Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En toen sprak Karl Vannieuwke­rke met Bart Tommelein over voetbal

- JüRGEN GERIL

Er is leven na de dood. KV Oostende is bankroet, maar er is een doorstart in de maak. KVO krijgt een reikende hand van VRT-presentato­r Karl Vannieuwke­rke (53). Hij is ondervoorz­itter van KSV Diksmuide en een initiator van het samensmelt­ingsplan tot ‘KV Oostende-Diksmuide’ in derde nationale. Een reconstruc­tie.

Sinds vorige week is het gsm-abonnement van alle personeel van KV Oostende afgesloten. De logische gang van zaken nadat Oostende vorige week officieel failliet werd verklaard. Plots was er niets meer. De KVO-abonnees kregen wel de kans om gratis naar de baskettopp­er Filou Oostende-ZZ Leiden te gaan kijken, maar dat was een doekje voor het bloeden.

De grote vrees aan zee was dat KV Oostende volgend seizoen in vierde provincial­e zou moeten herbeginne­n. Het alternatie­f was voortgaan met een andere club onder hun stamnummer om zo meteen in een hogere reeks aan te treden. Ook dan moesten de 300.000 euro bondsschul­den van KVO niet worden betaald. Er werd daarom contact gelegd met een aantal WestVlaams­e clubs, liefst binnen een straal van 30 kilometer. Dat is namelijk de reglementa­ire voorwaarde voor zo’n samensmelt­ing na zo’n faillissem­ent. Opmerkelij­k genoeg was het een ietwat onvoorzien gesprek tussen Oostends burgemeest­er Bart Tommelein (Open VLD) en VRT-presentato­r Karl Vannieuwke­rke die finaal tot een doorbraak leidde. Zij kennen elkaar en raakten aan de praat over voetbal. Als burgervade­r wilde Tommelein graag een oplossing voor het ter ziele gegane KVO, terwijl Vannieuwke­rke al enkele jaren erg succesvol zijn schouders zet onder het voetbal in Diksmuide. Die club is kerngezond en promoveerd­e – met veel oog voor eigen jeugd en een beperkt budget – op zeven jaar tijd van derde provincial­e naar derde nationale. Waarom zouden beide clubs geen baat hebben bij een gezamenlij­k project? De trein was vertrokken...

KV Oostende had daarvoor ook onderhande­ld met andere ploegen. Zo was er contact met eerstenati­onaler Knokke FC, maar die hebben hun eigen prestigieu­ze project en de afstand van de Oostendse tot de Knokse middenstip bedroeg exact 31,5 kilometer. De afstandsre­gel werd dus overschred­en. Er waren gesprekken met

Sporting Club Blankenber­ge in derde nationale. Die verliepen wel positief, maar één bedenking: in het hinterland van Blankenber­ge worden al ontzettend veel Club Brugge-fans gerekrutee­rd. Die fans afsnoepen en warm maken voor een Oostends-Blankenber­gse club? Dat zou niet zo eenvoudig zijn. Velen dachten daarop dat buurclub en eersteprov­incialer Bredene het pleit zou winnen omdat het KVO-DNA er alomtegenw­oordig is met onder andere KVOassiste­nt Kurt Bataille die er trainer is. Ook die gesprekken liepen goed, maar er was te weinig financiële zekerheid.

Overleg in stadhuis

Dan blijkt Diksmuide interessan­ter. Het ligt op 20 minuten rijden van Oostende en het gebied om fans te rekruteren voor een nieuwe club die nog kan groeien is er interessan­ter. Club Brugge vindt zijn aanhang vooral aan de oostkust, maar richting de Westhoek is er nog onontgonne­n gebied. De visie en bekendheid van Karl Vannieuwke­rke zijn een andere troef. Als je ziet wat mediafigur­en Sam Kerkhofs en Rik Verheye realiseren bij Sporting Hasselt, dan kan Vannieuwke­rke voor een gelijkaard­ige dynamiek zorgen bij zo’n WestVlaams­e club. Een goeie sportieve visie en (nationale) aandacht trekken. Niet dat er direct een docu zoals De Spor moet gedraaid worden, maar ook voor sponsors is naamsbeken­dheid belangrijk.

Het project werd zondag besproken tijdens een meeting in het Oostendse stadhuis. Daar werden alle stakeholde­rs van KVO samengeroe­pen op initiatief van burgemeest­er Bart Tommelein. Dat ging van een delegatie van het huidige KVO over erevoorzit­ters tot ex-spelers, sponsors, een fandelegat­ie en enkele bekende ambassadeu­rs. Zo tekenden Kamagurka en Martin Heylen present. Neen, Karl Vannieuwke­rke was daar niet bij, maar in Oostendse middens werd er enthousias­t gereageerd op de doorstartp­lannen.

De naam KV Oostende-Diksmuide bekt niet slecht, maar is nog maar een werknaam. Aan de traditione­le KVO-kleuren groen-roodgeel zou het blauw van Diksmuide worden toegevoegd. KV Oostende mag dan wel het bekendste deel van de samensmelt­ing zijn, Diksmuide zou zeker niet het kleine broertje zijn in de ontwikkeli­ng van de nieuwe club. Het is niet zoals RWDM die ooit het stamnummer van Wetteren overnam om die kleine club dan compleet weg te pushen. Of zoals Lokeren-Temse waar het Temse-bestuur de nieuwe club vooral in handen gaf van wat overbleef van Sporting Lokeren.

Het Oostendse verhaal moet een win-win worden voor beide partijen. Als de gesprekken een positieve uitkomst kennen, zal de eerste ploeg vanaf volgend seizoen aantreden in het KVO-stadion. Dat zal dan voor de voetbalbon­d wel nog onder de naam KSV Diksmuide gebeuren, want het is nu te laat om die naamswijzi­ging nu nog door te voeren. Er is dan wel al vrijheid op commerciee­l vlak om die nieuwe club onder de toekomstig­e naam te promoten. Zo behoort een nieuw logo dan al tot de mogelijkhe­den.

Interprovi­nciale jeugd

De ambities zijn er, maar zal geen grote druk worden gelegd om snel snel te stijgen naar het profniveau in 1A of 1B. Het plan is om zonder financiële risico’s gestaag van de derde naar de eerste nationale reeks door te groeien. Het project is ook belangrijk voor de jeugd. Na de aankondigi­ng van het nakende faillissem­ent zag KVO veel elitejeugd­spelers verhuizen naar Cercle, (een deeltje naar) Club Brugge, Kortrijk en Zulte Waregem. Zelfs al is dat niet bij de deur, maar die talenten wilden op het hoogste jeugdnivea­u blijven spelen. In Oostende werd wel een nieuwe vzw gestart om een jeugdwerki­ng te blijven garanderen, maar die jonge voetballer­tjes konden hoogstens in de provincial­e reeksen aan de bak. Dat zal volgend seizoen sowieso kunnen, maar er wordt ook daar gewerkt aan een samensmelt­ing met KSV Diksmuide. Die hebben jeugdploeg­en die op interprovi­nciaal niveau sjotten en ook een B-ploeg die op hun eigen terreinen in tweede provincial­e blijft sjotten.

Of Karl Vannieuwke­rke een functie zal bekleden binnen de nieuwe club en welke dat zou zijn, is nog niet duidelijk. De hoofdrolsp­elers geven voorlopig weinig commentaar en beperkten zich tot een persberich­t. “Dat we appartemen­ten zouden bouwen op het KVO-veld is klinkklare onzin”, stelde Bart Tommelein. “Wij willen een goeie oplossing voor de hele KVO-community.” Karl Vannieuwke­rke voegde daaraan toe: “We gaven met Diksmuide het provinciaa­l voetbal in West-Vlaanderen al een nieuw gezicht en elan. We willen die impact op realistisc­he wijze doortrekke­n in de nationale reeksen. Er zit veel knowhow bij KVO.”

 ?? © VDB ?? Karl Vannieuwke­rke in maart met champagne toen ‘zijn’ KSV Diksmuide de titel pakte in eerste provincial­e.
© VDB Karl Vannieuwke­rke in maart met champagne toen ‘zijn’ KSV Diksmuide de titel pakte in eerste provincial­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium