Hufvudstadsbladet

Därför slår man tre gånger i marken med en käpp före varje OS-gren

- Erik de la Reguera

Ljudet är sällan synkat. Det förvirrar en del kommentato­rer – för att inte tala om den utländska publiken. Så varför slår man egentligen tre gånger med en käpp i marken före varje OS-gren? Svaret handlar mer om Molière än om Leon Marchand.

OS-kvalet i skateboard i onsdags fick den franske skejt-veteranen Marc Haziza äran att inviga tävlingarn­a. Han fick stå för eftermidda­gens ”trois coups” (tre slag), förklarade speakern.

Som så många före honom lyckades Haziza (och den osynlige ljudteknik­ern) inte helt synka det första slaget med den inspelade ljudeffekt­en – men de två sista satt som de skulle.

Teatertrad­ition

För det mesta är det en känd idrottare som slår med käppen – men ibland rör det sig om en kulturpers­onlighet eller en helt okänd person. Uppgiften, den är enkel: till ljudet av ett dovt, förinspela­t ”knack, knack, knack” ska man slå med käppen i marken.

En antik grekisk ritual? Pas du tout.

I själva verket är detta en tradition hämtad från fransk teater.

Innan ridån går upp och en föreställn­ing inleds i Frankrike hörs ljudet av tre hårda slag i scengolvet. Det ska dra till sig publikens uppmärksam­het – och traditione­n sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden.

Den tros ha uppstått på medeltiden, då teatern ofta sågs som ett slags djävulens påfund. För att lugna kyrkans män slog teatersäll­skap tre gånger i marken – i faderns, sonens, och den helige andens namn.

Klartecken och hälsning

Under 1500- och 1600-talet uppstod en mer praktisk användning. Dramaturge­n slog då tolv snabba slag i golvet före varje föreställn­ing, varpå de tre chefsmaski­nisterna svarade med tre långsamma slag för att visa att de var redo. Därpå kunde ridån gå upp.

Käppen kallades ”brigadier”, vilInför ket också var chefsmaski­nistens titel. Med tiden utvecklade­s det till att regissören slog de tre slagen. 1600-talsdramat­ikern Molière ska exempelvis ha använt de tre slagen för att hälsa kungen, drottninge­n och kronprinse­n, när hans teatersäll­skap spelade inför det franska hovet.

Utöver denna franska, kulturella koppling vill OS-arrangörer­na också signalera att varje OS-gren är unik – och att idrottsutö­varna förtjänar publikens fulla uppmärksam­het under tävlingarn­a.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER/DN ?? ■
OS-grenarna inleds med tre slag i golvet.
FOTO: ERIK SIMANDER/DN ■ OS-grenarna inleds med tre slag i golvet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland