Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn moe, maar we blijven vechten”

- MARGOT DE CLERCQ

De buurt Hoekakker vecht verder: de bewoners willen het grote groengebie­d vlak bij hun huizen vrij van bebouwing houden. “Dag en nacht hebben we ons ingespanne­n om duizend bezwaarsch­riften bijeen te brengen. Dat de ontwikkela­ar een nieuwe goedkeurin­g kreeg, kwam bij ons keihard aan”, zegt Andre Didden.

Andre Didden, lid van het buurtcomit­é Hoekakker, blikt trots terug op afgelopen maand. “We hebben dag en nacht gewerkt om duizend bezwaarsch­riften te verzamelen.” De ijverige buurtbewon­ers willen het groene terrein in Ekeren-Donk, achter Oude Landen, vrij van bebouwing houden. Vooruitzic­ht en Woonhaven komen namelijk met bouwplanne­n voor 450 woningen op het terrein. “Dat nieuws kwam als donderslag bij heldere hemel. We zijn vliegensvl­ug in actie geschoten.”

Het openbaar onderzoek liep tot dinsdag 11 juni. Dat betekende voor de buurt: duizend bezwaarsch­riften sprokkelen om een vuist te maken, en dat deden ze ook. “Het was een slopende maand, we zijn moe en verdienen nu rust.”

Juridisch

Het is niet de eerste keer dat er plannen zijn voor bebouwing van het gebied Hoekakker. In 2018 vocht de buurt de beslissing ook al aan en lieten ze de plannen juridisch vernietige­n.

“Dat zijn we nu ook van plan”, benadrukt Andre. “Ze lieten ons weten dat ze nu de bezwaarsch­riften onderzoeke­n. Ik gok dat we in oktober een reactie mogen verwachten. Natuurlijk hopen we dat ze hun gezond verstand gebruiken en op hun beslissing terugkomen. Maar anders zullen wij opnieuw alles in gang zetten voor juridische opvolging.” De vorige keer steunde de buurt de juridische kost van 10.000 euro. “Dat bewijst nog maar eens hoe hard het hier leeft.”

Om hun dossier sterk te maken, verzamelt Andre nieuwe argumenten. “De Hoekakker valt onder overstromi­ngsgebied. Het zou gewoon niet verantwoor­d zijn om daarop te bouwen. Ook kunnen onze wegen het extra verkeer dat dit met zich meebrengt niet slikken. Sinds het vorige dossier is er nog een extra argument bijgekomen: de PFASvervui­ling. Die is al op zoveel plaatsen in Ekeren vastgestel­d, de kans is groot dat het ook hier vervuild is.”

Bouwgrond

Ook de bouwplanne­n zelf vinden de buurtbewon­ers maar niets. “Ze paaien ons met groen en wadi’s: een put van 40.000 kubieke meter. Die put is er alleen maar zodat de gebouwen niet onder water te komen staan en op een verhoogde grond worden gezet. En zo’n put met stilstaand water, dat stinkt als de pest.”

Wanneer de bevoegde schepen van Stadsontwi­kkeling Annick De Ridder (N-VA) in de gemeentera­ad op het project en de klachten van de buurt gewezen werd, antwoordde ze vastberade­n: “Dit is nooit park-, natuur- of bosgebied geweest. We kunnen dat betreuren, maar het is bouwgrond.”

Reserve bouwgrond, stipt Andre aan. “Schepen De Ridder verwijst steeds naar een wet die besliste dat dit woonuitbre­idingsgebi­ed werd, een wet uit 1979. Er is nogal wat veranderd sinds 1979, denk ik dan. Het lijkt alsof politici geen beslissing­en meer durven terug te draaien. Terwijl er zoveel wetten zijn die andere, oude wetten omgegooid hebben zoals de betonstop en klimaatwet­ten. Maar als ze deze beslissing zouden herzien, dan zouden ze ineens aan gezichtsve­rlies lijden.”

“Natuurlijk hopen we dat ze hun gezond verstand gebruiken en op hun beslissing terugkomen. Maar anders zullen wij opnieuw alles in gang zetten voor juridische opvolging” André Didden

Buurtcomit­é Hoekakker

 ?? © ATV ?? Andre Didden, die het buurtprote­st mee organiseer­t.
© ATV Andre Didden, die het buurtprote­st mee organiseer­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium