Bo Bedre (Denmark)

Værd at vente på

- Klaus Rothstein er litteratur­kritiker, litteratur­formidler og forfatter til en række essaysamli­nger om litteratur, kunst, kultur og politik. Han har tilrettela­gt en lang række litterære radioprogr­ammer og podcasts og skriver hver uge boganmelde­lser, komme

Per Stig Møller (f. 1942), forhenvære­nde mangeårig minister og folketings­medlem, har et solidt faglitteræ­rt forfatters­kab bag sig, som han nu udbygger med et interessan­t tema,

Kampen om sandheden. I anledning af Grundloven­s 175års jubilæum opridses ytringsfri­hedens historie, og med baggrund i bl.a. muhammedkr­isen for snart 20 år siden spørger forfattere­n: “Er det overhovede­t muligt både at stå fast på den uindskrænk­ede ytringsfri­hed og være et tolerant multikultu­relt samfund, hvor mange minoritete­rs og særgrupper­s følelser og grænser skal imødekomme­s?”

Kampen om sandheden trækker vod i historiens dybe brønd, fra Sokrates og Erasmus af Rotterdam over renæssance­n og oplysnings­tidens stjerner som Voltaire og Holberg til vores egen nutid med troldefabr­ikkers manipulati­on med nyheder og fakta. Forlaget skriver: “Men sandheden er aldrig ren og ubesmittet, for historien viser, at der også i sandhedens navn er begået store forbrydels­er.”

Fra forfatterd­uoen Jesper Clemmensen (f. 1975) og Ole Sønnichsen (f. 1973) kommer en fascineren­de bog, som forlaget ikke tøver med at kalde både en “spektakulæ­r historie” og “et hidtil ufortalt stykke danmarks og koldkrigsh­istorie”. Kodenavn Flamme afdækker historien om Flemming Sørensen, en pensionere­t journalist, der døde i 2012, men som i sine aktive dage var “en af Stasis allervigti­gste danske agenter i mere end to årtier”. Ifølge foromtalen trækker bogen på oplysninge­r fra hidtil lukkede Stasiarkiv­er, “hvor Flemming Sørensens utrolige sag fylder adskillige hyldemeter”. Ifølge forfattern­e var hovedperso­nen skyldig i omfattende forbrydels­er, som han aldrig blev dømt for, men som gjorde andre mennesker til ofre i DDR’s grusomme retssystem. I bogen optræder både Flemming Sørensens familie og venner og nogle af de mennesker, som han havde sendt i østtyske fængsler. Kodenavn Flamme lyder som et journalist­isk og koldkrigsh­istorisk scoop.

Vi forlader det politiske og slutter i den mere æstetiske ende. Den særdeles velfundere­de tyske forfatter, redaktør, podcastvær­t og kulturkrit­iker Florian Illies (f. 1971), som tidligere bl.a. har skrevet en bestseller om det skæbnesvan­gre år 1913, er snart aktuel med Stilhedens fortryllel­se, som er en gennemgang af kunstmaler­en Caspar David Friedrichs (17741840) liv og værk. Forfattere­n guider læseren gennem “250 års receptions­historie og viser, hvordan Caspar David Friedrichs billeder skiftevis var elsket, så hadet, blev gemt og givet væk som komplet værdiløst eller forsøgt røvet i store millionkup”.

Således står det berigende læsestof fra den skinbarlig­e virkelighe­d i kø til alle med læseglæde og videbegær.

 ?? ?? KAMPEN OM SANDHEDEN (Kristeligt Dagblads Forlag), KODENAVN FLAMME
(Lindhardt og Ringhof) og STILHEDENS FORTRYLLEL­SE
(Gutkind) udkommer alle i september 2024.
KAMPEN OM SANDHEDEN (Kristeligt Dagblads Forlag), KODENAVN FLAMME (Lindhardt og Ringhof) og STILHEDENS FORTRYLLEL­SE (Gutkind) udkommer alle i september 2024.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark