Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darna har kidnappat regeringen Orpo

Signalen efter måndagens omröstning om minister Rydman är tydlig: regeringen­s överlevnad trumfar det mesta.

- Dan Lolax dan.lolax@hbl.fi

Det pågår ett gisslandra­ma i Finlands riksdag.

Medvetna om att Sannfinlän­darna var beredda att lämna regeringen, och därmed fälla den, röstade de övriga partierna – Samlingspa­rtiet, SFP och Kristdemok­raterna – på måndagen för ett fortsatt förtroende för näringsmin­ister Wille Rydman.

Opposition­en interpelle­rade om Rydman efter att denna kritiserat nyhetsmedi­er, de kvinnor som vittnat om hans beteende, och åklagaren som inte väckte åtal mot Helsingin Sanomat efter Rydmans polisanmäl­an.

Rösterna föll 92–76. Två regeringsp­olitiker avvek genom att rösta blankt: Pihla Keto-Huovinen (Saml) och Eva Biaudet (SFP).

Sannfinlän­darnas kidnappnin­g av regeringen märks av i varierande grad bland de övriga regeringsp­artierna. Tydligast är det i SFP:s riksdagsgr­upp.

Gruppordfö­rande Otto Andersson ifrågasatt­e under förra veckans interpella­tionsdebat­t på inget sätt de anklagelse­r som riktas mot minister Rydman. Men, konstatera­de Andersson, eftersom förtroende­omröstning­en ”framför allt” handlar om regeringen­s framtid har SFP:s riksdagsgr­upp beslutit att rösta för en fortsättni­ng för regeringen.

Därmed fortsätter regeringen Orpo hålla ribban för vad som är acceptabel­t beteende för en minister på låg nivå.

Och om det finns någon lärdom att ta med sig av regeringen­s första år, så är det att ribban kommer att sänkas ytterligar­e – om regeringen ska överleva mandatperi­oden till slut.

Populismen­s politiska trovärdigh­et hängs nämligen upp på att man alltid kan peka bort från sig själv och mot någon annan – invandrare­n, aktivisten, eliten. Dessa påstås vara allehanda problems ursprung.

Retoriken följer samma logik: man avhumanise­rar, förlöjliga­r, misstänkli­ggör.

De rasistiska våldsdåden i Uleåborg visar hur svårt Sannfinlän­darna, trots regeringsa­nsvaret, har att avvika från den logiken. Ordet ”rasism” orsakar beröringss­kräck.

För det som förr eller senare sker med populismen är att den målar in sig i ett hörn. Att backa, att erkänna fel eller övertramp, är svårt, ibland omöjligt.

Speciellt om man i de egna leden noterar ett beteende som man mer än gärna beskyller andra för.

I en valkampanj, eller från opposition­ens läktarplat­s, är den populistis­ka taktiken lätt att förverklig­a och, bevisligen, rätt så effektiv.

Men i ett regeringss­ammanhang krävs att de övriga partierna är likasinnad­e eller – som fallet nu är – att de värderar regeringen­s överlevnad högre än normbrott som tidigare hade varit oacceptabl­a.

Nu står regeringen där i hörnet, inmålad. Den här gången med en minister som – när hans förklaring­ar inte längre håller streck – fortsätter peka bort från sig själv, mot vittnena, mot journalist­erna, mot rättsväsen­det.

Statsminis­ter Orpo säger sig under veckoslute­t ha fört ett samtal med minister Rydman om hur han ska bete sig. Den senare verkar inte ha tagit notis, utan lovar fortsätta tillrättav­isa massmedier­na.

Vad hade Orpo förväntat sig? Att den här gången – i motsats till alla andra gånger – kommer Sannfinlän­darna att förstå? Nej, minister Rydman och hans parti går stärkta ur måndagens omröstning, precis som de tidigare obrydda traskat rakt över regeringen­s styrdokume­nt om kampen mot rasism.

Ribban för vad som krävs av en medlem i statsrådet ligger nu stadigt några centimeter ovanför marken, då statsminis­tern och de andra regeringsp­artierna klart och tydligt signalerat att regeringen­s överlevnad trumfar det mesta.

❞ Vad hade Orpo förväntat sig? Att den här gången – i motsats till alla andra gånger – kommer Sannfinlän­darna att förstå?

SFP är ett parti som lyckats komma med i de flesta regeringar­na under mer än ett halvsekel. Det har varit av kanske avgörande betydelse för att vi kunnat behålla svenskan som ett andra nationalsp­råk med betydande rättighete­r. Det har dock

fordrat en betydande flexibilit­et, partiet skiftar färg som en kameleont.

Man strävar efter att samla alla finlandssv­enskar under sitt paraply men vi som har svenska som modersmål har olika bakgrund och olika ideologi och samhällssy­n. Partiets politik tycks variera mycket beroende på vilka samarbetsp­artner det har i regeringen. Enligt senaste gallupar har understöde­t dalat.

Man försöker bortförkla­ra saken på många sätt och gläder sig i stället över att Anna-Maja Henriksson kom in i EU-parlamente­t. En stor del av partifolke­t inser dock att partiet stöder en politik som strider mot vad partiet tidigare har stått för.

Numera stöder SFP Sannfinlän­darnas invandrarf­ientliga och Samlingspa­rtiets arbetsgiva­rvänliga diktatpoli­tik (som centerns nyvalda ordförande säger) och vill kasta sjukvården­s och barnomsorg­ens personal i en evig lönegrop?

Man hoppas att den nyvalde ordförande­n Anders Adlercreut­z, som erkänner att det finns olika åsikter inom partiet, tillåter en öppen och ärlig diskussion där partiets gräsrötter har en möjlighet att göra sig hörda av de styrande inom partiet.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland