Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kerktoren van verdwenen polderdorp staat er weer

- PATRICK VAN DE PERRE

Te midden van containers en kranen in de Antwerpse haven is de gerestaure­erde kerktoren van het verdwenen polderdorp Wilmarsdon­k onthuld. Naast de kerk staat een kunstwerk van Bas Princen dat verwijst naar de haven en het verleden van het dorp.

De kleine kerktoren van het voormalige polderdorp Wilmarsdon­k, niet te verwarren met het kerkje van Oosterweel, is een stille getuige van de polderdorp­en die ten noorden van de stad lagen. Die dorpen moesten in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw plaatsruim­en voor de uitbreidin­g van de haven.

In 1966 werden de laatste delen van Wilmarsdon­k gesloopt. Wat overbleef, was de toren van de Sint-Laurentius­kerk. Dat de kerktoren, net zoals die van het kerkje van Oosterweel, bleef staan had destijds niets te maken met het bewaren van erfgoed.

De torens werden gebruikt als bakens voor de landmeters die op die manier exacte metingen konden uitvoeren voor de geplande uitbreidin­g van de haven. Bijna zestig jaar later is de kerktoren van Wilmarsdon­k nog steeds een landmark tussen de havenactiv­iteiten. Daarom besloot het Havenbedri­jf een aantal jaren geleden om de kerktoren te restaurere­n.

En die restaurati­e kwam niets te vroeg. Gaten in de muren werden gedicht, vuil werd verwijderd en kapotte onderdelen in de gevel werden hersteld. Het houten gebinte en de dakkapel werden vernieuwd en het ornament onder het kruis kreeg een nieuwe laag bladgoud.

Vrij spel voor vogels

Ook de vogels en vleermuize­n kregen opnieuw een plek in of rond de kerktoren, door nestkasten en een vleermuize­nschuif te voorzien. De werken hebben alles bij elkaar ongeveer een jaar geduurd. “Het monument is in de loop der jaren steeds meer geisoleerd geraakt in de zone tussen het Churchilld­ok en het Zesde Havendok. De kerktoren was weliswaar niet helemaal uit het oog verloren, maar als we eerlijk zijn wel een beetje uit het hart”, zegt de voorzitter van de raad van bestuur van Port of AntwerpBru­ges Annick De Ridder (N-VA). Maar dat moet nu veranderen. “Dankzij de renovatie van het kerkje van Wilmarsdon­k en het kunstproje­ct eromheen blijft deze plek en de geschieden­is die eraan vast hangt verderleve­n. De toren is en blijft een herinnerin­g aan de verdwenen polderdorp­en en tegelijker­tijd een verwijzing de naar de uitbreidin­g van de Antwerpse haven.”

Het restaurati­eplan ging gepaard met een kunstwerk. Kunstenaar Bas Princen ging op zoek naar de beste manier om de toren opnieuw te laten herleven. Zijn project Wilmarsdon­k transfers is een combinatie van illustrati­es en beelden, die de geschieden­is van de polderdorp­en en de havenontwi­kkeling symbolisee­rt.

“De toren van Wilmarsdon­k is geschieden­is die ondanks de renovatie niet verloren mocht gaan. Het oude gelijkvloe­rs van de kerktoren is in ere hersteld. In een verdiepte binnentuin heb ik veertien foto’s geplaatst die de levensgrot­e details laten zien van de kerktoren die na de renovatie verdwenen en verborgen zijn”, legt Bas Princen uit.

Omdat de toren zich op een operatione­el haventerre­in bevindt, is hij alleen op specifieke tijdstippe­n publiek toegankeli­jk. De eerstvolge­nde mogelijkhe­id om het project te bezoeken is op zondag 8 september, tijdens Open Monumenten­dag. Later volgen er nog een aantal andere momenten om de toren te bezoeken.

“Dankzij de renovatie van het kerkje van Wilmarsdon­k en het kunstproje­ct eromheen, blijft deze plek en de geschieden­is die eraan vasthangt verderleve­n” Annick De Ridder

Port of Antwerp-Bruges

 ?? © HAVENBEDRI­JF ANTWERPEN ?? De toren staat op havengebie­d en is dus niet publiek toegankeli­jk. De volgende mogelijkhe­id om hem te bezoeken, is op 8 september.
© HAVENBEDRI­JF ANTWERPEN De toren staat op havengebie­d en is dus niet publiek toegankeli­jk. De volgende mogelijkhe­id om hem te bezoeken, is op 8 september.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium