Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgisch team gediskwali­ficeerd wegens doping paard op Spelen

- MAARTEN DELVAUX

Een schok in de Belgische en internatio­nale paardenwer­eld: de Belgische eventingru­iters, die als vierde eindigden op de Olympische Spelen in Parijs, zijn alsnog gediskwali­ficeerd. Het paard van Tine Magnus heeft positief getest op

doping. De 33-jarige amazone uit Merchtem is er het hart van in. “Ik draag eerlijkhei­d hoog in het vaandel en ga er alles aan doen om het tegendeel te bewijzen.”

Trazodon. Zo heet het middel dat in het bloed werd aangetroff­en van Dia van het Lichtervel­d Z, de 10-jarige merrie waarmee Magnus aan de slag was in Parijs. Trazodon staat op de lijst van stoffen die verboden zijn tijdens paardenwed­strijden omdat het helpt tegen onrust en prikkelbaa­rheid. Een kalmerings­middel dus.

De overkoepel­ende organisati­e van de paardenspo­rt (FEI) bracht donderdag het nieuws van de positieve controle naar buiten. Magnus, die als 28ste bij haar olympisch debuut eindigde in het individuel­e onderdeel, krijgt een voorlopige schorsing vanaf de datum waarop de dopingtest aan het licht kwam (3 september), in afwachting van een beslissing van het antidoping­tribunaal van de FEI. De voorlopige schorsing geldt ook voor haar paard en bestrijkt een periode van twee maanden.

Erger nog is dat ook het resultaat van het Belgische eventingte­am op de Spelen geschrapt wordt. Want “een adverse analytical finding van één teamlid tijdens de Olympische Spelen leidt tot de diskwalifi­catie van het hele team”, stelt de FEI in een mededeling op haar website. Team Belgium liep in Parijs maar nipt een

“Ik verzeker jullie dat ik of iemand van mijn team nooit enige vorm van doping heeft gebruikt” Tine Magnus

Amazone

medaille mis: samen met Lara de Liedekerke-Meier en Karin Donckers eindigde Magnus als vierde in Versailles. Magnus tikte in die competitie in extremis nog de allerlaats­te balk aan.

Magnus, die samen met haar ouders en broer voltijds aan de slag is op de witloofboe­rderij van de familie, reageert geschokt op haar schorsing. “Met de grootste verbazing en verdriet heb ik kennis moeten nemen van een positief dopingresu­ltaat van mijn paard Dia, tijdens de Olympische Spelen”, laat ze weten op haar sociale media. “Samen met de federatie en mijn team gaan we op zoek naar de oorzaak van dit ook voor mij zeer verrassend­e resultaat. Ik verzeker jullie dat ik of iemand van mijn team nooit enige vorm van doping heeft gebruikt. Ik ben een sportvrouw die eerlijkhei­d hoog in het vaandel draagt en ga er alles aan doen om het tegendeel te bewijzen. Ik hoop op jullie steun en vertrouwen.”

Hoogst uitzonderl­ijk

De Belgische Ruiterspor­tfederatie zegt “erg verrast” te zijn. “Hoewel alle paarden op voorhand getest werden en er alles aan werd gedaan om precies dit te vermijden, staan we nu jammer genoeg voor deze situatie, die een impact heeft op het hele team. We zoeken ophelderin­g en analyseren de feiten. We willen alle details kennen en vissen samen met Tine uit wat er precies gebeurd kan zijn.”

Een dopinggeva­l in de olympische paardendis­ciplines is uitzonderl­ijk. De voorbije drie Olympische en Paralympis­che Spelen testte geen enkel paard positief.

 ?? © REUTERS ?? Tine Magnus op de voorbije Spelen met Dia van het Lichtervel­d Z, in wiens bloed sporen van een verboden kalmeermid­del zijn aangetroff­en.
© REUTERS Tine Magnus op de voorbije Spelen met Dia van het Lichtervel­d Z, in wiens bloed sporen van een verboden kalmeermid­del zijn aangetroff­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium