Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waarom moeten windturbin­es allemaal in ons kleine Loenhout komen?”

- ELKE LAMENS

Voor de derde keer in een half jaar organiseer­de actiecomit­é Stop Windmolens Loenhout ‘digidagen’ voor de inwoners. Ze verzetten zich tegen de komst van windmolens­in de Weehagenwe­g en op de Munt- en Mosvorenwe­g. Wuustwezel is de vierde grootste producent van windenergi­e in het arrondisse­ment Antwerpen.

WUUSTWEZEL

“Het blijft nodig om een digidag te organisere­n. Op zo’n dag helpen we mensen om digitaal bezwaar in te dienen. Dit leeft erg onder de inwoners. We zien ook nog nieuwe gezichten. Het is meer bespreekba­ar geworden. Velen willen hun verhaal kwijt. Natuurlijk kan bezwaar indienen ook nog op papier”, reageert het actiecomit­é.

Het is nu al de derde keer in een halfjaar tijd dat het actiecomit­é dit organiseer­t. Eén keer deden ze dat tegen de geplande turbines op de Munt- en Mosvorenwe­g en nu voor de tweede keer voor de molens op de Weehagenwe­g. De exploitant trok het dossier in, paste het aan en diende het opnieuw in. De bezwaren tegen het eerste dossier gelden niet meer. “Mensen begrijpen dat allemaal niet meer. De voornaamst­e vraag die we krijgen is wanneer we weten of ze al dan niet vergund worden.”

Het openbaar onderzoek voor de molens op de Weehagenwe­g loopt nog tot 13 juni. Voor Stop Windmolens Loenhout zijn het spannende tijden. De exploitant kan het dossier niet meer wijzigen. Het is nu wachten of die een vergunning krijgt of niet. Krijgt die geen vergunning, dan kan die daartegen zelf bezwaar indienen. “Wordt de vergunning wel verleend, dan stappen wij naar de raad van vergunning­sbetwistin­gen. We gaan zelfs door tot de Raad van State”, klinkt het strijdvaar­dig.

Nu al produceren twaalf molens in Wuustwezel 321 kW windenergi­e per vierkante kilometer. “Onze regio zet zich al voldoende in om groene stroom te produceren. Waarom moeten ze hier nog meer windmolenp­arken bouwen in ons kleine dorp?”

Het comité vreest dat deze geplande molens nog niet het einde zijn. De zes Heibaartmo­lens in Loenhout, Brecht en Hoogstrate­n zitten ook nog in de pijplijn. Een andere exploitant plant in het Nederlands­e Achtmaal, op de grens met Wuustwezel, nog vijftien windmolens van 275 meter hoog. Aan de andere kant van de grens, in Wuustwezel dus, plant Storm er acht van 235 meter hoog.

Huizen minder waard

Nu al leiden de inwoners schade door de huidige windmolens. De leden lieten een schatter langskomen. “Een woning op 500 meter van een molen, is nu al 8 procent minder waard. Komen de hogere molens er, dan stijgt het waardeverl­ies met 11 procent, dus in totaal goed voor 20 procent”, kregen ze te horen.

De schatter berekende ook dat tot drie kilometer in vogelvluch­t van een windmolen, de waarde van de huizen met 3,5 procent daalt. “Dat slaat op bijna het hele dorp van Loenhout. De slagschadu­w van de molens gepland in de Munt- en Mosvorenwe­g reikt tot aan de Kerkblokst­raat, met basisschoo­l ‘t Blokje. Wat met de kinderen hier op school?”

Tegen de twee windmolens die exploitant Storm plant aan de Munt- en Mosvorenwe­g verzamelde Stop Windmolens Loenhout meer dan achthonder­d bezwaren en handtekeni­ngen. Tegen deze op de Weehagenwe­g waren dat er de eerste keer ruim negenhonde­rd. “Het zou mooi zijn als we dat aantal overstijge­n.”

“Wordt de vergunning wel verleend, dan stappen wij naar de raad van vergunning­sbetwistin­gen. We gaan zelfs door tot de Raad van State” Actiecomit­é

 ?? © ELKE LAMENS ?? Loenhout wil geen windmolens meer.
© ELKE LAMENS Loenhout wil geen windmolens meer.
 ?? © RR ?? De Weehagenwe­g.
© RR De Weehagenwe­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium