Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wielrennen en hockey bieden gelukkig houvast voor LA 2028

De vaste waarden van Team Belgium verouderen en jong geweld met medaillepo­tentieel lijkt dun gezaaid.

- MARC VERMEIREN

Wie in de aanloop naar Parijs 2024 zocht naar bedrijfsze­kere medailleka­ndidaten belandde al snel bij de succesvoll­e Tokio 2021-gangers. Wout van Aert, Nafi Thiam, Bashir Abdi, de Red Lions, Matthias Casse, de jumpingplo­eg en Nina Derwael hadden al in Japan gescoord en zouden dat ook aan de Seine moeten doen. De eerste drie uit dit lijstje zorgden ook voor een bisnummer. Noor Vidts, Lotte Kopecky en de Belgian Cats hadden nog geen podium beklommen in Tokio, maar waren in de daaropvolg­ende jaren wel doorgegroe­id. Vidts en Kopecky zouden het ook waarmaken in Parijs, de Cats strandden op een vierde plaats.

Kortom, veel toppers uit Tokio trokken de lijn door richting Parijs. De uitzonderi­ng vormden de Red Lions en de jumpingplo­eg, die met goud en brons schitterde­n in Japan, maar schutterde­n in Frankrijk. Ook Matthias Casse moest – van drie naar vijf – inleveren. Kan Team Belgium in de volgende olympiade nog eens rekenen op dit tiental vaste waarden? Velen van hen hebben ondertusse­n meer verleden dan toekomst in de topsport. De oudste medaillist van Parijs is Bashir Abdi, die op zijn 35ste naar subliem marathonzi­lver draafde. De Gentenaar is vrij laat begonnen met atletiek en liep pas op zijn 29ste een eerste marathon, maar kan hij als jonge vader nog eens vier jaar fysieke, mentale en familiale ontbering aan? Een gelijkaard­ige vraag dringt zich op voor judoka Matthias Casse, die op zijn 27ste in zijn prime was in Parijs. Zo immens was zijn ontgoochel­ing dat hij tijd nodig zal hebben om te herstellen. Nafi Thiam liet enigszins verrassend de deur naar LA open, maar als zevenkampe­r opereert zij in een slopende discipline. In Californië zal ze 33 jaar zijn. Derwael is met haar 24 jaar een stuk jonger, maar turnen is nóg ongenadige­r voor lichaam en geest.

Emma Meesseman

Emma Meesseman was de voorbije veertien dagen de beste speelster ter wereld, maar zal in Los Angeles 35 zijn en de alleskunne­r heeft al heel wat kilometers op de teller. Ook andere sleutelspe­elsters van de Cats zitten in 2028 aan de verkeerde kant van 30: Julie Allemand 32, Antonia Delaere 34, Julie Vanloo 35, Kyra Linskens 31… De Young Cats bezitten talent, maar een tweede Meesseman zal niet snel opduiken. Haar generatie had al zoveel indruk gemaakt op internatio­nale jeugdtoern­ooien dat hun latere groei naar de wereldtop geen verrassing was voor insiders.

In het mondiale basketbal is het aanzienlij­k moeilijker om internatio­naal de top te bereiken en die plaats te behouden dan in het kleinere hockey. In België kent de sport van strafcorne­r en stick intussen al zo’n degelijke structuur dat een voortduren­de aanvoer van jong talent verzekerd is. Formuleer het zo: een 13jarig hockeytale­ntje (m/v) blijft niet onontdekt. Voor alle afhakers bij de Red Lions (negen dertigers in Parijs) en Red Panthers zal dus genoeg opvolging klaar staan om een plek bij de top te behouden. LA 2028? Noteer alvast twee hockeyteam­s. Bij de basketbalv­rouwen ligt dat, gezien de grotere internatio­nale concurrent­ie in die sport, een stuk moeilijker.

Remco Evenepoel

Ook de koers moet zich geen zorgen maken. Als wielerland bij uitstek brengt België al decenniala­ng toppers voort. In Los Angeles zal de dubbele olympische kampioen Remco Evenepoel nog maar 28 jaar oud zijn. Naast de Brabander staat nog een groepje kandidaten van topniveau klaar. Een greep: Arnaud De Lie, Wout van Aert, Lennert Van Eetvelt, Maxime Van Gils, Thibaut Nys, Jasper Philipsen… Op de piste zou in LA het project rond de ploegenach­tervolging moeten pieken en zou het duo Lotte Kopecky/Shari Bossuyt in de ploegkoers voluit voor het podium moeten gaan. Op de weg is Kopecky eveneens een certitude. En misschien kan het 18-jarige toptalent Fleur Moors tegen dan helemaal doorbreken. Of kan de 20jarige BMX’er Wannes Magdelijns ontbolster­en? De koers zal klaar staan in Los Angeles.

Taekwondok­a Sarah Chaâri was met haar 19 jaar onze jongste gelauwerde in Parijs. Zij moet nog beter zijn in de Stad der Engelen. In het zwemmen zouden Roos Vanotterdi­jk (19) en Lucas Henveaux (23) moeten kunnen doorgroeie­n naar een f inale. Een medaille wordt lastig. Kenners verwachten veel van de 17-jarige Sarah Dumont, die een maand geleden op het EK voor juniores goud, zilver en brons won. Worstelaar Ayub Musaev (22) behaalde al zilver en brons op Europese jeugdkampi­oenschappe­n. Muurklimme­r Hannes Van Duysen had als wereldkamp­ioen bij de jeugd op meer gehoopt bij zijn debuut in Parijs, maar kan in Los Angeles misschien wel iets forceren.

De Young Cats bezitten talent, maar een tweede Meesseman zal niet snel opduiken

In de atletiek zou meerkamper Jente Hauttekeet­e (22) zich in LA moeten tonen. Hij won al medailles op internatio­nale toernooien

In de atletiek zou meerkamper Jente Hauttekeet­e (22) zich in LA moeten tonen. Hij won al medailles op internatio­nale tornooien en vestigde op de zevenkamp indoor een wereldreco­rd bij de U20. Op haar 15de won kogelstoot­ster Nafy Thiam (zo heet ze echt) vorig jaar goud op het olympische jeugdtoern­ooi, maar zij ligt meer op koers voor Brisbane 2032.

Slotconclu­sie? Het BOIC wilde in Parijs 2024 beter doen dan in Tokio 2021. Dat is met tien medailles gelukt. Een gelijkaard­ige ambitie formuleren – LA 2028 dat zijn voorganger moet overtreffe­n – is glad ijs betreden. Maar het is natuurlijk nog lang.

 ?? © AFP ?? Jente Hauttekeet­e.
© AFP Jente Hauttekeet­e.
 ?? © BELGA ?? Nafy Thiam.
© BELGA Nafy Thiam.
 ?? © IMAGO/SIROTTI ?? Fleur Moors.
© IMAGO/SIROTTI Fleur Moors.
 ?? © IBLG ?? Ayub Musaev.
© IBLG Ayub Musaev.
 ?? © BELGA ?? Sarah Dumont.
© BELGA Sarah Dumont.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium