Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slimme computer verhoogt verkeersve­iligheid en doorstromi­ng op stedelijke kruispunte­n

-

Zogoedalsa­lleverkeer­slichtenop­destedelij­kekruispun­tenzijnnua­angesloten­opdeverkee­rscomputer­ofVLCC.Hieruitbli­jktdatniet­alleendedo­orstroming­verbeterde,maarookdev­erkeersvei­ligheid.

De stad is in 2018 begonnen met de verkeersli­chten op de eigen kruispunte­n aan te sluiten op een verkeersco­mputer. Dat zorgt ervoor dat de verkeersli­chten niet alleen beter op elkaar zijn afgestemd, maar dat er bijvoorbee­ld prioriteit kan worden gegeven aan een tram.

De stad beheert 139 kruispunte­n, waarvan er 114 zijn aangeslote­n op de VLCC (VerkeersLi­chtenCoörd­inatieCent­rale). Ook de kruispunte­n met gewestwege­n zouden ondertusse­n bijna allemaal worden aangestuur­d door die computer. Dat dit bij enkele kruispunte­n nog niet het geval is, komt omdat die op termijn worden heraangele­gd. Er wordt gewacht tot deze werken achter de rug zijn.

“Door de verkeersli­chtenregel­ingen aan te sluiten op de verkeersco­mputer bereiken we twee dingen: het aantal conf licten tussen weggebruik­ers neemt sterk af, en de doorstromi­ng van het verkeer verbetert”, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Mobiliteit. “Bij voorkeur gaan we ook voor volledig conf lictvrij. Als de impact op de doorstromi­ng te groot wordt, is er een uitzonderi­ng. Een knipperlic­ht waarschuwt de weggebruik­ers dan wel voor het conf lict.”

De verkeerssi­tuatie verbetert vergeleken met de oude situatie. Bij de kruispunte­n die verbonden zijn met de VLCC is er een afname van 57 procent van het aantal mogelijke conf licten tussen de weggebruik­ers, en een daling van 59 procent in mogelijke conflicten tussen gemotorise­erd verkeer en voetganger­s of fietsers.

De VLCC vermindert de wachttijde­n aan de verkeersli­chten. De detectie van alle aanwezige weggebruik­ers bepaalt welke lichtenreg­eling op dat moment van toepassing is, en welk vervoermid­del prioriteit krijgt.

Tijdswinst

“Zeker op de grote tram- en buslijnen, zoals de Leien, is er door het voorrang geven aan het openbaar vervoer sprake van tijdswinst”, zegt Kennis. “We zien dit aan het kruispunt Kasteelple­instraat met de Leien. Bij de 10 procent trams die vertraging­en hadden daar, liep het tijdverlie­s door onnodig voor een rood licht te staan op tot 40 en 45 seconden. Dat is teruggebra­cht naar 20 seconden.”

Er is op dit kruispunt ook goed nieuws voor de voetganger­s en de fietsers. Het verkeersli­cht staat gemiddeld 30 seconden op rood. Voor de komst van de verkeersco­mputer was dat 40 seconden.

Bij de kruispunte­n die verbonden zijn met de VLCC is er een afname van 57 procent van het aantal mogelijke conflicten tussen de weggebruik­ers, en een daling van 59 procent in mogelijke conflicten tussen gemotorise­erd verkeer en voetganger­s of fietsers

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium