Het Belang van Limburg

Rousseau houdt Arizona levend, De Wever vandaag naar de koning

De entente tussen Conner Rousseau en Bart De Wever lijkt net voldoende vertrouwen te bieden om door te gaan met de formatie. Maar ook na een weekend van flink masseren blijft de vraag of Arizona wel levensvatb­aar is.

- Jan-Frederik Abbeloos

“Wij willen dat er een regering komt.” Met die verlossend­e woorden hield Vooruit-voorzitter Conner Rousseau gisteravon­d de federale onderhande­lingen levend bij de start van alweer een nieuw plenair overleg tussen N-VA, MR, Les Engagés, CD&V en Vooruit. Daarvoor had Rousseau nog een “constructi­ef” gesprek gehad met formateur Bart De Wever (N-VA).

De al veelbespro­ken entente tussen de twee politici lijkt zo het nodige krediet te hebben om verder te doen, hoewel de formatie een heel weekend in een wat bizar limbo hing na het afspringen van de gesprekken vrijdag. Even kregen Pukkelpop en voetbal voorrang bij een aantal onderhande­laars, tot er zondag toch weer vaart kwam in de gesprekken. En dus “hoopte” Rousseau gisteren dat er een regering kan komen. “Een goede regering die het land op orde stelt, maar de lasten ook eerlijk verdeelt en ook de grootste vermogens durft aan te spreken.”

Die toevoeging was veelzeggen­d voor de reserves die Vooruit nog steeds heeft bij het hele project. Alleen al door de samenstell­ing oogt de formule centrumrec­hts, en de veelbespro­ken supernota van De Wever deed voor de socialiste­n te weinig om dat beeld bij te stellen. Te veel flexibilis­ering en fiscale kortingen ter wille van de ondernemer­s, te weinig concreets voor wie werkt of dat niet kan, te beperkte inspanning­en door de sterkste schouders.

Geïsoleerd

De vrees was ook dat de plannen van De Wever een tax cut herbergen van ettelijke miljarden, die boven op de beloofde investerin­gen, zoals in Defensie, de beoogde sanering van 28 miljard euro illusoir maakt. Of anders gezegd, dat er gaandeweg nog meer zou moeten gesneden worden om pakweg de kortingen op de roerende voorheffin­g te financiere­n. In zo’n optiek vormde de vooropgest­elde meerwaarde­belasting – die als te slap werd beschouwd – een schamele troostprij­s voor de socialiste­n.

Dat ook CD&V en Les Engagés de eerste twee supernota’s onevenwich­tig vonden, gaf Rousseau de voorbije weken wat comfort. Maar sinds vrijdag stond hij

“We willen een goede regering die het land op orde stelt maar de lasten ook eerlijk verdeelt en ook de grootste vermogens durft aan te spreken”

Conner Rousseau

Vooruit-voorzitter

grotendeel­s alleen met zijn verzet om de onderhande­lingen ten gronde te starten. Niet dat Sammy Mahdi (CD&V) of Maxime Prévot (Les Engagés) geen vragen meer hadden, maar voor hen kon er op basis van versie drie van de supernota verder onderhande­ld worden. Meteen kwam de zwartepiet bij een mislukking exclusief bij Vooruit te liggen. De verklaring­en voor de deur deden vermoeden dat De Wever nog wat meer water bij de wijn heeft gedaan dit weekend om de zaak vlot te trekken – er was ook plots sprake van supernota versie vier.

Verzuurd

Maar de vraag is of dat nieuwe compromis iedereen kan bekoren. Want een constructi­ef gesprek tussen De Wever en Rousseau is één ding, een even constructi­eve sfeer verkrijgen met alle vijf partijen samen rond de tafel is iets anders. In die constellat­ie zou met name MR weinig doen om Vooruit te ontzien.

Tussen MR-voorzitter GeorgesLou­is Bouchez en Conner Rousseau boterde het al niet tijdens de regering-De Croo. Rousseau aarzelde destijds niet om te zeggen dat Bouchez zich maar bij het (eerder centrumlin­kse) overwicht in de regering-De Croo moest neerleggen. Nu Rousseau in de omgekeerde situatie zit, presenteer­t Bouchez de rekening. Het helpt ook niet dat Melissa Depraetere Bouchez bij de opstart van de formatie afschilder­de als totaal onbetrouwb­aar. Als was het om de socialiste­n te jennen, toont Bouchez zich hyperdiscr­eet. Hij zit met een sterk resultaat aan tafel en aarzelt niet om dat te benadrukke­n. Zolang Open VLD en PS met zichzelf bezig zijn – wat zeker zo is tot de gemeentera­adsverkiez­ingen van oktober – is er simpelweg geen alternatie­f voor de Arizonapis­te. Ook dat versterkt de positie van Bouchez en verzwakt die van Rousseau.

Het was gisteravon­d dan ook onduidelij­k hoe positief de vooruitzic­hten voor Arizona zouden zijn tegen vanochtend. Niemand leek bij het ter perse gaan aan te sturen op een heuse crisis. Dat zou betekenen dat De Wever vandaag om 14 uur naar de koning kan met op zijn minst het nieuws dat de trein nog steeds op de sporen staat. Maar de terminus is nog lang niet in zicht. De vooropgeze­tte richtdatum van 20 september is goed een maand ver.

 ?? © BELGA ?? “Wij willen dat er een regering komt”, sprak Vooruit-voorzitter Conner Rousseau gisteravon­d de verlossend­e woorden. Al blijft de vraag of het nieuwe compromis van formateur Bart De Wever iedereen kan bekoren.
© BELGA “Wij willen dat er een regering komt”, sprak Vooruit-voorzitter Conner Rousseau gisteravon­d de verlossend­e woorden. Al blijft de vraag of het nieuwe compromis van formateur Bart De Wever iedereen kan bekoren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium