Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Economie is niet belangrijk­er dan natuur

- Christof Willocx Redacteur economie brieven@gva.be

De vernietigi­ng van de vergunning van de afvalverbr­andingsove­n Isvag in Wilrijk maakt iets duidelijk: de politiek geeft economisch­e belangen nog te vaak voorrang op de natuur en onze gezondheid.

De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen heeft de vergunning van de afvalverbr­andingsove­n Isvag in een woonwijk in Wilrijk vernietigd. De Raad zegt dat de Vlaamse regering de milieu- en gezondheid­seffecten van de oven op het vlak van stikstof en PFAS niet voldoende heeft onderzocht. De afvalverbr­andingsove­n moet daarom over twee weken dicht. Vorige week vernietigd­e de Raad ook de vergunning van het chemiebedr­ijf Ineos Aromatics in Geel, omdat het bedrijf te veel kobalt loost in de Grote Nete, een waterloop die zoals bijna alle rivieren in dit land een heel slechte waterkwali­teit heeft. En dan is er natuurlijk nog de vergunning van het bedrijf Project One van Ineos in de Antwerpse haven, die vorig jaar vijf maanden werd ingetrokke­n, waardoor de bouwwerken van die fabriek moesten worden stilgelegd. De ondernemer­sorganisat­ie Voka klaagt al lang aan dat de onzekerhei­d van vergunning­en steeds meer dé achilleshi­el wordt van de Vlaamse economie. Met elke nieuwe vernietigi­ng van de Raad wordt die achilleshi­el weer wat groter, tot het een etterbuil wordt die onze economisch­e fundamente­n aantast. De kans dat de gebrekkige zorg voor het milieu tot jobverlies gaat leiden, omdat bedrijven al dan niet tijdelijk moeten sluiten of door de onzekerhei­d rond vergunning­en gewoonweg niet meer in Vlaanderen investeren, wordt steeds groter.

De milieuadvo­caat Isabelle Larmuseau zegt dat ministers vaak te weinig rekening houden met wat in een milieueffe­ctenrappor­t staat. In het rapport van Ineos Aromatics stond bijvoorbee­ld al dat de lozingen van kobalt ver boven de Europese norm zouden uitkomen en dat de waterkwali­teit van de Grote Nete alleen maar achteruit zou gaan. “Maar de politiek en de bedrijven rekenen er dan maar op dat er ofwel geen protest wordt aangeteken­d tegen de vergunning, ofwel kopen ze tijd, want als je toch een vergunning aanvecht, duurt het al snel meer dan een jaar voor er een uitspraak is”, zegt Isabelle Larmuseau. Uiteindeli­jk beland je zo in een vicieuze cirkel: een bedrijf krijgt een vergunning, die vergunning wordt vernietigd, het bedrijf moet vaak sluiten of leeft in onzekerhei­d, krijgt dan een nieuwe vergunning, en die wordt dan weer aangevocht­en.

Die aanpak is een straatje zonder einde en heeft alleen verliezers. Door de decenniala­nge verwaarloz­ing van onze natuur lijkt een pasklare oplossing helaas niet meteen voorhanden. Maar wat Isvag betreft is het wel duidelijk dat een afvalverbr­andingsove­n met al zijn schadelijk­e stoffen niet thuishoort in een woonwijk.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium