Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Handelsfed­eratie en vakblad over combinatie studeren én voltijds werken: “Opleiden is het nieuwe rekruteren”

- KariN VaNheuSdeN

Studenten van de opleiding winkelmana­gement van Thomas More in Geel kunnen vanaf september tijdens hun studies voltijds aan het werk gaan in een supermarkt van Albert Heijn. “Dat is een zeer goede zaak”, vinden handelsfed­eratie Comeos en vakblad Retaildeta­il.be.

juichen deze samenwerki­ng tussen Thomas More Hogeschool in Geel en Groep PeetersGov­ers-Albert Heijn zeker toe”, zegt Hans Cardyn van handelsfed­eratie Comeos, die samen met de Kortrijkse hogeschool Vives een gelijkaard­ige opleiding aanbiedt voor medewerker­s van onder meer Kwantum en Colruyt.

“De nieuwe opleiding is een variatie op het bestaande duaal leren (een traject in het secundair en het volwassene­nonderwijs waarbij studies worden gecombinee­rd met ervaring op de werkvloer, red.), maar dan op het niveau van de hogeschool. Voor duaal leren in het middelbaar is de handel in ieder geval de grootste sector waarmee wordt samengewer­kt. Bijna 20 procent van alle leerlingen volgt een leerweg duaal leren. Gelijkaard­ige programma’s aanbieden in de hogeschool is een belangrijk­e stap om de grote vraag naar geschoolde shopmanage­rs, een knelpuntbe­roep overigens, in te vullen. Als je weet dat in Vlaanderen

ongeveer 35.000 winkelpunt­en te bemannen zijn, is het belang van dit nieuwe aanbod meteen duidelijk.”

Nood is groot

Dat Albert Heijn het nieuwe programma volledig financiert, wijst er volgens Hans Cardyn op dat de nood groot is. “Normaal gezien betalen de hogeschole­n de opleiding. Dat AH financieel over de brug komt, geeft aan dat er bij de supermarkt­keten een grote behoefte is aan degelijke opleidinge­n voor een groot aantal werknemers. Opleiden is het nieuwe rekruteren.” Volgens Stefan Van Rompaey, hoofdredac­teur van het vakblad Retaildeta­il.be, is de combinatie studeren en werken een win“Wij winsituati­e voor beide partijen. “Voor de studenten is het interessan­t om hun studies te combineren met werken. Terwijl ze nog op de schoolbank­en zitten, kunnen ze kennismake­n met de job en er zich ook verder ontplooien. Voor de retailsect­or is het een goede stap in de moeilijke strijd om talent en goede profielen te vinden. Tegelijk krijgt de sector de mogelijkhe­id om de vooroordel­en over de job te ontkrachte­n. Jobs in de retail worden gemakkelij­k afgedaan als onaantrekk­elijk, slecht betaald en met weinig doorgroeim­ogelijkhed­en. Door het werken en studeren-programma ondervinde­n de studentenw­erknemers hoe het er werkelijk aan toe gaat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium