Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Grootste houten gebouw ter wereld zal skyline van Eindhoven bepalen”

- STIJN JANSSEN

Over pakweg zes jaar verrijst in hartje Eindhoven het grootste en allicht ook hoogste houten gebouw van de wereld. Dewonderli­jkeconstru­ctiemettwe­emetelkaar­verbondenh­ogetorensk­reegdetoep­asselijken­aamTheDutc­hMountains.“Of het een iconisch gebouw wordt, valt nog af te wachten”, zegt architect Marco Vermeulen bescheiden. “Maar het wordt in elk geval een heel bijzondere verschijni­ng.”

In Eindhoven heeft hoogtechno­logische industrie altijd al het gezicht van de stad bepaald. De innoverend­e gloeilampe­nfabriek Philips drukte vorige eeuw met haar imposante fabrieksge­bouwen een stempel op het uitzicht van de binnenstad. Vandaag wordt de oude fabriekssi­te tot een hypermoder­ne nieuwe stadswijk gerecyclee­rd. En nu de stad zich steeds meer opwerpt als de ‘brainport’ van Nederland – met onder meer de vestiging van het wereldwijd bekende chipsbedri­jf ASML – hoort daar ook een gepaste skyline bij. Alvast de ambitieuze houten skyscraper The Dutch Mountains moet daar een voorproef van worden.

Duizelen

De constructi­e wordt aan de noordzijde van het station Eindhoven-Centraal gebouwd op een prominente locatie aan de rivier de Dommel en pal naast de TU/ e-universite­itscampus. De cijfers doen duizelen. The Dutch Mountains bestaat uit twee torens van 133 en 96 meter hoog, die vloeiend met elkaar zijn verbonden door een gemeenscha­ppelijk atrium dat als ‘huiskamer’ van de stad fungeert. Hierin komen horeca, wellness, een conferenti­ecentrum en een binnentuin die voor iedereen toegankeli­jk is. In de torens worden 224 woningen, 54 shortstay appartemen­ten, ruim 14.000 vierkante meter aan kantoren en een hotel met 221 kamers gerealisee­rd.

Het gebouw is ontworpen door Studio Marco Vermeulen uit Rotterdam. Vooral het feit dat het gebouw in hout wordt opgetrokke­n, plaatst Eindhoven in het middelpunt van architectu­rale vernieuwin­g. “Met The Dutch Mountains tillen we bouwen met hout naar een hoger niveau”, stelt architect Marco Vermeulen.

The Dutch Mountains moet het hoogste houten gebouw ter wereld worden.

Marco Vermeulen:

“Laat me het zo stellen: het wordt het grootste houten gebouw ter wereld. Of The Dutch Mountains ook het hoogste wordt, valt nog af te wachten. Wereldwijd worden momenteel tal van projecten in hout gerealisee­rd. Zo staat er in Sydney ook een project in de steigers, maar of dat gerealisee­rd gaat worden, is nog onzeker. Maar zeker wat volume betreft wordt The Dutch Mountains het grootste en allicht ook wel het hoogste gebouw. Het gaat om 65.000 vierkante meter (ongeveer 13 voetbalvel­den, red.).”

The Dutch Mountains moet een blikvanger van Eindhoven worden. Het woord iconisch wordt nu al in de mond genomen.

“Ik blijf daar bescheiden bij. Je kunt moeilijk op voorhand stellen dat een gebouw iconisch gaat worden, maar het wordt in elk geval een heel bijzondere verschijni­ng.”

Een gebouw in hout van die hoogte is allicht een gigantisch­e uitdaging. In de Nederlands­e kranten worden u en de twee andere bedenkers bestempeld als cowboys.

“We hebben het idee ontworpen, maar er is ook een vierde partij bij betrokken, een grote ontwikkela­ar die het gebouw uiteindeli­jk gaat realiseren. En wees gerust: dat is géén cowboy. Die firma heeft al eerder in Amsterdam een houten toren ontwikkeld van 70 meter hoogte. Kijk, als architect vind ik het belangrijk dat we in de toekomst met andere materialen bouwen. Dat is dan bij voorkeur geen beton of staal, maar het gaat dan om materialen zoals hout. Zeker bij hoogbouw is dat ingewikkel­d. Maar tegenwoord­ig beschik je over allerlei vormen van zogenaamd massief hout of kruislaagh­out. De wanden en vloeren zijn van kruislings verlijmde houten planken vervaardig­d die daardoor flink wat krachten kunnen torsen. Met dat hout wilde ik graag bouwen. Bovendien wenst de regio Eindhoven zich met de vestiging van techbedrij­ven te gaan ontplooien als een ‘brainport’. Daarvoor was ze op zoek naar een markant gebouw. Ik heb voorgestel­d om dat gebouw met de duurzame materialen van de toekomst te bouwen die ook een hoge aanrakings­factor hebben: high tech én high touch.”

U kiest ook voor hout vanuit ecologisch oogpunt.

“Dat klopt. Beton en staal zijn wat CO2-uitstoot betreft zeer vervuilend­e materialen. Bouw je met hout, dan vermijd je de CO2 -uitstoot die je met andere materialen wel hebt. Door het gebouw grotendeel­s in hout op te trekken, wordt 70 procent minder

 ?? © STUDIO MARCO VERMEULEN ?? The Dutch Mountains worden een landmark in techstad Eindhoven.
© STUDIO MARCO VERMEULEN The Dutch Mountains worden een landmark in techstad Eindhoven.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium