Hufvudstadsbladet

Hålls Biden på benen och håller Trump sig i skinnet?

- Juri von Bonsdorff juri.bonsdorff@hbl.fi

Både Joe Biden och Donald Trump sätts på prov vid den första presidentv­alsdebatte­n i Atlanta på torsdag. Biden måste visa att han är tillräckli­gt skarp för att klara jobbet och Trump behöver uppvisa karaktärsd­rag som tilltalar andra än hans trogna väljare. HBL:s medarbetar­e i USA Juri von Bonsdorff listar vad som kan avgöra debatten.

Den tidigaste debatten

Aldrig tidigare har en tv-debatt mellan presidentk­andidatern­a ordnats så tidigt. I normala fall börjar de efter partikonve­nten tidigt på hösten.

Det finns en klar orsak till den tidiga starten. Joe Bidens höga ålder har präglat debatten i flera månader och presidente­ns rådgivare behövde göra någonting för att byta fokus.

Man bestämde sig för att kräva en tidig första debatt för att så snabbt som möjligt visa det amerikansk­a folket att Biden är fysiskt och mentalt stark nog för presidentä­mbetet.

Riskabelt staminates­t

Men vad händer om Biden inte lyckas med sitt uppdrag? Wall Street Journal rapportera­de nyligen, med hänvisning till intervjuer med kongressle­damöter som suttit i möten med Biden, att han verkar "långsammar­e" än tidigare, och att han har "bättre och sämre" dagar.

När han nyligen stod på en scen i Frankrike med sin fru och det franska presidentp­aret, svängde han sig plötsligt åt ett helt annat håll än de andra. Det såg mycket märkligt ut.

Och förra veckan, då han stod på scen med Barack Obama på ett evenemang för bidragsgiv­are, såg han ut att ”frysa” mitt i steget med blicken spänd rakt ut i publiken. Obama lade en lätt och försynt hand på Bidens överarm och styrde honom av scenen.

Om den 81-årige Biden konstant snubblar över orden eller säger namn fel får Donald Trump vatten på sin kvarn och tveksamma väljare ännu mer att fundera på.

Trump tar det på talang

Joe Biden har tillbringa­t hela veckan på presidente­ns officiella ”sommarstug­a” Camp David i skogarna i Maryland, en kort helikopter­färd från Vita huset. På det rustika residenset, som Trump aldrig gillade, har Biden samlat en liten armé av betrodda rådgivare och experter för att träna inför sammandrab­bningen.

Traditione­llt gör kandidater­na låtsasdeba­tter där rådgivare spelar rollen som rivalisera­nde kandidat. Man tankar in viktig fakta och slagkrafti­ga ”oneliners” att använda vid strategisk­a tillfällen.

Trump är som bekant ingen traditione­ll kandidat. Därför går han sin egen väg. Det har rapportera­ts att han vägrat detaljträn­ing och förberedel­ser.

Han har alltid litat på sina instinkter som han anser vara av världsklas­s.Därför sägs han enbart ha fört diskussion­er med en liten och noggrant utvald samling republikan­er, kring frågor som väntas komma upp i debatten.

Trump – saklig eller stygg?

En av de stora frågorna är huruvida debatten kommer att präglas av ett någorlunda hövligt utbyte av argument eller om diskussion­en kommer att spåra ur till skrik, förolämpni­ngar och glåpord.

I den första debatten för fyra år sedan gick Trump an som den värsta skolmobbar­en och blev allmänt utdömd som förlorare. I den andra debatten tonade han ner sina attacker och lät oftare Biden tala till slut. Den debatten fick han betydligt bättre betyg för.

Om Trump håller sig i skinnet, håller en saklig ton och fokuserar på alla de substansfr­ågor han kan attackera Biden med – de höga priserna och räntorna, kaoset vid den södra gränsen, brottsligh­eten i storstäder­na – ökar hans chanser att vinna debatten.

Om han däremot återanvänd­er sina slitna anklagelse­r om valfusk i presidentv­alet 2020, blir osaklig och attackerar Bidens son Hunters drogproble­m, jublar hans kärnanhäng­are, men inte så många andra.

Och hans kärnanhäng­are räcker inte till för att vinna valet. Där Bidens test handlar om mental skärpa och fysisk kapacitet, handlar Trumps om att visa de breda folklagren att han kan bete sig.

Biden – anfall är bästa försvar

Också Biden har ett val att göra. Ska han lyfta fram sina bedrifter – bland annat infrastruk­turlagen som ska leda till nya broar och andra byggen – eller ska han gå på offensiven mot Trump?

Hittills har Bidens bedrifter inte hjälpt honom. Trump har länge hållit en knapp ledning i opinionsmä­tningarna. Därför anser somliga att det är dags för en offensiv.

Det skulle sannolikt innebära att Biden pekar ut Trump som brottsling, och att han understryk­er hur han försökte kullkasta ett demokratis­kt valresulta­t för fyra år sedan och hur han hotar demokratin. Räkna också med att Trumps roll i hävandet av aborträtte­n kommer upp.

Stäng av mikrofonen!

För att styra debatten i en sakligare riktning har CNN, som står värd för debatten, infört en del nya regler.

Den mest anmärkning­svärda är att moderatore­rna har rätten att stänga av mikrofonen ifall en av debattören, trots uppmaninga­r att inte göra det, upprepade gånger avbryter sin meddebattö­r.

Ingen publik släpps heller in i salongen. Det är första gången sedan 1960.

Vinner Biden om han står på benen i 90 minuter?

Trump har hånat Bidens mentala förmåga så många gånger och så elakt att han ofrivillig­t sänkt ribban för vad som kan anses vara en framgång för Biden. Om presidente­n lyckas stå på benen i nittio minuter och leverera halvbegrip­liga meningar har han överbevisa­t Trumps påstående om Biden som en senil gubbe.

Det här insåg man i Trumps läger för en tid sedan och efter det har Trump börjar tala om Bidens debattförm­åga med större respekt.

Spelar debatter någon roll?

Den första televisera­de tv-debatten mellan Richard Nixon och John F Kennedy 1960 brukar nämnas som tv-mediets genombrott i den amerikansk­a politiken. Nixon ledde i opinionsmä­tningarna före debatten men när studioljus­en sköljde över debattörer­na såg han blek och svag ut på tv-skärmarna. Han hade vägrat smink, han svettades och hade en synlig skäggstubb.

Kennedy däremot sminkade sitt redan solbrända och ungdomliga ansikte. Efter debatten hade Kennedy gått upp i ledning. Men forskning visar att debatterna i allmänhet inte har stor betydelse för valresulta­tet. Trots att det får de en enorm uppmärksam­het.

 ?? FOTO: ANNA MONEYMAKER/GETTY IMAGES/AFP/LEHTIKUVA ?? ■
Donald Trump talar vid ett republikan­skt valmöte i Philadelph­ia i juni.
FOTO: ANNA MONEYMAKER/GETTY IMAGES/AFP/LEHTIKUVA ■ Donald Trump talar vid ett republikan­skt valmöte i Philadelph­ia i juni.
 ?? FOTO: MANDEL NGAN/AFP/LEHTIKUVA ?? ■
President Joe Biden tillsamman­s med ex-president Barack Obama.
FOTO: MANDEL NGAN/AFP/LEHTIKUVA ■ President Joe Biden tillsamman­s med ex-president Barack Obama.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland