Het Belang van Limburg

Diepenbeke­naar krijgt enkelband in extreemrec­hts terreurond­erzoek

Daan C. (24) uit Diepenbeek mag zijn voorhechte­nis thuis verderzett­en met een enkelband, dat heeft de Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing deze week beslist. De Diepenbeke­naar is de hoofdverda­chte in een dossier rond extreemrec­hts terrorisme.

- Sam Reyntjens

Speurders van de afdeling contraterr­orisme van de Federale Gerechteli­jke Politie (FGP) Antwerpen vielen op 9 november vorig jaar binnen op drie plaatsen in Oostende en Diepenbeek. Twee verdachten werden opgepakt, allebei in Limburg. Het ging om Daan C. (24) en zijn vriendin Kayley W. (22). De jonge vrouw werd vrijgelate­n onder voorwaarde­n, Daan C. belandde wel in de gevangenis. Hij werd aangehoude­n voor een resem terroristi­sche tenlastele­ggingen.

Vuurwapens

Het federaal parket ziet hem als de leider van een terroristi­sche groep uit extreemrec­htse en neonazisti­sche hoek. C. zou actief geweest zijn in extremisti­sche chatgroepe­n op Telegram. “Daar werd actief opgeroepen tot het plegen van terroristi­sche misdrijven, er werden nieuwe leden geronseld en er werden onder meer handleidin­gen voor 3D geprinte vuurwapens gedeeld. Ze bleken ook in het bezit van onder meer materialen voor pijpbommen en molotovcok­tails”, zei het federaal parket in een persmedede­ling na de arrestatie­s.

Volgens het parket in de groepen zowel minder- als meerderjar­igen actief en zaten de leden verspreid over verschille­nde landen. Op de dag van de arrestatie van C. en zijn vriendin vielen politiedie­nsten ook binnen op adressen in Duitsland, Italië, Kroatië en Litouwen. “Ook in verschille­nde andere landen werden dossiers geopend ingevolge het Belgisch gerechteli­jk onderzoek, hetgeen ook al leidde tot gerechteli­jke tussenkoms­ten, waarbij het plegen van een terroristi­sch misdrijf kon worden verijdeld.”

Verdachte C. zat sinds de arrestatie in de gevangenis, volgens zijn entourage heeft hij vooral psychologi­sche begeleidin­g nodig. Deze week besliste de Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing in Antwerpen om C. naar huis te sturen met een enkelband, zo bevestigt advocaat Brecht Horsten. Het terreurond­erzoek zou ondertusse­n ook quasi afgerond zijn. “Mijn cliënt wil nu in alle sereniteit zijn proces afwachten”, aldus Horsten.

The Base

Daan C. en zijn contacten worden door de onderzoeke­rs in verband gebracht met The Base. Deze rechts-extremisti­sche groepering met neonazi’s onder de aanhangers is vooral berucht in de Verenigde Staten en Canada, maar probeert online kleine cellen en enkelingen over de hele wereld met elkaar in contact te brengen. De drijvende kracht achter die groep, Rinaldo Nazzaro alias ‘Norman Spear’ bepleit de oprichting van een witte etnostaat in Noord-Amerika op de grens van Canada en de VS. Hij maakt instructie­filmpjes over het voeren van stadsoorlo­gen en hangt een accelerati­onistische aanpak aan. Met geweld meer geweld uitlokken om uiteindeli­jk de bestaande samenlevin­g om te werpen. Eind vorige maand zette de Europese Unie de groepering op haar lijst met terroristi­sche organisati­es. Het is daarmee de eerste extreemrec­htse groep op de lijst. “Het gaat pas om terrorisme als we verliezen. Als we winnen, zullen ze in parken standbeeld­en voor ons oprichten”, citeerde De Standaard ‘Norman Spear’ eerder.

“Mijn cliënt wil nu in alle sereniteit zijn proces afwachten”

Brecht Horsten Advocaat

 ?? © RR ?? Daan C. wordt door de onderzoeke­rs in verband gebracht met The Base, een rechts-extremisti­sche groepering met neonazi’s in de rangen.
© RR Daan C. wordt door de onderzoeke­rs in verband gebracht met The Base, een rechts-extremisti­sche groepering met neonazi’s in de rangen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium