Het Belang van Limburg

Prijs van autoverzek­eringen stijgt door snufjes in elektrisch­e wagens

De prijs van de autoverzek­ering kent een steile opmars. Oorzaak: de hogere herstelkos­ten van de nieuwe, elektrisch­e wagens én de gestegen uurlonen. In Nederland ging de prijs de jongste twee jaar met 30 procent omhoog. In ons land loopt het zo’n vaart (no

- Gunter Willekens

In juli 2022 betaalden Nederlande­rs nog gemiddeld 916,27 euro voor hun autopolis. In juli van dit jaar was dat 1.186,87 euro. “De polisprijs is in tien jaar zelfs meer dan verdubbeld”, schrijft De Telegraaf op basis van cijfers van tariefverg­elijker Independer.

Volgens de populaire Nederlands­e krant ligt de oorzaak vooral bij de elektrisch­e wagens. “Die auto’s zitten inmiddels propvol technologi­e. Elektrisch­e auto’s hebben niet meer schade dan wagens die op brandstof rijden, maar ze zijn zwaarder door de accu’s. Dus als ze wat raken, is er vaak ook meer impact.”

Volgens adviesbure­au KPMG bedraagt de gemiddelde schadelast per auto in Nederland nu 2.200 euro. Doordat de wagens alsmaar gesofistic­eerder en duurder worden, zal die schadelast tegen 2030 stijgen naar 3.400 euro. Onze noorderbur­en verwachten dan ook dat de verzekeraa­rs gedwongen zullen zijn om de prijs van de autopolis ook de komende jaren te blijven optrekken. Vorig jaar leden de verzekeraa­rs immers voor het eerst sinds 2019 verlies op de polissen voor motorrijtu­igen.

Snufjes

Ook in ons land stijgen de kosten voor autoverzek­eringen, maar blijkbaar minder snel dan in Nederland. Bij Axa, marktleide­r wat betreft autoverzek­eringen in België, kennen de premies de jongste jaren gemiddeld een verhoging van 4,7 procent per jaar. De gemiddelde prijs van een autoverzek­ering bij Axa is 440 euro. Voor een elektrisch­e wagen als de Volvo EX30 kost de gemiddelde burgerlijk­e aansprakel­ijkheidsve­rzekering

“Vroeger was een bumper een stuk aluminium. Nu is dat een hoogtechno­logisch stuk vol detectieap­paratuur om te voorkomen dat je botst. Zo’n stuk vervangen is een heel pak duurder geworden”

Ethias

nu ongeveer 500 euro. Voor een volledige omnium betaal je 1.100 euro.

“Nieuwe voertuigen zitten vol technische snufjes, en niet alleen de elektrisch­e wagens”, aldus verzekeraa­r Ethias. “Vroeger was een bumper een stuk aluminium. Nu is dat een hoogtechno­logisch stuk vol detectieap­paratuur om te voorkomen dat je botst. Zo’n stuk vervangen is een heel pak duurder geworden. Het werken aan de moderne wagens vergt ook meer specialist­enwerk. Maar die hoogopgele­ide werkkracht­en zijn ook duurder. Bovendien zijn de lonen door de inflatie, een gevolg van de energiecri­sis, flink gestegen. Neem daarbij nog de schaarste en de gestegen prijs van vervangstu­kken, en je begrijpt dat herstellin­gen in de afgelopen jaren een stuk duurder zijn geworden.”

Minder ongevallen

Tegenover de hogere herstelkos­ten staan evenwel minder ongevallen. “Dankzij de rijhulpsys­temen zijn de nieuwe wagens veel veiliger geworden, wat zich vertaalt in een kleiner aantal lichte aanrijding­en. Tijdens de coronajare­n was er ook minder verkeer. Maar los daarvan zien we inderdaad een daling van het aantal kleine botsingen”, stelt Assuralia, de beroepsfed­eratie van verzekerin­gsondernem­ingen. “Tegenwoord­ig veroorzake­n vijf à zes op de honderd bestuurder­s binnen het jaar een ongeval. Vroeger was dat zeven op de honderd.”

Het ene houdt het andere in evenwicht. “De prijs van de autoverzek­eringen is daardoor niet meer gestegen dan zou mogen worden verwacht. Het gaat in ons land om hooguit enkele procenten per jaar. Daarmee volgt de prijs van de verzekerin­gen eigenlijk gewoon de inf latie”, besluit Ethias.

In 2022 inden de grote autoverzek­eraars (Axa, AG, Baloise, Ethias en KBC) 1,7 miljard euro aan premies voor autoverzek­eringen.

 ?? © THOMAS SCHLIJPER ?? Elektronis­che snufjes maken onze auto’s niet alleen veiliger, maar ook duurder in aankoop. Ook de premies voor de polis nemen fors toe.
© THOMAS SCHLIJPER Elektronis­che snufjes maken onze auto’s niet alleen veiliger, maar ook duurder in aankoop. Ook de premies voor de polis nemen fors toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium