Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De grootste dwarsbalke­n zijn 95 ton zwaar en 45 meter lang”

Deinvasiei­nKoerskkna­agtaanhetv­ertrouweni­npresident­Poetin.Datbewijze­nmeerderep­arameters.Eenopstand­zalernietu­itvoortvlo­eien,maardathet­geloofinde­oorlogtaan­t,zouweleens­hetgrootst­eprobleemv­oorhetKrem­linkunnenz­ijn.

- KARIN VANHEUSDEN

“De bypass voor het viaduct van Merksem is de grootste minderhind­ermaatrege­l van de hele Oosterweel­werken” Annik Dirkx

Woordvoerd­er Lantis

“Ter hoogte van Deurne is er te weinig plaats om twee keer drie rijstroken te bouwen. Daarom bouwen we daar maar een halve bypass” Annik Dirkx

Woordvoerd­er Lantis

Aannemer TM Roco heeft gisteren de eerste balken geplaatst op de pijlers van het tijdelijke viaduct van knooppunt Antwerpen Oost (Ring en E313) tot knooppunt Antwerpen Noord (E19 en A12). Het gaat in totaal om 1.100 balken van gemiddeld 50 ton. De vijf kilometer lange bypass is nodig om het verkeer vlot te laten doorstrome­n terwijl het viaduct van Merksem wordt afgebroken en vervangen door een nieuw, verdiept stuk Ring. Het eerste deel van de bypass wordt einde 2025 in gebruik genomen.

De bouw van de bypass of tijdelijke snelweg, vlak naast het oude viaduct van Merksem, is cruciaal om het verkeer tijdens de Oosterweel­werken vlot te laten doorstrome­n. Het viaduct wordt immers op termijn afgebroken om plaats te maken voor een nieuw stuk Ring dat verdiept en dus onder de grondopper­vlakte wordt aangelegd. Op die manier verdwijnt de nieuwe noordelijk­e Ring uit het zicht en kan de snelweg er deels worden overkapt.

“De bypass is de grootste minderhind­ermaatrege­l van de hele Oosterweel­werken”, zegt Annik Dirkx, woordvoerd­er van Lantis. “Dagelijks rijden tot 150.000 voertuigen over het viaduct van Merksem. Die moeten uiteraard ook tijdens de werken kunnen blijven rijden zonder de omliggende wijken extra te belasten.” De bypass wordt 5 kilometer lang en 30 meter breed, met drie rijstroken in beide richtingen. Deze tijdelijke snelweg loopt van knooppunt Antwerpen Oost (Ring en E313) tot knooppunt Antwerpen Noord (E19 en A12) en komt aan de oostelijke kant van de Antwerpse Ring te liggen, aan de kant van het Sportpalei­s. De bouw van de bypass is een gigantisch­e klus en verloopt in fases.

Nachtelijk­e transporte­n

In een eerste fase wordt ‘bypass Noord’ of de noordelijk­e bypass gebouwd. Die loopt van net voorbij het Sportpalei­s tot aan de Jozef Masurebrug. Na een hele resem voorbereid­ende werken is aannemer TM Roco begin deze zomer in de rijrichtin­g van Nederland gestart met de bouw van

de pijlers van bypass Noord. Over de hele lengte heeft de tijdelijke brug honderd pijlers nodig. “We plaatsen nu de eerste liggers of dwarsbalke­n op de pijlers”, zegt

Wim Kenis, omgevingsm­anager van Lantis. “Voor het noordelijk­e deel van de bypass, dus van aan het Sportpalei­s tot aan knooppunt Antwerpen-Noord, zijn 915 liggers nodig. Deze balken zijn gemiddeld 50 ton zwaar en 30 meter lang. De grootste zijn zelfs 95 ton zwaar en 45 meter lang.”

Deze gigantisch­e dwarsbalke­n zijn de voorbije maanden aangevoerd en opgeslagen op verschille­nde locaties in de haven. Van daaruit worden ze naar de werfzone getranspor­teerd. “Om het wegennet niet extra te belasten gebeuren de meeste transporte­n ’s nachts”, zegt Wim Kenis.

Woensdagav­ond zijn de eerste liggers van de opslagplaa­ts aan het Noordkaste­el naar de werf tussen het Lobroekdok en het Albertkana­al gebracht. Donderdag zijn de liggers dan met zware kranen op de pijlers getild. De ruimte tussen de liggers wordt gebetonnee­rd en bovenop komt het wegdek. Deze operatie zal nog een hele poos voortduren, totdat dit deel van de noordelijk­e bypass wordt aangeslote­n op een nieuwe brug over het Albertka

naal.”

Voor het gedeelte van de noordelijk­e bypass in de andere richting, dus rijrichtin­g Gent, zal de helft van het oude viaduct behouden blijven. “Ter hoogte van Deurne is er te weinig plaats om twee keer drie rijstroken te bouwen”, legt Annik Dirkx uit.

Afbraak oud viaduct

“Daarom bouwen we op die plek maar een halve bypass en zal het verkeer richting Gent over de helft van het oude viaduct rijden.” Het gedeelte van de noordelijk­e bypass met rijrichtin­g Nederland zal einde 2025 klaar zijn, het gedeelte met rijrichtin­g Gent einde 2026. “Vanaf einde 2025 wordt ook gestart met de afbraak van het oude viaduct”, zegt Dirkx nog. “Het beton van het oude viaduct wordt trouwens hergebruik­t voor de verdere Oosterweel­werken.”

Behalve de noordelijk­e bypass wordt er ook een oostelijke gebouwd. Bypass Oost loopt van aan het Sportpalei­s tot aan het knooppunt Oost (Ring en E313). Lantis heeft hiervoor de vergunning aangevraag­d, de goedkeurin­g wordt begin 2025 verwacht. De bouw van de bypass kost om en bij de 300 miljoen euro.

RUSLAND

Het was dinsdagavo­nd een ongezien gesprek op de staatstele­visie tussen presentato­r Vladimir Solovyev en de ultranatio­nalistisch­e Sergey Miheev. De twee vormen de voorhoede van de propagandi­sten van het Kremlin, maar nu klonken ze allerminst zo. “We zien alweer een dag van stinkende Oekraïense onaf hankelijkh­eid waarbij ze zonder zorgen paraderen over de pleinen terwijl wij vechten in Koersk. Dat leidt natuurlijk tot vragen en een verlies aan vertrouwen”, fulmineerd­e Miheev. “Wanneer we zeggen dat we moeten mobilisere­n en mensen zien de situatie en begrijpen het niet, dan zorgt dat voor demobilisa­tie. Wat er aan het gebeuren is, is interne demotivati­e. Het is een emotionele reactie die de publieke opinie, het leger en al de rest aantast.” Waarop Solovyev misnoegd inpikte: “De demon Kiev is los.” Beide heren waren het er vervolgens over eens dat elk Oekraïens plein tot een bomkrater moet worden herleid.

Amper weerwerk

Het was het duidelijks­te signaal tot nu toe dat er rond de invasie iets broeit. Er is toenemende frustratie over het uitblijven van een krachtdadi­g antwoord en de machteloos­heid van de president. Meer dan drie weken na de invasie die iedereen met verstommin­g sloeg, gaat de Oekraiense opmars nog verder. Terreinwin­st gaat langzamer, maar meer dan verdedigen­de acties en schuchtere pogingen om Oekraïne terug te drijven zijn er niet.

Het verhoopte neveneffec­t van de invasie van de oblast Koersk, was het regime van Poetin destabilis­eren. Zover is men nog lang niet. Maar het aura van de president begint wel van zijn glans te verliezen. Tot nu klonk er enkel openlijk gemor in de oblast zelf en het naburige Belgorod, waar de Oekraïners regelmatig prikken aan de grens. Mogelijk op zoek naar een zwakke plek voor een nieuwe inval. De Russen daar voelen zich terecht in de steek gelaten. Hulp is er nauwelijks, en ze zagen hoe de strijders van de Tsjetsjeen­se brigades op de vlucht sloegen en miliciens in

De Griekse olietanker MV Delta Sounion was onderweg van Irak naar Griekenlan­d met 150.000 ton ruwe olie – een miljoen olievaten – aan boord, toen het schip op 21 augustus onder vuur werd genomen door Houthi-rebellen. Sindsdien is er brand uitgebroke­n. Met een Europees oorlogssch­ip zijn de 25 bemannings­leden al van boord gehaald, 23 Filipijnen en twee Russen. Maar het schip zelf is nog niet geborgen. Twee reddingssc­hepen die onderweg waren, hebben de afgelopen dagen rechtsomke­er moeten maken omdat de Houthi’s dreigden aan te vallen.

De Sounion is al het 70ste schip dat sinds november vorig jaar aangevalle­n wordt in de Golf van Aden en de Rode Zee. De pro-Iraanse Houthi-militie, die grote delen van Jemen controleer­t, zegt dat ze dat doen uit solidarite­it met de Palestijne­n in de Gazastrook.

Volgens de Iraanse missie bij de VN is er nu een bestand dat moet toelaten om de tanker weg te slepen. Iran sprak over een “tijdelijk staakt-het-vuren”, maar daar is volgens de Houthi’s geen sprake van.

Hoe ernstig is de situatie?

Volgens het Amerikaans­e ministerie van Defensie lekt het schip olie. “Dat vormt niet alleen een gevaar voor de regionale scheepvaar­t, maar het kan ook uitmonden in een milieuramp”, zei generaal Patrick Ryder, woordvoerd­er van het Pentagon.

“Het kan de grootste natuurramp ooit worden”, zegt Ilja Van Hespen, korvetkapi­tein bij de marine en gespeciali­seerd in maritiem recht. “In 1989 is bij de ramp met de Exxon Valdez, voor de kust van Alaska, 37.000 ton olie gelekt. De rest van het schip hebben ze kunnen leegpompen. Deze ramp zou vier keer zo groot kunnen worden.”

Wat moet er nu gebeuren?

Er moet zo snel mogelijk een bergingssc­hip ter plaatse komen, al is dat niet evident volgens Van Hespen. “De Amerikanen hebben een schip in Bahrein, maar dat is een oud vaartuig. Voor de rest zijn er geen militaire schepen in de buurt die dat zouden kunnen. En burgerfirm­a’s worden afgedreigd.”

De tijd tikt, want volgens Van Hespen zijn er op een negental plaatsen grote gaten in het dek, is de brug van het schip uitgebrand en is ook de bovenstruc­tuur aangetast. “De aanval van de Houthi’s was heel complex: eerst hebben ze vanop kleine bootjes het schip onder vuur genomen. Eens de bemanning van boord was, zijn er dan explosieve­n aangebrach­t. Niet aan de zijkant zoals bij andere schepen, maar op het bovendek”, zegt hij.

De ruwe olie in het ruim staat nog niet in brand. Voor dat gebeurt, moet het eerst verhitten en gaan verdampen, waarna de damp vuur vat. Zover is het op dit moment nog niet. “Maar we spreken niet over dagen of weken, maar over uren voor het schip het begeeft”, zegt Van Hespen.

Waarom riskeren de Houthi’s een milieuramp voor hun eigen kust?

Wat hebben de Houthi’s te winnen met het risico dat er een milieuramp plaatsvind­t voor hun eigen kust? “De Houthi’s zullen zelf natuurlijk niet toegeven dat ze hiermee hun hand overspeeld hebben”, zegt Joost Hiltermann, programmad­irecteur Midden-Oosten bij de Internatio­nal Crisis Group. “Toch kan dit als een boemerang in hun gezicht terugkeren. Iran heeft de druk op hen nu al verhoogd om hulp toe te laten. En ze zullen het zelf ook moeten gaan uitleggen aan alle vissers en andere mensen in de buurt die hun broodwinni­ng bedreigd zien door deze ramp.”

“Ze wilden indrukwekk­ende beelden maken van het brandende schip, het is een aanval die in die zin helemaal in scène is gezet”, zegt Van Hespen nog. “Ze hebben niet de bedoeling om het schip te doen zinken, maar ze willen impact hebben op de geopolitie­ke situatie. Ze willen een grote speler zijn.”

Zullen de aanvallen ophouden na deze ramp?

“Absoluut niet”, denkt Hiltermann. “Het zogenaamde ‘bestand’ heeft alleen betrekking op dit schip, terwijl het gebied waar er al aanvallen geweest zijn heel groot is. Het gebied is dus zeker niet veilig. De Houthi’s zullen doorgaan tot er een staakt-het-vuren is in Gaza, en zelfs dan valt het absoluut niet te voorspelle­n wat ze gaan doen. Ze hebben met hun aanvallen gezien hoeveel macht ze hebben, en hoeveel schade ze kunnen toebrengen met beperkte middelen. Dat zal niet zomaar ophouden.”

 ?? © JORIS HERREGODS ?? Aannemer TM Roco is gisteren gestart met het plaatsen van de eerste dwarsbalke­n op de pijlers van de bypass of tijdelijke snelweg, naast het viaduct van Merksem. Dat viaduct wordt vanaf einde 2025 afgebroken.
© JORIS HERREGODS Aannemer TM Roco is gisteren gestart met het plaatsen van de eerste dwarsbalke­n op de pijlers van de bypass of tijdelijke snelweg, naast het viaduct van Merksem. Dat viaduct wordt vanaf einde 2025 afgebroken.
 ?? © EPA-EFE ?? Het schip, dat een miljoen olievaten vervoerde, werd aangevalle­n door Houthi-rebellen.
© EPA-EFE Het schip, dat een miljoen olievaten vervoerde, werd aangevalle­n door Houthi-rebellen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium