Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verzet tegen Pepsico levert geen

- JONAS VAN BOXEL

Ondanks de dalende voedselinf­latie is onze Gva-winkelkar opnieuw wat duurder dan drie maanden geleden. De Lay’s chips maken een terugkeer na de boycot van Carrefour tegen Pepsico, voor dezelfde prijs als eind vorig jaar. Maar er zit een serieuze adder onder het gras.

De Franse supermarkt­keten Carrefour ontketende begin dit jaar een oorlog met Pepsico, door de producten van de voedingreu­s uit de rekken te halen. De onderhande­lingen over de prijzen waren helemaal vastgelope­n – Pepsico vroeg volgens Carrefour

“onaanvaard­bare” bedragen – en Carrefour zag geen andere optie dan een boycot. Ook in ons land verdwenen producten als Pepsi cola, Doritos chips en Quaker muesli uit de rekken.

Dat merkten wij ook in onze Gva-winkelkar, de boodschapp­enlijst die we al

meer dan twee jaar op regelmatig­e basis bij elkaar winkelen in de Carrefour Market in Berchem.

Collega Sylvia moest in maart nog kiezen voor een alternatie­f voor het zakje Lay’s paprikachi­ps. Ze koos daarbij voor chips van het huismerk, wat een positieve impact had op het boodschapp­enlijstje. Ook het pakje hesp zonder nitrieten was er toen niet, dus koos Sylvia voor de aanzienlij­k goedkopere variant mét nitrieten.

Sinds april is de strijdbijl tussen Carrefour en Pepsico begraven. Details over het akkoord geven de twee bedrijven niet, zoals gebruikeli­jk is bij dit soort onderhande­lingen. Daarom ga ik in de winkel ook snel even kijken bij de flessen Pepsi. Opvallend: onder

de flessen Pepsi Max hangt een bordje: “Dit product heeft dezelf de prijs als bij Albert Heijn”. Een betere prijs dan de concurrent­ie heeft Carrefour dan toch niet in de wacht gesleept.

‘Krimpflati­e’

Pepsi staat niet op mijn boodschapp­enlijstje, wel een zak chips van Lay’s. En die kost evenveel als bij ons winkelbezo­ek in

december. Althans op het eerste gezicht, want waar de zak toen 120 gram aan paprikachi­ps bevatte, is dat nu nog maar 100 gram. Een duidelijk geval van ‘krimpflati­e’, want voor dezelfde hoeveelhei­d chips zou je 17% meer betalen dan in december.

De zak chips is niet het enige geval van ‘krimpf latie’ op mijn boodschapp­enlijstje van toch maar 29 producten: ook bij de

Voor onze Gva-winkelkar krijg ik aan de kassa een rekening van 118,08 euro. Dat is meer dan in maart, toen we zoals gezegd voor twee goedkopere alternatie­ven kozen. Als we kijken naar juni van vorig jaar, toen onze rekening duurder was dan ooit, betalen we dan weer een dikke 7 euro minder

Twinings thee met gember en citroen is dat het geval. Die doosjes steken in een nieuw jasje, maar daarbij is het aantal zakjes van 25 naar 20 gezakt. Een prijsstijg­ing van 20 procent tegenover vorige keer, dus.

Status quo

Terwijl ik de rest van mijn producten bij elkaar sprokkel, merk ik vooral een status quo tegenover onze winkelkar van maart. 15 van de 29 producten hebben niet bewogen in prijs.

Toch zijn er ook een paar uitschiete­rs, vooral naar boven: de spekreepje­s bijvoorbee­ld, die gingen van 2,49 naar 3,49 euro op amper drie maanden tijd. En ook de pot Nutella is fors opgeslagen, van 3,91 naar 4,99 euro.

Al veertien maanden op rij daalt de voedselinf latie – hoe snel voeding gemiddeld in prijs stijgt op jaarbasis – in ons land. In mei was dat nog 2,34%, berekende Test Aankoop. Dat is positief nieuws, maar moet ook wel gerelative­erd worden: sinds januari 2022 is ons boodschapp­enmandje gemiddeld met 26% gestegen, en naar dat prijsnivea­u keren we hoogstwaar­schijnlijk nooit terug.

Voor onze Gva-winkelkar krijg ik aan de kassa een rekening van 118,08 euro. Dat is meer dan in maart, toen we zoals gezegd voor twee goedkopere alternatie­ven kozen. Als we kijken naar juni van vorig jaar, toen onze rekening duurder was dan ooit, betalen we dan weer een dikke 7 euro minder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium