Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Help, onze bamboestru­ik blijft maar groeien”

- WOUT VAN DEN EEDE

“Nu is het op een punt gekomen dat er iets aan moet gedaan worden. Maar omdat onze tuin in natuurgebi­ed ligt, mogen wij niet zomaar beginnen kappen en zagen”

SINT-AMANDS

“Ons huis werd ergens tussen 1940 en 1960 zonevreemd gebouwd”, vertelt Jade. “Eigenlijk bevinden we ons hier in nationaal park De Scheldeval­lei. Aangezien het huis er al zolang staat, mag het blijven. Maar onze tuin is wel gewoon ingetekend als natuurgebi­ed.”

Koen en Jade namen vier jaar geleden hun intrek in hun pittoreske woonst in Sint-Amands, waar een prachtige tuin met vijver aan lag. “Daar stond toen al een grote hoeveelhei­d bamboe rond. We zagen die struik de laatste jaren alleen maar aangroeien. Nu is het op een punt gekomen dat er iets aan moet gedaan worden. Maar omdat onze tuin in natuurgebi­ed ligt, mogen wij niet

Koen en Jade

zomaar beginnen kappen en zagen.”

De twee probeerden nog om de groei te stuiten door zoveel mogelijk de gazon af te rijden, en zo nieuwe bamboe tegen te gaan, en door de bamboestam­men te knotten. “Tevergeefs, die ingrepen zijn een druppel op een hete plaat”, zegt Jade. “Gelukkig ontdekte mijn papa onlangs dat je subsidies kan aanvragen bij het Regionaal Landschap Schelde Durme (bevoegd voor het natuurgebi­ed in Sint-Amands, red.) om de bamboe te laten verwijdere­n. Dat komt omdat het over een uitheemse soort gaat. Als de bamboe verdwenen zal zijn, kan de inheemse natuur zich herstellen en bereikt de tuin haar ecologisch potentieel.”

Naast Koen en Jade ondersteun­t Regionaal Landschap Schelde Durme, in samenwerki­ng met Provincie Antwerpen, nog twee andere particulie­ren in Klein-Brabant met het ecologisch­e herstel van hun landschapp­elijke tuien. “De tuin van Koen en Jade ligt in het Vlaams Ecologisch Netwerk of kortweg VEN”, zo valt er te horen bij Schelde

Durme. “De tuin heeft dus een groot ecologisch potentieel. Helaas is hiervan vandaag weinig te merken, voornameli­jk door de massale groei van bamboe die aangeplant werd door de vorige eigenaar. De bamboe overwoeker­t een groot deel van de tuin en verdringt zo waardevol schraal grasland en een mooie poel.”

Gratis bamboe

Toch kost het zelfs met subsidies handenvol geld om die hoeveelhei­d bamboe te laten kappen. “Bovendien volgde ik enkele jaren geleden een cursus over de vele toepassing­en van bamboe. Je kan er sterk en duurzaam materiaal uit vervaardig­en en er constructi­emateriaal, een tuinhek, een bijenhotel of hulpmiddel­en voor de groentetui­n mee maken.

We willen eigenlijk niet dat het allemaal verloren zou gaan.”

Daarom doen Jade en Koen een oproep naar liefhebber­s van bamboe. Komend weekend (7 en 8 september) houden ze een opentuinwe­ekend voor geïnteress­eerden die gratis bamboe willen komen ophalen en eventueel zelf afhakken. “We vragen wel om je eigen materiaal mee te nemen en alles tot de grond af te zagen. Al kunnen wij altijd meehelpen en hebben we zelf ook materiaal ter beschikkin­g”, geeft Jade nog mee. “Eenmaal dat gebeurd is, kunnen we de wortelstok­ken uitgraven.”

i Bamboekap bij Jade en Koen op 7 en 8 september, telkens tussen 9 en 16 uur, Kapellaan 1, Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands).

 ?? ?? Koen en Jade uit Sint-Amands zitten met een bamboe-probleem.
Koen en Jade uit Sint-Amands zitten met een bamboe-probleem.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium