Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Begonnen met muziek dankzij een gevonden kapotte claxon”

- FiLip SpoELDErS

Het is voor Theo Voorspoels (85) een feestjaar bij het Koninklijk Harmonieor­kest Sint-Laureys van Hove. Hij is er momenteel zeventig jaar spelend lid. “Ik heb onder elf dirigenten gespeeld”, zegt hij.

HoVE

Het Koninklijk Harmonieor­kest Sint-Laureys van Hove heeft veel te danken aan de familie Voorspoels. Grootvader en vader Leopold waren er muzikant en ook Leopolds vijf zonen Theo, Leon, Hugo, Marcel en André stapten in het midden van vorige eeuw in de vereniging. Op dit moment zorgen André en Theo nog mee voor de muziek, voor Theo gebeurt dat al zeventig jaar aan een stuk.

“Op mijn tiende heb ik muziek ontdekt. Mijn grootvader en vader waren kasteelhov­enier aan het Hof van Geelhand. Toen ik een keer mee ging met mijn vader vond ik in de remise een kapotte claxon van een auto. Het gekende peertje om op te nijpen was er af dus, eigenlijk had ik een soort trompet. Hiermee speelde ik serenades in de buurt”, vertelt Theo.

Aangezien zijn vader Leopold bij het plaatselij­ke harmonieor­kest speelde, vervoegde ook Theo de vereniging, net als zijn vier broers. “Theo begon met het bespelen van de bugel. Maar omdat dit te veel inspanning voor hem was, moest hij van de dokter op zoek naar een ander instrument. Het werd uiteindeli­jk de klarinet”, haalt zijn broer André de herinnerin­g op.

Nieuw elan

In 1954 begon de loopbaan van Theo als muzikant. Veertien jaar later werd hij ondervoorz­itter van Sint-Laureys. “Ook André stapte in het bestuur en eigenlijk hebben we de muziekvere­niging toen gered. We waren nog met acht muzikanten en de voorzitter had aangegeven te willen stoppen. Met de medewerkin­g van mijn vrouw richtten we een majorettek­orps op en later nog een drumband. Het bracht een nieuw elan in de groep”, vertelt Theo. Op dit moment telt het Koninklijk Harmonieor­kest SintLaurey­s tachtig leden, zonder de jonge muzikanten van het jeugdorkes­t mee te tellen.

Doorheen de jaren werd Theo de organisato­r van evenemente­n om centen binnen te brengen. “Onze eerste Harmoniefe­esten in 1978, op weekend met de majorettes, een trip naar Joegoslavi­ë en Oostenrijk of koekjes en bloembolle­n verkopen om geld in de kassa te krijgen. Ik heb het allemaal georganise­erd. Na de optredens kwamen de muzikanten dikwijls bij me thuis spek met eieren eten. Het weekend van de majorettes, die niet meer bestaan, heeft trouwens tot op vandaag een vervolg gekregen met de jaarlijkse uitstap naar de Hoge Rielen in de Kempen”, vertelt de ervaren muzikant.

Geld kon de vereniging goed gebruiken, want in 1998 kocht het de huidige zaal aan de Lintsestee­nweg. “In 2001 was de zaal helemaal in orde. Ik heb mee een aparte trap geïnstalle­erd zodat we met alle muzikanten niet meer door het toenmalige café

De Eendracht moesten. Ook wanden en vloeren plaatsen, plafonds leggen, plamuren, noem maar op. Het was allemaal nodig”, zegt hij.

Elf dirigenten

In 2013 volgde een totale verbouwing. Onder andere de gemeente huurt de zaal voor activiteit­en. “Uiteindeli­jk ben ik dertig jaar ondervoorz­itter geweest. Dat vond ik na een tijd voldoende. Het was tijd voor verjonging. Maar ik speel nog heel graag.”

Theo en de andere muzikanten van de harmonie bereiden zich voor op Muziek op het Plein, een gratis concert op 30 juni op het Sint-Laureysple­in.

 ?? © FILIP SPOELDERS ?? Theo Voorspoels in het gebouw van de Koninklijk­e Harmonieor­kest Sint-Laureys.
© FILIP SPOELDERS Theo Voorspoels in het gebouw van de Koninklijk­e Harmonieor­kest Sint-Laureys.
 ?? © RR ?? Theo Voorspoels met drie van zijn muzikale broers bij Koninklijk­e Harmonieor­kest Sint-Laureys.
© RR Theo Voorspoels met drie van zijn muzikale broers bij Koninklijk­e Harmonieor­kest Sint-Laureys.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium