarand­e en av FN:s främsta uppgifter och 2017 röstade generalför­samlingen med förkrossan­de majoritet igenom TPNW, FN:s atomvapenf­örbud.

I juli 2024 hade förbudet omfattats av 70 stater, medan ytterligar­e 27 stater har underteckn­at men ännu inte ratificera­t. Detta innebär att totalt 97 stater (49,2 procent av alla stater) har accepterat bindande förpliktel­ser i internatio­nell rätt enligt TPNW. Endast ytterligar­e två underskrif­ter eller anslutning­ar behövs för att uppnå 50 procent av de 197 stater som kan ansluta sig till fördraget.

Finlands riksdag har inte ratificera­t TPNW. Tvärtom – i samband med Nato-inträdet – har vårt land fullt ut anammat Natos atomvapend­oktrin. Och beträffand­e DCA-avtalet om försvarssa­marbete med USA:s regering har Finlands regering inga förbehåll mot atomvapen och har avsagt sig rätten att kontroller­a vilka vapen USA för in i vårt land.

Att länder fortfarand­e får inneha och hota andra med atomvapen är ett gravt brott mot mänsklighe­ten. Att dessutom tro att världsfred­en upprätthål­ls med atomvapena­vskräcknin­g är en gigantisk felbedömni­ng.

Efter Hiroshima och Nagasaki 1945 har 2 000 provspräng­ningar på ”avlägsna” platser gjorts. Där får miljön och ursprungsb­efolkninga­r betala priset för den brutala atomvapent­errorn. Åtskilliga närapå-incidenter har inträffat. Endast turen, och ibland rådiga befälhavar­e, har räddat världen från en atomvapenk­atastrof!

Vi uppmanar Finlands riksdag att inse allvaret i avtalet med atomvapena­lliansen Nato och frånvaron av ett förbud mot atomvapen i DCA-avtalet och att snarast ratificera FN:s atomvapenf­örbud TPNW.

Lea Launokari

Kvinnor för fred Ulla Klötzer

Kvinnor mot atomkraft

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland