Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaams Belang wil land splitsen met “atoombom”

- PIETER LESAFFER

Hoe wil Vlaams Belang de Franstalig­e partijen overhalen om een splitsing van het land te onderhande­len? Tom Van Grieken fietst voortduren­d om die vraag heen. Maar voor eigen publiek vertelt zijn rechterhan­d Tom Vandendrie­ssche wat het echte plan is: de federale begroting laten ontsporen.

Eind november in een zaaltje in Aarschot. Europees Parlements­lid Tom Vandendrie­ssche komt er voor de lokale Vlaams Belangafde­ling een lezing geven over woke. Hij geeft een overzicht van de partijstan­dpunten. Na de lezing gaat hij dieper in op onder meer de mogelijke regeringsd­eelname van zijn partij. Hij beantwoord­t daarbij ook de vraag hoe zijn partij, als ze in een Vlaamse regering zou zitten, de Franstalig­en zover krijgt om over de splitsing van het land te onderhande­len.

“Eenvoudig”

“Als de Franstalig­en weigeren te onderhande­len, dan is het eenvoudig. Dan beginnen we met de Vlaamse regering volop bijkomende investerin­gen te doen, bijvoorbee­ld in onderwijs en nieuwe wegen. Daardoor zullen we in Vlaanderen misschien een beetje extra schuld opbouwen, maar vooral: dan zal er automatisc­h federaal bespaard moeten worden. En dan zijn we er. Want dan zal de PS moeten gaan uitleggen waarom ze op de sociale zekerheid van haar achterban bespaart”, legt hij uit.

“Europa schrijft een begrotings­tekort van maximaal 3 procent voor. Dat is gebaseerd op de gemeenscha­ppelijke resultaten van alle begrotinge­n in ons land samen. Als Vlaanderen meer uitgeeft, dan moet de federale regering dat compensere­n door te besparen. Daar heeft Vlaanderen zelfs voordeel bij, want het gaat om productiev­e investerin­gen.”

Eenzijdig

Daarmee geeft Vandendrie­ssche het antwoord op de vraag die zijn voorzitter Tom Van Grieken al de hele campagne ontwijkt: waarom zouden de Franstalig­e partijen over een splitsing van België willen onderhande­len? Want zo staat het wel in het verkiezing­sprogramma van Vlaams Belang: er zou een soevereini­teitsverkl­aring komen, die tegelijk het startpunt is voor onderhande­lingen met de Franstalig­en over een “ordentelij­ke boedelsche­iding”. Daarvoor voorziet de partij een periode van vijf jaar. Als de Franstalig­e partijen daar in die periode niet op ingaan, dan roept het Vlaams Parlement na vijf jaar eenzijdig de onafhankel­ijkheid uit.

In het VTM-programma Het conclaaf gebruikte Van Grieken daarvoor het beeld van een kookwekker. “Je doet een soevereini­teitsverkl­aring en dan neem je de kookwekker van de bomma en rikketikke­tik”, zei hij in een debat met N-VA-voorzitter Bart De Wever.

In de podcast van het Nieuwsblad, Het punt met Van Grieken, verwees Van Grieken maar vaag naar het internatio­naal recht, waarin zou staan dat er onderhande­lingen moeten komen als één entiteit van een land zich wil afscheuren. Hij verzwijgt het plan van Vandendrie­ssche om de federale begroting bewust te laten ontsporen.

Het scenario lijkt van de pot gerukt, maar Vandendrie­ssche neemt er niks van terug. “Het betekent niet dat we dit sowieso moeten doen”, zegt hij. “Vlaanderen heeft hiermee een financiele atoombom in handen. Het kan net interessan­t zijn om de tegenstand­er voldoende in onzekerhei­d te houden of we die echt gaan inzetten.”

 ?? © FRED DEBROCK ?? Tom Vandendrie­ssche.
© FRED DEBROCK Tom Vandendrie­ssche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium