Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Langere schooldag voor kinderen die niet meekunnen

Kinderen die niet mee zijn met de leerstof, zouden extra les moeten krijgen na school. Dat is een van de voorstelle­n die de onderwijsa­dministrat­ie doet voor de volgende regering.

- JENS VANCAENEGH­EM

Rond de verkiezing­en is het traditie dat de verschille­nde administra­ties binnen de Vlaamse overheid voorstelle­n doen voor de volgende regering. Ook het Departemen­t Onderwijs en Vorming heeft haar huiswerk klaar. Een opvallende maatregel die de ambtenaren voorstelle­n, is de invoering van extra lestijd voor kinderen die achteroplo­pen.

“Extra instructie­tijd, ofwel lestijd buiten de schooluren, mag geen luxeproduc­t zijn dat voorbehoud­en is voor een selecte groep van leerlingen van wie de ouders bijlessen kunnen betalen”, klinkt het. Harde cijfers bestaan er niet in Vlaanderen, maar bijleskant­oren en het onderwijs stellen nu wel al jaren vast dat almaar meer ouders een beroep doen op betaalde bijlessen.

Twee snelheden

Zo dreigt een onderwijs op twee snelheden te ontstaan. Een effect dat versterkt wordt doordat kinderen in kansarmoed­e thuis vaak minder ondersteun­ing krijgen bij het studeren of maken van het huiswerk. “Een verlengde schooldag voor kinderen die het nodig hebben, kan de effecten van het thuismilie­u wegwerken”, klinkt het binnen de administra­tie.

De extra lessen moeten ook een antwoord bieden op de dalende leerpresta­ties bij kinderen. “We stellen vast dat een aanzienlij­k aantal leerlingen doorstroom­t naar een hoger niveau zonder dat de doelen van het eerdere niveau behaald zijn, bijvoorbee­ld het getuigschr­ift (diploma, red.) basisonder­wijs”, schrijft de administra­tie. “Zo bouwen ze tekorten op waardoor ze de aansluitin­g met hun huidige niveau volledig dreigen te missen.”

De concrete invulling laat de administra­tie in het midden, zoals het aantal bijlesuren en wie die geeft. Al veronderst­elt zo’n systeem wel dat de nieuwe regering er extra geld inpompt. Tijdens de coronacris­is heeft Vlaams onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) trouwens miljoenen geïnvestee­rd in scholen om de leerachter­stand door corona weg te werken na de les, in het weekend of de vakanties.

Uit grote pot

Verschille­nde scholen hebben nu al gelijkaard­ige systemen, maar daarvoor moeten ze geld uit de grote pot vrijmaken. “Dat betekent bij ons dat bepaalde klassen wat meer leerlingen hebben”, zegt Marinka Marinus van Mariagaard in Wetteren. “Wij kiezen er bewust voor om een deel van onze lestijden in de eerste graad voor huiswerkbe­geleiding en remediërin­g (onderwijsj­argon voor bijspijker­en, red.) te gebruiken, maar het zou uiteraard fantastisc­h zijn mochten daar structuree­l middelen voor komen. Er is nu het hele debat rond de gratis schoolmaal­tijden, maar om leerlingen in kansarmoed­e te helpen, hebben zij vooral schoolse ondersteun­ing nodig. Je gaat hen echt niet alleen helpen door hen ’s middags een bord spaghetti te geven.”

Mariagaard organiseer­t een extra lesuur op elke dag van de week, behalve woensdag. Niemand is verplicht om deel te nemen, maar de klassenraa­d kan dat wel “sterk” adviseren. “Ze worden in groepjes aan het werk gezet”, zegt Marinus. “Aan de zwakkere leerlingen raden we aan om twee keer per week deel te nemen.”

Pedagoog Pedro De Bruyckere (Universite­it Utrecht) noemt het idee van de administra­tie een zeer interessan­te piste. “Het is één van de belangrijk­ste recepten om de ongelijkhe­id in onderwijs tegen te gaan”, zegt hij. “We hebben nu een groep leerlingen die zelfs niet eens de basisdoele­n haalt. Zij kunnen niet functioner­en in onze samenlevin­g. Het zou dus een goede zaak zijn mochten we meer tijd in hen investeren.”

 ?? © MATS VAN SOOLINGEN ??
© MATS VAN SOOLINGEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium