Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Middenveld­er Dennis Praet wil op Bosuil zijn carrière herlancere­n

Dennis Praet (30) tekent bij Antwerp. Nochtans leek een contract bij zijn ex-club Anderlecht voorbestem­d. Waarom liep het zoals het gelopen is?

- PIETER-JAN CALCOEN DIEDERIK GEYPEN

Mario Stroeykens. Yari Verschaere­n. Théo Leoni. Ziedaar de drie redenen, zo valt in het Lotto Park te horen, waarom Dennis Praet vandaag níet bij Anderlecht aan de slag gaat. Uiteraard heeft paars-wit het dossier-Praet onderzocht – een transfervr­ije ex-chouchou, met kwaliteit en ervaring – maar finaal besliste de club niet door te duwen. Omdat hij qua profiel te veel lijkt op Stroeykens, Verschaere­n en Leoni. Anderlecht wil die jongens alle kansen geven om door te groeien, om zo ook kapitaal te creëren. Op Praet is de doorverkoo­pwaarde minimaal, terwijl de drie eerder genoemde namen jong zijn en op termijn de kas kunnen spekken. Tenminste: als ze spelen. Met Praet erbij daalde die kans.

Het is een uitleg die steek houdt, ook al zullen er misschien ook andere – financiële? – factoren een rol gespeeld hebben. Het zal Antwerp worst wezen: zij konden profiteren van de houding van Anderlecht. En zo een welgekomen versterkin­g halen.

Hoop op Italië

Praet is al maanden in beeld op de Bosuil. Antwerp polste de 15voudige Rode Duivel vorige winter nog – het zocht toen een vervanger voor Arthur Vermeeren – maar Leicester wilde toen te veel geld voor een speler wiens contract een paar maanden later zou aflopen. Praet bleef zo zitten bij de Engelse club, tot deze zomer: zijn overeenkom­st werd niet verlengd. En dus zouden de clubs wel in de rij staan.

Dat viel tegen: vanzelfspr­ekend stond Praet op vele verlanglij­stjes, maar de juiste aanbieding kwam niet op zijn pad. Lange tijd hoopte de Leuvenaar op een nieuwe kans in Italië, waar hij in het verleden succesvoll­e periodes kende bij Sampdoria en Torino. De belangstel­ling vanuit de Laars bleef echter beperkt. Een terugkeer naar België werd zo een pak realistisc­her, met dus de deal met Antwerp als uitkomst: hij legde er donderdag zijn medische testen af.

Inleveren

Stroeykens, Verschaere­n, Leoni: Anderlecht wil hen volop kansen geven om kapitaal te creëren. Op Praet is de doorverkoo­pwaarde minimaal

Het spreekt voor zich dat Praet, die naar Belgische normen stevig zijn boterham verdiende in Engeland, moet inleveren. In Deurne Noord groeien de bomen niet langer tot in de hemel. Praet stemde in omdat hij zich wil herlancere­n.

Bij Antwerp moet dat in principe lukken. Het lijkt haast een zekerheid dat de middenveld­er, die de voorbije weken individuee­l zijn conditie onderhield, een basisplaat­s zal kunnen veroveren. Op dit moment vormen Odoi, Doumbia en Chery de driehoek. Odoi kan ook van nut zijn in de defensie, Doumbia is wispelturi­g, Chery kan eventueel op de flank. Als Praet fit is, zal hij dus absoluut voldoende speelminut­en krijgen.

Ook met Praet blijven de wisselmoge­lijkheden voor Antwerp-coach Jonas De Roeck beperkt: hij zag deze zomer meerdere (basis)spelers vertrekken. Denk maar aan Keita, Ekkelenkam­p, Yusuf, Wijndal, Coulibaly, Matazo, Ejuke en Ilenikhena. De Laet kondigde dan weer zijn pensioen aan. Inkomend waren er Costa, Bozhinov, Chery, Odoi en Riedewald en nu dus Praet. Een simpele rekensom leert ons dat de kern er allerminst breder op geworden is.

Het valt nog te bezien of Antwerp in het slot van de mercato nog aanwinsten kan aanwerven. Vooral een spits lijkt welkom – dan is er tenminste een vervanger voor Vincent Janssen – maar het is lang niet zeker dat die komt. Deadline om middernach­t.

 ?? © LEICESTER CITY VIA GETTY IMAGES ?? Het spreekt voor zich dat Dennis Praet moet inleveren. Bij de Great Old groeien de bomen niet langer tot in de hemel.
© LEICESTER CITY VIA GETTY IMAGES Het spreekt voor zich dat Dennis Praet moet inleveren. Bij de Great Old groeien de bomen niet langer tot in de hemel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium