Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Professor Duitse letterkund­e maakt podcast over EK

- GREG VAN ROOSBROECK

Indepodcas­tEK2024 #wirschaffe­ndasgraaft­ThomasErns­t,professorD­uitselette­rkundeaand­eUAntwerpe­n,tijdenshet­EKnaarover­eenkomsten­indeDuits-Belgischev­oetbalcult­uur.“Wist je dat Antwerp-icoon Lehnhoff uit dezelfde dorpsclub komt als de Duitse internatio­nal Kai Havertz?”

In hoeverre is Domenico Tedesco, de coach van de Rode Duivels, een Duitse leider? Wat is de link tussen België en Gelsenkirc­hen, een speelstad op dit EK? Waarom zeggen we in Duitsland beter niet Die Mannschaft? En wat is het verhaal achter Wunderbar, het officiële EK-lied van Lukaku en co? Het zijn maar een paar onderwerpe­n die professor Thomas Ernst (49) aanraakt in EK2024 #wirschaffe­ndas, een podcast op YouTube die hij omschrijft als een “dagelijkse portie Duits-Belgische voetbalcul­tuur tijdens het Europees kampioensc­hap voetbal”.

Een professor Duitse letterkund­e met een podcast over voetbal? Dat klinkt als een voetballer die in een aula lesgeeft over Goethe. En toch is de sport een wezenlijk onderdeel in het leven van Ernst. Als kind in het Ruhrgebied is hij fan van VfL Bochum. Zelf begint hij te voetballen bij VfB Speldorf, een vijfdeklas­ser waar hij een kleine carrière uitbouwt waarmee hij het begin van zijn studies kan financiere­n. Bij de provincial­e U21, als Ernst zich eigenlijk al focust op zijn studies letterkund­e, keept hij samen met Thorsten Albustin, die later een paar wedstrijde­n in de Bundesliga zou spelen.

Ruhrgebied

“Toen ik nadien in Berlijn ging studeren, is mijn relatie met voetbal verwaterd”, vertelt Ernst. “Bovendien viel de sport ten prooi aan geld en commercial­isering. Het volkse waar ik in het Ruhrgebied zo’n plezier aan had beleefd, was weg. Dan ben ik vijftien jaar niet meer met voetbal bezig geweest. Tot mijn zoon van 2 begon te trappen tegen alles wat rond is. Ik heb hem ingeschrev­en in een voetbalclu­b bij ons in Brussel, stond samen met andere vaders langs de kant van het veld te coachen, en heb het plezier van het spel teruggevon­den.”

Vandaag gaat Thomas Ernst nog altijd drie tot vier keer per jaar kijken naar VfL Bochum, de underdog uit het economisch woelige Ruhrge

Thomas Ernst, professor Duitse letterkund­e en voetbaldie­r.

“Herbergeri­smen is een bestaande term in Duitsland. Het komt van Sepp Herberger, de coach die Duitsland in 1954 wereldkamp­ioen maakte” Thomas Ernst

Professor en podcastmak­er

bied waar voetbal een religie is. En dan is er dus die podcast, opgestart speciaal voor het EK dat deze keer in zijn moederland plaatsvind­t. De coverfoto is hilarisch: een krantenkni­psel met een zwart-witfoto van een jonge Thomas Ernst en daaronder de tekst: VfB-keeper Thomas Ernst unterlief in der 88. Minute ein folgenschw­erer Fehler. Vrij vertaald: in de 88ste minuut deed VfB-doelman Thomas Ernst een zware f later.

“Het verbaasde me hoe nauw de banden zijn tussen het Duitse en

Belgische voetbal”, vertelt Ernst over het waarom van zijn podcast. “Veel spelers hebben de overstap van de ene competitie naar de andere gemaakt. Of ze slaagden in Duitsland niet en zijn naar België gekomen. Denk aan Hans-Peter Lehnhoff: van Keulen naar Antwerp. Wist je dat hij uit dezelfde dorpsclub komt als Duits internatio­nal Kai Havertz (Alemannia Mariadorf; red.)? En dan begint zo’n EK en denk je: eigenlijk zou ik met die verhalen iets kunnen doen.”

Sepp Herberger

Het meest trots is Ernst op aflevering zeven: Herbergeri­smen. “Herbergeri­smen is een bestaande term in Duitsland. Het komt van Sepp Herberger, de coach die Duitsland in 1954 wereldkamp­ioen maakte. In interviews gebruikte hij zinnen als ‘de volgende wedstrijd is altijd de moeilijkst­e’ en ‘een voetbalwed­strijd duurt 90 minuten’. Dat zijn uitspraken die nog altijd bestaan en ook in een heel andere, bijna filosofisc­he context van het leven gebruikt kunnen worden. In de aflevering zoek ik andere quotes en stel ik de vraag of trainers niet beter zwijgen.”

EK2024 #wirschaffe­ndas loopt nog tot het eind van het EK. Straks, na dit interview en de nodige examencorr­ecties, rijdt professor Ernst naar huis om in zijn werkkamer een volgende aflevering op te nemen. In naadloos Nederlands met succulent Duits accent. “Er komt zeker iets over Ritterklub VSV Jette, de voetbalclu­b waar mijn zoon begonnen is”, laat Ernst in zijn kaarten kijken. “Ze werd gesticht door een vertegenwo­ordiger van de Ritter-bierbrouwe­rij uit Dortmund. Dat is weer zo’n Duits-Belgische connectie die zeer interessan­t is voor mijn podcast.”

‘EK 2024: #wirschaffe­ndas’, de podcast van professor Thomas Ernst, is te beluistere­n op YouTube. Onder de stukken vind je links naar content uit de Duitstalig­e (voetbal)cultuur.

i

 ?? © JAN VAN DER PERRE ??
© JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium