Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat als federale uitslag zich doorzet naar Antwerpse gemeentera­adsverkiez­ingen?

- SACHA VAN WIELE

Een Antwerpse coalitie van N-VA met Vlaams Belang is niet alleen weinig waarschijn­lijk en behaalt met 26 van de 55 zetels geen meerderhei­d. Helemaal fictie is een coalitie van N-VA met PVDA

Groen, Vooruit en CD&V of Open VLD. Als de federale verkiezing­suitslag zich doorzet naar de Antwerpse gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober, dan zijn dit de partijen waarmee de N-VA van burgemeest­er Bart De Wever een coalitie moet proberen te vormen.

Politicolo­og Dave Sinardet berekende op onze vraag de zetelverde­ling voor de Antwerpse gemeentera­ad. De basis is de uitslag van de federale verkiezing­en in het kanton Antwerpen. Dit is het niveau waar De Wever is opgekomen. In het kieskanton Antwerpen zit ook Zwijndrech­t, maar dat effect is te verwaarloz­en.

In Antwerpen is er momenteel een coalitie van N-VA, Vooruit en onafhankel­ijke, goed voor dertig van de 55 zetels.

Antwerps burgemeest­er De Wever staat voor een groot vraagstuk. Hij wordt in zijn stad geconfront­eerd met een extreemrec­hts en -links politiek blok. Een Antwerpse coalitie van N-VA met Vlaams Belang is niet alleen weinig waarschijn­lijk en behaalt met 26 van de 55 zetels geen meerderhei­d. Helemaal fictie is een coalitie van N-VA met PVDA. Toch zou dat een meerderhei­d leveren van dertig zetels op de 55. De Wever liet al duidelijk verstaan dat geen van beide partijen coalitiema­teriaal is.

Linkse meerderhei­d

Een linkse meerderhei­d met PVDA, Vooruit en Groen strandt op 25 zetels. Zelfs met een vierde coalitiepa­rtner, bijvoorbee­ld CD&V, is er nog steeds geen meerderhei­d. Vooruit en Groen besturen in Borgerhout al samen met PVDA. Het enthousias­me bij Vooruit, CD&V en Groen om in een coalitie met PVDA te stappen, is sowieso niet bij iedereen even groot.

Wat is er dan wel mogelijk?

N-VA, Groen en Vooruit kunnen een coalitie vormen met 29 zetels. Dit is dan wel een zeer nipte meerderhei­d. Voor burgemeest­er De Wever was dat tijdens de coalitiege­sprekken in 2018 te nipt en hij ruilde daarom coalitiepa­rtner CD&V in voor Vooruit. Ook ideologisc­h lijkt dat een moeilijke oefening. N-VA zit dan zes jaar opgezadeld met twee linkse partijen.

Dat betekent dat er op zoek moet worden gegaan naar een vierde partner. Dat kan dan CD&V of Open VLD zijn. Beide hebben elk twee zetels. Een coalitie met vier partijen komt dan op 31 zetels. Dat is comfortabe­l. Het zou niet de eerste maal zijn dat Antwerpen bestuurd zou worden door vier politieke fracties. Dat was het geval tussen 1994 en 2006.

Het politieke landschap is de afgelopen jaren sterk gewijzigd. In de helft van de legislatuu­r hoopten N-VA en Vooruit na de Antwerpse gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober nog met twee partijen een meerderhei­d te kunnen vormen. Het verlies van N-VA (- 6 zetels) en Vooruit, dat op zes zetels blijft, en de sterke groei van PVDA (+ 9 zetels) en Vlaams Belang (+ 3 zetels) gooit roet in het eten.

Scheermesj­e

De Wever omschreef Groen in een interview met ’t Pallieterk­e als “een verschrikk­elijke partij”, maar als de federale uitslag zich in Antwerpen doorzet, dan is er geen Antwerpse coalitie mogelijk zonder de groenen. Als het dus echt moet, zal de burgemeest­er zich zijn eigen uitspraak herinneren: “Belangrijk is dat scheermesj­es worden ingeslikt en men doet alsof het een buche is.”

Op enkele maanden voor de gemeentera­adsverkiez­ingen kan nog veel gebeuren. Zo zoeken Vooruit en CD&V nog steeds een lijsttrekk­er. PVDA trekt in Antwerpen met Ben Van Duppen naar de kiezer. Hij is dan wel districtss­chepen in Borgerhout, maar minder bekend dan onder anderen Jos D’Haese. Het behoort ook nog steeds tot de mogelijkhe­den dat sommige partijen in een kartel toenaderin­g zoeken naar elkaar. Ofwel in de hoop na de verkiezing­en de grootste te zijn of om als partij te overleven.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium