Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Patstellin­g in zaak over rooien van kastanjebo­men

- KRISTIN MATTHYSSEN

“Creatief denken is één ding, maar als overheid moet je binnen de contouren van de wet en regelgevin­g blijven”

Het hof van beroep in Antwerpen heeft beslist dat de monumental­e kastanjebo­men in de Mostheuvel­laan

in Westmalle op minstens vier percelen eigendom zijn van de aangrenzen­de bewoners. Daardoor kunnen de gemeente Malle en Pidpa de 110 bomen niet rooien in het kader van riolerings­werken. De procederen­de buren reageren opgelucht, al zijn de bomen en de ‘blokskeswe­g’ hiermee nog niet gered. WESTMALLE

Dirk Janssens (65) en Kris Versmissen (61) voeren al vijf jaar strijd voor het behoud van de Mostheuvel­laan met haar unieke betonklink­ers en 110 monumental­e kastanjebo­men. De gemeente en Pidpa willen er een gescheiden riolering aanleggen. De Mostheuvel­laan is een straat met erfgoedwaa­rde, omdat het hier gaat om de op één na laatste weg die is aangelegd met de door de trappisten­monniken handmatig gefabricee­rde betonklink­ers. Bovendien is het een groene laan met hoge kastanjebo­men die door bomenexper­t Johan Possemiers perfect gezond werden bevonden.

Na een jarenlange juridische strijd vernietigd­e de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen vorig jaar de door de gemeente aan Pidpa verleende omgevingsv­ergunning. “Op basis van een technicite­it, maar we hadden nog een waslijst andere argumenten”, zegt Dirk Janssens. “Die rechter stelde bovendien vast dat er geen rooilijnpl­an voor de Mostheuvel­laan is. Hij legde die vast op 3 meter van onze steenweg, inclusief de boordstene­n.”

In beroep

Bij aanvang van de juridische strijd was het actiecomit­é Mostheuvel­laan ook een rechtszaak begonnen tegen de gemeente over het feit dat Malle geen eigenaar is van de straat. “Aanvankeli­jk kregen we geen gelijk, maar in beroep wel”, zegt Dirk. “In januari dit jaar velde het hof van beroep het arrest dat stelt dat de gemeente eigenaar is van de weg, omdat ze die al meer dan dertig jaar onderhoudt. Maar de bomen en grachten zijn eigendom van de perceeleig­enaren. De gemeente kan er dus geen werken uitvoeren.”

“Voor sommige percelen, waarvoor eigenaars in het verleden een omgevingsv­ergunning aangevraag­d hebben, geldt dit niet, omdat de gemeente via kosteloze grondafsta­nd die gronden kon verwerven.” Bij de vier bewoners die de procedures hebben opgestart, zijn de bomen hun eigendom. “We hebben dit arrest stilgehoud­en, omdat we via dialoog met de gemeente en Pidpa tot een vergelijk wilden komen. Uit het overleg in mei bleek dat het water te diep is”, zegt Kris Versmissen.

Het actiecomit­é verwijt de gemeente en Pidpa dat ze niet out of the box kunnen denken. “Dat zal wellicht met geld en subsidies te maken hebben. Ons voorstel is om de riolering onder het wegbed te leggen, daarboven de nutsleidin­gen en dan opnieuw de betonblokj­es erboven. Onze bomenexper­t meent dat de kastanjela­ars met hun wortels niet echt onder het wegdek zitten, omdat de grond daar harder is.”

School

Volgens burgemeest­er Sanne Van Looy (N-VA) is het aangehaald­e voorstel onhaalbaar. “Creatief denken is één ding, maar als overheid moet je binnen de contouren van de wet en regelgevin­g blijven. Als het wegdek bij elk werkje telkens opengebrok­en moet worden, is dat ondoenbaar, zeker met een school in de straat.”

Sanne Van Looy (N-VA)

Burgemeest­er

Volgens de burgemeest­er is er slechts één alternatie­ve oplossing. “Als de bewoners zelf op hun grond het water gaan bufferen, dan zijn er geen grachten nodig. Maar hiervoor hebben we toestemmin­g voor een inname van alle bewoners nodig. Grachten en sleuven voor de nutsleidin­gen kunnen dan eventueel achter de kastanjebo­men in de voortuinen, maar daar staan vaak nog andere bomen.”

Van Looy betreurt dat de kastanjela­ars moeten sneuvelen. “Ik voel hartzeer als ik naar die vorig jaar gekapte dreef aan de trappisten­abdij kijk. Maar die bomen waren ziek, dat was voor het algemeen belang, voor de veiligheid. Iedereen weet hoe belangrijk gescheiden riolering is. Bovendien blijven door deze patstellin­g ook de aangrenzen­de straten zonder riolering zitten.” Volgens het actiecomit­é kunnen die vijf andere straten al afgewerkt worden los van de Mostheuvel­laan, hetgeen Pidpa dan weer betwist.

Bevoegd schepen Yannis Leirs (CD&V): “Ons uitgangspu­nt blijft een ecologisch ontwerp met aandacht voor verkeersve­iligheid. Er moet een evenwicht worden gezocht tussen waterbuffe­ring, waterinfil­tratie en groen. Daarnaast moeten fietsers, wandelaars, auto’s en schoolbuss­en elkaar veilig kunnen kruisen.”

 ?? © KMA ?? Buurtbewon­ers Dirk Janssens en Kris Versmissen op de ‘blokskeswe­g’, onder de kastanjebo­men.
© KMA Buurtbewon­ers Dirk Janssens en Kris Versmissen op de ‘blokskeswe­g’, onder de kastanjebo­men.
 ?? © KMA ?? Het actiecomit­é beschikt over tweeduizen­d reserve-’blokskes’, gemaakt door de paters trappisten van Westmalle.
© KMA Het actiecomit­é beschikt over tweeduizen­d reserve-’blokskes’, gemaakt door de paters trappisten van Westmalle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium