Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Biljarter Toon Bollansee (18) pakt Belgische titel

-

In BC De Ploeg in Halle-Zoersel vonden het voorbije weekend de nationale jeugdfinal­es biljart vrij spel plaats. Er werden vier nieuwe nationale kampioenen gehuldigd, elk in hun categorie. Toon Bollansee uit Pulderbos werd kampioen vrijspel 160 punten op zijn 18de verjaardag.

HALLE-ZOERSEL/PULDERBOS/ KAPELLEN/EKEREN

De Belgische kampioensc­happen bij de jeugd worden georganise­erd door de nationale jeugdcoörd­inatie. Het was voor het derde jaar in BC De Ploeg in HalleZoers­el, omdat er in dit gewest nog de meeste jeugdspele­rs zitten en er voldoende wedstrijdt­afels zijn. De wedstrijdl­eiding was in handen van Jan Verhulst.

Toon Bollansee uit Pulderbos schonk zichzelf op zijn achttiende verjaardag een prachtig cadeau, want hij werd nationaal kampioen vrijspel in de categorie 160. “Daar ben ik best blij mee”, zegt Toon. “Vorig jaar won ik in de categorie 90 en het jaar daarvoor in de categorie 70.”

Blois

Zijn volgend doel? “Ik mag naar het WK Driebanden in het Franse Blois, op 14 en 15 september. Maar eerst nog examens, want ik zit in het zesde middelbaar”, vertelt de leerling van het KVRI Vorselaar. “En nog een studiekeuz­e maken voor de hogeschool, want dat weet ik ook nog niet.” Het vast trainingsl­okaal van Toon is De Vogelzang bij Eddy en Linda. “Op hen kan ik altijd rekenen.” Voorts volgt hij nog trainingen, zoals bij Johan Loncelle. Bij Eddy Merckx heeft hij ook al les gevolgd. “Ik probeer twintig uur per week te trainen”, zegt de kersverse Belgisch kampioen.

Thomas Verhulst (15) uit Kapellen werd kampioen in de categorie 55, Noah Rosier (17) uit Kieldrecht pakte de Belgische titel in de categorie 90 en Niels Verhaegen (18) uit Ekeren klopte de concurrent­ie in de categorie 30. Voor de vier nationale kampioenen werd de Brabançonn­e gespeeld. Niels en Toon zijn leden van BC De Ploeg. Danielle Le Bruyn en Luc Sebreghts zijn fier op alle jeugdspele­rs. “Biljart is een sport waarin de spelers als gladiatore­n om aandacht moeten strijden”, zegt Sebreghts. “Het komt veel te weinig aan bod in de sportversl­aggeving.”

De twee broertjes Bradley en Levi Buelens, neefjes van topbiljart­ster Jaimie Buelens uit Mechelen, vice Europees kampioen, maakten indruk als jonge spelers. Ze zijn lid van BC Zevenberge­n in Lier.

?? © KMA ?? Niels Verhaegen, Toon Bollansee, Thomas Verhulst en Noah Rosier, vier Belgische kampioenen, elk in hun eigen categorie, op een rij.
© KMA Niels Verhaegen, Toon Bollansee, Thomas Verhulst en Noah Rosier, vier Belgische kampioenen, elk in hun eigen categorie, op een rij.