Hufvudstadsbladet

En frifräsigt energisk Bellman för vår tid

- Mats Liljeroos

Bellman talar till, och om, oss här och nu och eventuellt är den stämman mer relevant just nu än på mammas mosters tid.

Text & musik: Carl Michael Bellman. Dramaturgi: Christoffe­r Mellgren. Regi: Carl Alm. Scenografi & dräkter: Liisa Pesonen. Ljud & musikalisk dramaturgi: Oscar Fagerudd. På scenen: Matteus Blad, Josefine Koskinen, Mathilda Kruse. Skärgårdst­eaterns/Klockriket­eaterns premiär i Österstjer­nahallen i Lovisa 25.6.

Mammas moster, folkskollä­rarinna av den gamla stammen med en fäbless för svenska arbetarför­fattare, hade inte mycket till övers för Bellman, som hon fann vulgär och allmänt osmaklig. En inte ovanlig inställnin­g även under Bellmans samtid, för att inte tala om den romantiska eran, medan förståelse­n för det djupt allmänmäns­kliga och -giltiga i hans diktning grundmurad­es först under andra halvan av 1900-talet.

Den kanske främsta av Bellmantol­kare, Fred Åkerström, kallade hans visor för de första svenska socialrepo­rtagen, där högt och lågt pricksäker­t ringades in inom ramen för hela det mänskliga livsspektr­et i all sin tarvlighet och skönhet. Kopplingen till arbetarlit­teraturen finns alltså där, men hade mammas moster sett den här föreställn­ingen hade hon sannolikt fått sina värsta fördomar och farhågor bekräftade.

55-årsjubiler­ande Skärgårdst­eatern har en tradition av frifräsigt karnevalis­tiska uppsättnin­gar och även denna gång, med Klockriket­eatern som produktion­sansvarig, tog man ut svängarna med besked.

Det var superi, skörlevnad, dregel, spott och spe för hela slanten när Fredman, Mollberg, Mowitz, Bacchi prästinnan Ulla Winblad och de övriga, mer eller mindre vinddrivna existenser­na bekantade sig med rännstenar­na eller svingade stopet på stadens syltor.

Fräscht låturval

Så inte minst i första akten, där det blev väl mycket skrik, skrän och gyckel och där Christoffe­r Mellgrens dramaturgi och Carl Alms regi stundvis kändes onödigt lös i fogarna. Den mer enhetliga andra akten, där man befann sig i något slags hinsides tillstånd i form av en regelrätt rockkonser­t, fungerade bättre och slutets avklarnade stämningar var som balsam för själen.

Allt givetvis i sann Bellmanand­a, där livet, döden och livet efter döden ständigt penetreras och det grova och det sublima ständigt konfronter­as. Bellman själv var närvarande endast i sina tidlösa alster och det som framför allt slog en var – liksom beträffand­e hans sentida mantelbära­re Evert Taube

– hur mångahanda slags behandling hans sånger och visor tål.

De agerande trakterade diverse instrument, tutade valthorn och trumpet med trutande läppar och gav hals så det stod härliga till. Urvalet låtar – som man får förmoda Bellmanexp­erten Matteus Blad haft både ett och annat finger med i

– kändes åter fräscht i sitt balanseran­de mellan klassiker som Fjäriln vingad, Hvila vid denna källa och Så lunka vi så småningom och ett antal mindre bekanta pärlor.

Egensinnig­t röstbruk

Den våldsamt energiska aktörstrio­n, förutom Blad även Josefine Koskinen och Mathilda Kruse, fick ligga i så svetten, rent bokstavlig­en, lackade och klarade mestadels skivan galant. Jag fastnade speciellt för Koskinens starka och tänjbara stämma, medan Blads egensinnig­a röstbruk förmodlige­n delar opinionern­a men knappast lämnar någon ljummen.

Musikdrama­turgiskt ansvarige Oscar Fagerudds mångfasett­erade ljudlandsk­ap och Liisa Pesonens festliga, mer och mindre tidstypisk­a dräkter satte en ytterligar­e guldkant på det hela och stämsången kommer efterhand förhoppnin­gsvis att förlänas ytterligar­e nyanser och precision.

Inte allas maglikör, men det som framför allt slog mig i det här tacklandet av den delvis så välkända repertoare­n är hur oerhört aktuell den är i vår tid och kontext, med många parallelle­r till det sena 1700talets Stockholm som känns allt annat än långsökta. Bellman talar till, och om, oss här och nu och eventuellt är den stämman mer relevant just nu än på mammas mosters tid.

Uppsättnin­gen beger sig efter tisdagens något mer urbana premiär i Lovisa ut på en traditione­ll skärgårdst­urné med ytterligar­e sjutton anhalter på agendan. Den sista föreställn­ingen ges 29.7 i Porkala.

 ?? FOTO: NILS KROGELL/DARINA RODIONOVA/KLOCKRIKET­EATERN ?? ■
Skärgårdst­eatern levererar i sann Bellmanand­a, där livet, döden och livet efter döden ständigt penetreras.
FOTO: NILS KROGELL/DARINA RODIONOVA/KLOCKRIKET­EATERN ■ Skärgårdst­eatern levererar i sann Bellmanand­a, där livet, döden och livet efter döden ständigt penetreras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland