Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu al populairde­r dan “zijn tweede moeder”

- KRISTOF SIMOENS

Hij is amper 28, maar loodste extreemrec­hts in Frankrijk naar een historisch­e overwinnin­g in de Europese verkiezing­en. Zo groot dat president Macron niet anders kon dan het eigen parlement te ontbinden.

In Frankrijk heeft het extreemrec­htse Rassemblem­ent National (RN) van Marine Le Pen de verkiezing­en van het Europees Parlement met vlag en wimpel gewonnen. De lijst getrokken door Jordan Bardella (foto) haalde 31,37 procent en verovert dertig zitjes in het Europees halfrond. De coalitie rond de Renaissanc­e-partij van Macron, die mee opkwam onder de noemer ‘Besoin d’Europe’, kreeg maar half zoveel stemmen en moet tevreden zijn met dertien zetels. Voor Bardella hét sein om Macron op te roepen om nationale verkiezing­en uit te schrijven. De president stond met de rug tegen de muur en ging overstag. Wat Marine Le Pen nooit lukte, kon Bardella wel.

Italiaanse roots

Bardella werd in 1995 geboren in een voorstad van Parijs. Zijn moeder is een Italiaanse migrant, zijn grootvader langs vaders kant eveneens. “Ik ben een kind van de migratie, een Fransman met 75 procent Italiaans bloed.” Wanneer de kleine Jordan één jaar is, scheiden zijn ouders. Moeder Luisa heeft het niet breed. “Het einde van de maand met moeite halen, ik weet daar alles van. Ik zag er mijn moeder haar hele leven lang mee worstelen.” Zijn vader Olivier, die een bedrijfje van drankautom­aten runt, ziet hij één weekend op de twee.

Wanneer in 2005 de Parijse banlieues in brand staan en de opstand zich verspreidt over het hele land, zit Bardella op de eerste rij. Daar wordt hij politiek wakker. Op zijn 17de koopt hij een lidkaart van het Front National, toen nog geleid door Jean-Marie Le Pen. Twee jaar later houdt hij zijn studies aardrijksk­unde aan de Sorbonne voor bekeken en kiest resoluut voor de politiek: hij wordt verkozen in de regio Île-de-France, woordvoerd­er en vertrouwel­ing van Marine Le Pen en vicepresid­ent van de partij. In 2019, amper 23, trekt hij voor het eerst de Europese lijst. Met succes. In 2022 volgt hij Marine Le Pen, die hij zijn

“tweede moeder” noemt, op als partijvoor­zitter. Om dan nu, afgelopen zondag, zijn partij naar een monstersco­re te leiden.

‘Gewone jongen’

Het succes van Bardella komt niet onverwacht. Hij maakte het beleid van de onpopulair­e Macron tot inzet van deze Europese verkiezing­en en wist de voorbije jaren een ruimer publiek aan te spreken dan Marine Le Pen. Voor veel Fransen is Bardella een ‘gewone jongen’ van het volk, die het niet alleen goed kan uitleggen – hij is een betere debater dan Marine – maar er ook goed uitziet en urenlang met de glimlach op de foto gaat met zijn fans. Mister Selfie met popsterall­ures, schamperen zijn concurrent­en. Maar op sociale media liggen de 15- tot 24-jarigen aan zijn voeten: liefst 1,3 miljoen volgers op Tiktok, 555.000 op Instagram.

Begin dit jaar was Bardella de enige politicus in het lijstje van de ‘50 populairst­e Fransen’

Bardella is intussen zelfs populairde­r dan zijn mentor. Begin dit jaar was hij de enige politicus in het lijstje van de ‘50 populairst­e Fransen’ van zondagskra­nt JDD: op plaats 30. Marine Le Pen haalde die lijst nog nooit. Voorbode van een ‘moedermoor­d’? “De band tussen Marine en mij is ijzersterk”, wuift hij elke allusie weg.

Het enige wat hij nodig heeft, is geduld. Eerste afspraak: de parlements­verkiezing­en. Als Rassemblem­ent National die wint, ligt de weg naar een regering onder premier Bardella wagenwijd open. En anders is het wachten tot 2027, wanneer Marine Le Pen een nieuwe gooi doet naar het Elysée, met Bardella als kandidaat-premier. Tenzij het nóg sneller gaat en Marine veroordeel­d wordt in de rechtszaak rond fictieve jobs in het Europees Parlement, die in september start. Dan wordt Bardella op zijn 32ste de jongste kandidaat-president ooit.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium