Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe zijn verslaafde vader magere huilebalk tot monster maakte

- KOEN VAN UYTVANGE

Zijn zesde (!) en laatste EK wordt het zeker, zijn laatste toernooi wellicht ook: Duitsland 2024 wordt the last (euro)dance van Cristiano Ronaldo (39) met Portugal. Daarom, een unieke terugblik op het fenomeen CR7. Vandaag in deel twee: hoe een verslaafde vader een magere huilebalk tot voorbeeld van Haaland en Mbappé deed uitgroeien.

Op een dag nodigt Cristiano Ronaldo ploegmaat Patrice Evra uit om bij hem te komen lunchen, na de training van Manchester United. “Ik keek er echt naar uit”, vertelt Evra. “Goed, lekker eten, na een zware training. Wanneer ik bij hem arriveer, is de tafel al gedekt. Sla. Kip. Water. Geen brood of stokbrood, waar wij Fransen zo verzot op zijn. Niets. We beginnen te eten en ik denk: ‘Oké, misschien moet er nog een hoofdgerec­ht komen.’ Niets. Hij zegt: ‘Kom, laten we gaan en wat spelen. Twee baltoetsen.’ Dus voetballen we wat in zijn tuin. Ik begin dit een vreemde lunch te vinden. Daarna zegt hij: ‘Kom, laten we gaan zwemmen.’ Waarop ik: ‘Cristiano, oké, je weet dat we net gegeten hebben? Ik wil niet overgeven in jouw zwembad.’ Maar we gaan zwemmen. Ik doe het heel rustig aan. Hij zwemt alsof hij deelneemt aan de Olympische Spelen. Daarna zegt hij: ‘Kom, laten we naar de sauna gaan.’ Ik zeg: ‘Wacht, Cristiano. Je weet dat ik jou respecteer en al, maar je zei dat we een leuke lunch zouden hebben. Ik voel me net alsof we een tweede training hebben gehad. Ik kom nooit meer naar jouw huis.’ Hij begint hard te lachen. ‘Je had iets moeten zeggen.’ Waarop ik: ‘Neen, ik ben jouw gast, je moet me beter behandelen.’”

De anekdote van Evra is misschien wat bijgekleur­d, de term waarmee hij de Portugees samenvat niet. “Een machine.” Evra overdrijft bovendien niet wat de faciliteit­en van zijn woonsten, noch wat de voedingsge­woonten van CR7 betreft. Hoewel hij bij United nog weleens cola als ontbijt drinkt, lijkt dat lang geleden. Op het vorige EK neemt hij bij een persconfer­entie een flesje van sponsor Coca-Cola weg, met de boodschap: “Drink water.” (daarover meer in deel 3)

“Ik eet veel proteïnen, met veel volkoren, fruit en groenten. Ik mijd suikerrijk eten”, zegt Ronaldo. Zo is hij verzot op bacalhau a bras, een kabeljauwg­erecht met uien, aardappele­n en roerei. Als ontbijt verkiest hij kaas, ham, magere yoghurt, avocado en fruit. “Eet regelmatig”, zegt hij ook. “Als je veel traint, moet je energie hebben en je lichaam van brandstof voorzien. Soms eet ik tot zes kleine maaltijden per dag.” Al sinds zijn tijd bij Real heeft hij een persoonlij­ke diëtist om hem bij te staan. Als hij al eens zondigt, is het met… pizza. Destijds bij Juventus kan hij als 33-jarige pochen met slechts zeven procent vetpercent­age, wat normaal is voor een 20-jarige.

Na vijf minuten dood

Een speler van het Braziliaan­se Palmeiras getuigde onlangs dat hij het Ronaldo-dieet had gekopieerd. “Op wedstrijdd­ag, tijdens de opwarming, liepen mijn benen al vol. Ik dacht dat ik zou sterven. Na vijf minuten in de wedstrijd kon ik niet meer. Ik moest vervangen worden.” Het is niet voor iedereen. De Ronaldoway behelst evenwel meer dan alleen uitgebalan­ceerde voeding. Zo doet hij dagelijks meerdere dutjes van anderhalf uur. Vandaar ook dat hij én een armband én een ring draagt die voortduren­d zijn inspanning­en monitoren.

Ook is hij een trainingsm­onster. Wil hij zijn overstapje­s verbeteren? Dan traint hij met gewichten om de enkels, zodat het in wedstrijde­n makkelijke­r gaat. Onder Laszlo Bölöni bij Sporting

traint hij zelfs stiekem dubbel zoveel als zijn coach hem voorschrij­ft. Bij Man United wordt hij een uitstekend­e kopper, simpelweg door er urenlang op te trainen. Bij Real Madrid valt hij kilo’s af om zijn snelheid te verhogen. Want sprinten en trainingen aan hoge intensitei­t vindt hij vitaal. Een uitknop heeft hij niet. “Je kan buikspiero­efeningen in je slaapkamer doen, wanneer je opstaat of voor het slapengaan. Als je dat routineus doet, wordt het een gewoonte.” Opnieuw, het is niet voor iedereen. Bij Man United moest ook aanvaller Louis Saha toegeven dat hij de trainingen van Ronaldo niet kon volgen.

Ziek in het hoofd

Mentaal is Ronaldo van een andere planeet. “Routine is cruciaal. Er is geen ruimte om het makkelijke­r aan te doen. Ik moet streng blijven. Doelen stellen helpt, net als een trainingsp­artner. Een ontspannen levensstij­l helpt om de beste versie van jezelf te zijn, fysiek en mentaal. Ik spendeer mijn vrije tijd aan familie en vrienden. Zo blijf ik relaxed en in een positieve mindset.”

“Hij is ziek in zijn hoofd. Het is niet makkelijk om zo te zijn”, vindt Deco, gewezen collega-internatio­nal. Dat blijkt al bij United. “Ik ga de beste ter wereld worden en jij gaat me helpen.” Zo begroet Ronaldo ene Mike Clegg, op dat moment verantwoor­delijke voor de krachttrai­ningen bij Manchester United. Jaren werken ze stilzwijge­nd aan het perfecte lichaam. Fitnessfre­ak Clegg – zoon van alcoholici – noemt Ronaldo volstrekt uniek. Meer nog, wanneer de Portugees naar Real

Madrid gaat, kapt hij met zijn job bij United. De leegte die Ronaldo laat, is te groot. “Er kwamen andere spelers die zeiden dat ze de beste wilde worden, maar ik geloofde hen niet. Zoals verwacht hielden ze het niet lang vol.”

De huis-, tuin- en keukenpsyc­holoog zal dat terugbreng­en op zijn jeugd. Behalve een extreem slechte verliezer is hij als kind ook mager. Een tikje ondervoed. In die mate dat jeugdtrain­ers bij Nacional zijn moeder verzoeken om zijn dieet van yoghurt aan te vullen met vlees of vis. In de jeugd van Sporting noemen ze hem – naast “huilebalk” – ook “noedel.” Omdat hij een magere spriet is. Vandaar dat hij in zijn kamer in de jeugdacade­mie dagelijks pompt. Sit-ups doet. Maar geen 3.000 per dag, dat is een mythe.

Ook zijn vader drukt een blijvende invloed op Ronaldo, de jongste van vier kinderen. Vader Dinis keert begin jaren zeventig lusteloos en gebroken terug van de Portugese koloniale oorlog. Zijn enige toewijding: het glas waar hij dagelijks in staart. Alcohol wordt zijn dood. Maar niet alvorens hij het shirt van het debuut van zijn zoon verkoopt om extra alcohol te kopen. “Ik had een andere vader gewild”, zegt Ronaldo ooit. Inmiddels lust hij zelf wel een glas wijn, maar zijn af keer van excessief zuipen blijft groot, zijn drang naar een gezonde levensstij­l essentieel.

Ook omdat hij vrienden ziet sterven aan drugs. Zijn broer Hugo, vandaag manager van het CR7 Museum in Funchal, is zelf jarenlang verslaafd. Dan liever een voorbeeld zijn én mensen helpen. Ook weigert Cristiano overigens om zich te laten tatoeëren, omdat hij donor van bloed en beenmerg is – “Dat is hetzelfde bloed afstaan: het doet geen pijn.” Wie een tatoeage zet, kan vier maanden geen bloed geven. “Ik wil levenslang bloed geven. Eén keer bloed geven is genoeg om drie mensen te helpen.”

Obsessief

Dat grote hart maar ook zijn trainingsi­jver blijken het antigif voor al wie zich ergert aan het pronkerige gedrag van de Portugees. Antwerp-icoon Ritchie De Laet kruiste Ronaldo bij United en vertelde ons ooit: “Als beloftespe­lers kwamen wij vroeger op de club dan de A-kern. Ronaldo zat op dat moment al in de fitness. Wanneer we gingen trainen, zat hij er nog. Hij kon tegen Ferguson zeggen: ‘Nu sla ik een training over en oefen ik vrije trappen.’ Daarom irriteert het mij soms als er slecht over hem wordt gepraat. Hij heeft keihard gewerkt. Obsessief.” Na training dwingt hij Edwin van der Sar om nog extra te oefenen, op afwerken en vrije trappen. Protest van de Nederlande­r, die liever een reservedoe­lman opgevorder­d ziet worden, helpt niet. “Ik wil tegen de beste scoren.”

Vandaag bij Al-Nassr, op zijn 39ste, is hij nog geen haar veranderd. “Hij is de eerste op training en de laatste die vertrekt”, vertelde Jose Blesa, de diëtist van de club, recent nog. “Hij creëert een school rond hem. Sinds zijn komst trainen spelers meer en volgen ze een strikter dieet. Ik heb nooit eerder een club gezien waar spelers praktisch 90 procent van hun lichaamsbo­uw hebben verbeterd. Minder vet, meer spiermassa. Ze doen alle oefeningen op hun vingertopp­en.”

Meer dan zijn goals, meer dan zijn trofeeën en records is dát de erfenis van Ronaldo. Wanneer hij bij Sporting Lissabon debuteert, is de wereld nog in de ban van Ronaldinho. Een geniale rasartiest, pure fun op noppen, maar ook een feestbeest wiens carrière te vroeg uitdooft. Ronaldo is de tegenpool. Uitermate getalentee­rd maar vooral zo extreem gedreven dat hij het maximale uit zijn lichaam perst. Ernstige blessures? Nauwelijks gehad. Zijn wat ziekelijke bewijsdran­g hebben een monster gecreëerd, met een blijvende invloed.

Of waar dacht u dat nieuwe generatie topvoetbal­lers als Erling Haaland de mosterd halen? “Hij was vroeger mijn belangrijk­ste inspiratie­bron”, heeft de Noor al gezegd, net zoals ook Bukayo Saka, Harry Kane en Kylian Mbappé de Portugees hun rolmodel noemen. En dan hebben we het nog niet eens over het merk ‘Ronaldo’ gehad.

Morgen in deel 3 : Van ‘verkrachte­r’ tot populairst­e familieman ter wereld

 ?? © RR FOTO EPA-EFE ?? Een jonge Ronaldo met papa Dinis. “Ik had een andere vader gewild”, zei hij ooit.
© RR FOTO EPA-EFE Een jonge Ronaldo met papa Dinis. “Ik had een andere vader gewild”, zei hij ooit.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? © UEFA VIA GETTY ?? Géén cola, wel water voor Ronaldo tijdens een persbabbel op het EK in 2021.
© UEFA VIA GETTY Géén cola, wel water voor Ronaldo tijdens een persbabbel op het EK in 2021.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium