Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Made in China’ wordt plots wél duur

Met importtaks­en van 17 tot 38 procent maakt de Europese Commissie Chinese auto’s fors duurder. Onze redactie vergeleek de impact voor 25 modellen.

- KOEN BAUMERS

Wordt het een BMW i4, een Mercedes EQE of toch een BYD Han? Wie 70.000 euro over heeft voor een nieuwe auto, zou misschien aan het twijfelen slaan. “De ongeveer even grote Han biedt voor hetzelfde geld veel meer kracht en spullen”, oordeelde het Nederlands­e vakblad Autoweek na een vergelijke­nde test.

Vanaf 4 juli is die “voor hetzelfde geld” niet meer van tel. De Han wordt voor de fabrikant in één klap 10.000 euro duurder om in te voeren vanuit China. De Europese Commissie heft importtaks­en ter compensati­e van de “goedkope leningen, belastingv­rijstellin­gen en rechtstree­kse subsidies” die de fabrikante­n van de Chinese staat hebben gekregen. “Een bedreiging voor Europese stekkerwag­enfabrikan­ten”, noemt de Commissie dat.

Alle fabrikante­n “die niet meewerkten aan het onderzoek naar illegale staatssteu­n” krijgen van de Commissie een importtaks van liefst 38,1 procent opgelegd. Dat tarief geldt ook voor SAIC, dat in België Maxus en MG op de markt brengt. Het maakt dat de MG 5-break, nu nog 5.000 euro goedkoper dan de vergelijkb­are Peugeot E-308, plots 6.000 euro duurder zou worden.

Onze redactie ging voor een 25tal modellen op de Belgische markt na wat de impact van de heffingen zou zijn op de prijs. Telkens vergeleken we het prijsversc­hil met een directe concurrent in hetzelfde segment. We selecteerd­en daarbij een model dat in reviews van bijvoorbee­ld Autogids of Vroom tegen het Chinese model werd afgezet.

De 25 in Europa geproducee­rde modellen uit onze selectie hebben een catalogusp­rijs die nu nog gemiddeld 22 procent hoger ligt dan die van hun vanuit China verscheept­e concurrent­en. Na de importtaks­en verschromp­elt dat tot 2 procent of minder dan 1.000 euro.

Vaak zelfs goedkoper

Tien modellen worden zelfs goedkoper dan hun tegenhange­r. Bij de modellen van fabrikant SAIC, dat de zwaarste taksen opgelegd krijgt, is dat zelfs zonder uitzonderi­ng het geval. Voor fabrikant BYD zal 17,4 procent gelden, voor Geely 20 procent en voor andere fabrikante­n die wél meewerkten met de Commissie gemiddeld 21 procent. Voor Tesla, dat zijn Europese Model Y-wagens ook vanuit China verscheept, is er voorlopig nog geen bedrag vastgelegd.

De taksen komen boven op de al bestaande importtaks van 10 procent en zullen ook gelden voor Europese constructe­urs die hun wagens in China produceren. Chinese merken met een fabriek in Europa, zoals BYD binnenkort in Hongarije, moeten dan weer geen invoertaks betalen.

De bedragen zijn wel ‘provisione­el’. Ze kunnen nog afgeschaft of aangepast worden als Europa en China in de komende maanden een akkoord bereiken. Ook de fabrikante­n zelf krijgen nog tijd om met bewijzen over de brug te komen die de taksen aanpassen. Over ten laatste vier maanden moet alles volledig duidelijk zijn, zegt de Commissie.

China reageerde intussen “geschokt, diep teleurgest­eld en diep ontevreden” op de “protection­istische maatregele­n”, en noemt het een “heksenjach­t”. Eerder dreigde het al met taksen op Europese landbouwpr­oducten en vliegtuige­n.

Chinese merken hebben in Europa een marktaande­el van 25 procent voor elektrisch­e wagens. In mei 2024 werden volgens constructe­ursfederat­ie Febiac van MG 306 exemplaren ingeschrev­en. BYD schreef er toen 191 in, Polestar 160, Smart 52 en Xpeng 15 exemplaren. De Brusselse beurs is er vrijdag niet in geslaagd om het tij te keren. De Bel-20-index kalfde bijkomend 0,92 procent af tot 3.833,37 punten, nadat ze woensdag ook al bijna 1 procent was gezakt.

De grootste dagverliez­en bij de indexaande­len kwamen op naam van de chemiezust­ers Syensqo (- 4,05%, 88,33 euro) en Solvay (-3,12%, 30,79 euro).

Umicore (-2,85%, 13,63 euro) volgde. Na de publicatie van een forse winstwaars­chuwing blijft het metalenbed­rijf op zoek naar een bodemkoers.

Op de brede markt viel

Unifiedpos­t (-5,08%, 2,80 euro) terug. De ondernemin­g krijgt in Frankrijk concurrent­ie van het informatic­abedrijf Esker en EY Services France, die met een oplossing komen voor de elektronis­che facturatie die er vanaf september 2026 verplicht wordt. Biosenic (-3,55%, 0,02 euro) hervatte de handel eveneens met een verlies. De ondernemin­gsrechtban­k keurde het financieel reorganisa­tieplan van de overneming goed.

Winst was er bij de indexaande­len dan weer voor UCB (+1,40%, 137,85 euro).

Slechts één ander aandeel uit de elitegroep won eveneens terrein, namelijk argenx (+0,64%, 360,90 euro). Op de tweede rij spurtte Floridienn­e (+6,02%, 705,00 euro) hoger.

EUROPA

 ?? ??
 ?? ?? Scan de code Ontdek hier de vergelijki­ng met de andere modellen
Scan de code Ontdek hier de vergelijki­ng met de andere modellen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium