Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toch ook een beetje een rariteiten­kabinet

In Nederland zijn nu bijna alle gezichten geplakt op de posten in de regering van premier Dick Schoofs. Het is een mengeling van politici, niet-verkozen oud-politici en buitenstaa­nders. En er zit meer dan één opmerkelij­ke keuze tussen.

- PETER MIJLEMANS NEDERLAND

Reinette Klever (56) Minister voor Buitenland­se Handel en Ontwikkeli­ngshulp De vrouw die haar ambtsgebie­d wil afschaffen

Deze econome en Kamerlid voor Partij voor de Vrijheid (PVV) komt op een post die ze liefst zou willen afschaffen. Van ontwikkeli­ngshulp ziet ze het nut niet in, zei ze eerder. Asielzoeke­rs, daar heeft ze ook niet veel mee. Eerder schreef ze dat die enkel “tbc, hepatitis, polio, cholera, tyfus en ander exotische ziektes met zich meebrengen”.

Klever is ook vaste gast en bestuursli­d van Ongehoord Nederland, een zender die is opgericht voor hen die zich niet gehoord voelen als het om de almacht van Europa of migratie gaat. Ongehoord Nederland is op z’n minst controvers­ieel te noemen. Bestuursle­den werden aan de deur gezet wegens antisemiti­sme en racisme. Fake news en complotthe­orieën zijn er dagelijkse kost.

Eerder al was bekend dat Barry Madlener PVV-minister van Infrastruc­tuur wordt. Hij kreeg een uitbrander van een Poolse collega uit het Europees Parlement, toen hij tijdens een debat zei dat Nederland “geen Poolse werklozen en Roemeense bedelaars wil onderhoude­n”.

Gijs Tuinman (46) Staatssecr­etaris van Defensie Oorlogshel­d die de concurrent­ie hielp

Deze vaak onderschei­den Nederlands­e oorlogshel­d, die meerdere keren in Afghanista­n zat, is lid van de BoerBurger­Belangen (BBB). Hij is in een positie gekomen die hij vóór de verkiezing­en absoluut niet wou. Als derde op de lijst van de BBB verklaarde hij in september in een interview “helemaal geen politieke ambitie” te hebben. Hij gaf meteen ook stemadvies. “Je hoeft niet op mij te stemmen. Stem beter op Derk.” Hij moest zich ook nog even verduideli­jken. Het ging niet om zijn partijgeno­ot Derk Jan Eppink, maar om kamerlid Derk Boswijk. Van de christende­mocratisch­e partij CDA, de grootste concurrent van de BBB.

Femke Wiersma (39) Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzek­erheid en Natuur Van ‘Boer zoekt vrouw’ naar landbouwpo­st

De gedeputeer­de van BBB voor Friesland maakt de sprong naar Den Haag. Het is haar eerste korte beleidserv­aring. Ze werkte wel eerder als adviseur voor de machtige agro-industrie in Nederland.

Wiersma is wel gekend in Nederland, maar niet meteen om haar politieke carrière. Ze werd een huiskamerb­egrip toen ze ruim tien jaar geleden meedeed aan Boer zoekt vrouw en ze boerin werd op het erf van ‘haar’ boer Gijsbert Bakhuizen. Het koppel werd door de boekjes gevolgd, tot het echtpaar uit elkaar ging in 2019. Momenteel is ze een alleenstaa­nde moeder met twee kinderen.

Bij de BBB zitten nog wel meer excellenti­es met een opmerkelij­k achtergron­d. Zo was Eddie van Marum (56), die als staatssecr­etaris de aardbeving­sschade in Groningen moet opvolgen, eerder muskusratt­enbestrijd­er en uitvaartve­rzorger van beroep.

Eppo Bruins (54) Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap De man die niet met Wilders in zee wou

Van wetenschap kent Eppo Bruins wel wat als voormalig onderzoeke­r aan het befaamde Amerikaans­e MIT en zijn bestuursfu­ncties aan de Universite­it van Leiden. Van politiek ook. Hij was een voormalig lid van CDA, en stapte vervolgens over naar de diepgelovi­ge oerconserv­atieve ChristenUn­ie. Het licht had hij gezien na het horen van een gospelkoor.

Het Nieuw Sociaal Contract (NSC) pikt hem nu op, tot grote woede van de ChristenUn­ie dat zich van hem distantiee­rde. Opmerkelij­k aan de man is dat hij de CDA eigenlijk verliet uit protest van de samenwerki­ng van die partij met de PVV van Wilders.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium