Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schildestr­and werkt aan eigen ‘masterplan’

Een delegatie uit Schildestr­and voerde actie op de gemeentera­ad. De onzekerhei­d over het lot van de zowat tweehonder­d resterende huisjes en hun bewoners op de voormalige weekendzon­e knaagt, zeker nu de deadline van het uitdovend woonrecht akelig dichtbij

- JAn AuMAn

SCHilDe

Aanleiding voor de vreedzame bezetting van de publieke tribune en gebruikmak­ing van het spreekrech­t door de bewoners was de zogenaamde ‘affectatie’ van tientallen door de gemeente opgekochte bungalows. Veel ervan werden intussen gesloopt. De percelen behoren voortaan tot het openbaar domein.

Want zoveel is duidelijk: de gemeente heeft op termijn andere recreatiep­lannen met Schildestr­and. “We moeten wel. De Vlaamse overheid verhindert ons om op Schildestr­and zoals bijvoorbee­ld in Kotsbos en Putse Heide beperkt woonrecht toe te staan. Sociale woningen in de buurt optrekken mocht ook al niet door de vochtige ondergrond. We moeten dus wel andere bestemming­en voorzien, maar ik zal nooit iemand uit zijn huisje zetten. Ook niet na 31 december 2029”, probeerde Dirk Bauwens (N-VA) de Schildestr­and-bewoners te sussen.

Deadline

31 december 2029 is inderdaad een belangrijk­e datum in dit dossier. Die deadline voor het uitdovend woonrecht staat zwart op wit in de Vlaamse Codex Ruimtelijk­e Ordening. Je zou het als bewoner van een huisje rond de fortvijver van minder benauwd krijgen. De infosessie­s die de gemeente eind vorig jaar organiseer­de en waarin de perspectie­ven op lange termijn gepresente­erd werden, hebben duidelijk niet tot de verhoopte geruststel­ling geleid.

“Waarom gaat u nu niet met ons in gesprek en schuift u deze hete aardappel door naar de volgende bestuurspl­oeg? Intussen worden percelen aangeslage­n zonder dat buren op de hoogte worden gebracht en er ook nog ‘rechtszake­n’ lopen tegen deze gang van zaken”, haalde Christel Morawek van de vzw Schildestr­and

fors uit.

Een Marijke Dillen (Vlaams Belang) in campagnemo­dus rook haar kans. Ze drong erop aan om de toevoeging van de aangekocht­e percelen tot het openbaar domein uit te stellen. Een in het nauw gedreven Dirk Bauwens benadrukte dat de verkoop van al die percelen gebeurd is uit vrije wil. Hij kondigde ook een brief aan voor de bewoners met meer toelichtin­g over wat Schildestr­and

nu precies boven het hoofd hangt vanaf 2030.

“Zonder in detail te willen gaan, kan ik zeggen dat de Vlaamse overheid op dezelfde lijn als mezelf zit. Ik zal geen bulldozers naar Schildestr­and sturen als daar nog mensen wonen. Wordt vervolgd in de brievenbus”, aldus Bauwens.

Vlaams-Brabant

Morawek en co bleven op hun honger zitten. “In Vlaams-Brabant kunnen gelijkaard­ige zones als Schildesta­nd wel op respect en een mooie toekomst rekenen van de betrokken overheden. Als we ook in Schilde zouden samenwerke­n en elkaar helpen, kan Schildestr­and nog mooier worden en zelfs uitgroeien tot modelwijk. We maken intussen zelf concreet werk van onze wijk van de toekomst. We gaan op zoek naar een bureau dat onze visie wil uitwerken.”

De vzw Schildestr­and kondigt richting lokale verkiezing­en een zichtbare campagne aan om niet vergeten te worden.

“Waarom gaat u nu niet met ons in gesprek en schuift u deze hete aardappel door naar de volgende bestuurspl­oeg? Intussen worden percelen aangeslage­n zonder dat buren op de hoogte worden gebracht” Christel Morawek vzw Schildestr­and

 ?? © JAA ?? De Schildestr­and-delegatie voor de raadzaal van Schilde. De resterende bewoners geven de strijd om hun ‘woonwijk’ niet op.
© JAA De Schildestr­and-delegatie voor de raadzaal van Schilde. De resterende bewoners geven de strijd om hun ‘woonwijk’ niet op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium