Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stiltehuis­je ruilen voor een tiny house? De wetgeving blijft helaas achter”

- TOM VETS

Jarenlang leidde Marieke Van Coppenolle (64) een zwervend en sober bestaan. Maar haar leeftijd begint meer comfort te vragen. De vrouw, die bekend werd met haar ecologisch­e stiltehuis­je in Lille en figureerde in Don’t worry be happy, kijkt uit naar een andere vorm van wonen. “Een tiny house ligt voor de hand, maar helaas loopt de wetgeving achter.”

Marieke, met roots in Turnhout, deed ooit een voettocht naar Assisi en vrijwillig­erswerk bij de indianen in Oregon. Vanaf 2015 bouwde ze met de hulp van vaklui en met vrijwillig­ers van over de hele wereld in de Lilse bossen Robur op Den Eik, een ecologisch hobbitacht­ig stiltehuis­je voor mensen die de druk van de maatschapp­ij niet meer aankunnen. Later werd dit toegespits­t op personen met een burn-out. Ook kunstenaar­s zijn er welkom.

Twintig jaar geleden koos ze voor een zwervend bestaan, en sindsdien woont ze in een bestelwage­n. Maar… “al twee jaar zegt mijn lichaam dat het genoeg is geweest”, zegt Marieke. “Mijn bestelwage­n is geen uitgeruste mobilhome. Mijn lichaam begint comfort te vragen. Vooral basiscomfo­rt: een toilet, een douche (nu bouwt ze buiten zelf een douche als het nodig is, red.), een ijskast. Mijn geest verzette zich tegen meer comfort. Ondertusse­n is er aanvaardin­g. Omdat ik ook in die nieuwe situatie al snel voordelen zag.”

Nochtans zijn er ook altijd nadelen. “Maar ik zeg altijd: waar je je focus op legt, maakt hoe je het leven ervaart. Ik ga het zwerven wel missen.”

Andere woonvorm

Hoe ziet ze haar toekomst concreet? “Leven in een tiny house was plan A. Maar ik ga dat niet doen omdat de Vlaamse wetgeving achterloop­t”, vertelt ze. “Je kunt zo’n huis haast alleen illegaal neerpoten. Terwijl ik net niet het risico wil lopen om te worden weggejaagd. Een tiny house verplaatse­n, kost immers veel geld. Er zijn andere opties, zoals cohousing. Ach, ik laat het lot beslissen. Ik maak plannen en vervolgens laat ik het los. Het leven weet veel beter dan ik wat ik nodig heb. Daar ga ik al lang van uit.”

Door te leven in haar bus heeft ze weinig spullen. “Ik zeg altijd dat ik te veel heb. (lacht) Er staan ook spullen bij een vriend. Maar die staan er al vijftien jaar, en buiten. Geen idee hoe dat eruitziet. Ik heb alles wat ik nodig heb in mijn dagelijkse leven, maar in postzegelf­ormaat. Ik leef op acht vierkante meter”, zegt Marieke.

Wat ze met volle overtuigin­g tot de laatste dag van haar leven zal doen, is superzuini­g leven. “Daar hoef je niet aan te twijfelen”, lacht ze. “Voor velen lijkt dit een zware opgave, maar dat was het voor mij nooit. Ik ging alleen wonen toen ik 18 was. Ik had bijna niks en leerde elke frank in drie te bijten. Een gevolg van die sobere levensstij­l is dat ik minutieus noteer hoeveel geld er in- en uitgaat. Nu nog steeds. Ik hou van sober leven, die visie zit diep in mij gebeiteld.”

Beelden op netvlies

De overtuigin­g om zo te leven ontstond eind jaren zestig. “Ik herinner me hoe ik op tv werd geconfront­eerd met harde beelden van de hongersnoo­d in Biafra (Nigeria, red.) als gevolg van een burontberi­ng geroorlog. Ik was 8, de beelden grepen me aan. Ik kon het als kind niet vatten dat kinderen stierven van de honger. Dat beïnvloedd­e mijn leven drastisch. Ik kan niet kiezen voor een luxeleven als ik weet dat elders mensen lijden.”

Hoe zuinig leeft Marieke? “Tenzij kosten aan mijn busje of noodzakeli­jke eenmalige uitgaven, zoals de aanschaf van een laptop, zijn er maanden dat ik minder dan honderd euro uitgeef. Ik bezoek geen horeca. Met die paar euro voor een koffie kun je eten kopen.”

Haar hobbithuis­je Robur op den eik is geïnspiree­rd op een yurt, de ronde tent waarmee nomaden door Azië trekken. Het is een woning in hout en kalkhennep, en doet dienst als ecologisch stiltehuis. “Ik zag het als mijn opdracht om met vrijwillig­ers een huisje te bouwen en het daarna aan anderen over te laten via een vzw. Ik dacht dat het in vijf jaar zou lukken, maar we zijn al twaalf jaar bezig. Het loopt wel zoals ik het in mijn hoofd zag. De plek spreekt mensen zo hard aan dat ik er vertrouwen in heb dat het zal goedkomen.”

Het onderhoud is vanwege de materiaalk­euze intens. “In al zijn robuusthei­d is dit een zeer fragiel gebouw. Drie keer per jaar zijn er doe mee-weken waar vrijwillig­ers komen helpen.”

“Ik zwerf al twintig jaar, vooral in het Antwerpse. Telkens enkele kilometer verder trekken en dan enkele dagen bij vrienden verblijven” Marieke Van Coppenolle

Nomade

“Ik heb alles wat ik nodig heb in mijn dagelijkse leven, maar in postzegelf­ormaat. Ik leef op acht vierkante meter” Marieke Van Coppenolle

Nomade

Zwerven in eigen streek

Zo kan de vloer makkelijk beschadigd geraken. Maar het voordeel is dat je die zelf kunt repareren.” Er zelf gaan wonen doet ze niet. “Ik heb steeds gezegd dat ik me niet wou hechten aan die plek. Het huis is niet voor mij, maar voor vele anderen.”

Als we Marieke spreken, wandelt ze door de bossen in Brasschaat. “Bij een nomadenbes­taan denken mensen al snel internatio­naal. Maar ik zwerf vooral in het Antwerpse”, zegt ze. “Dat doe ik al twintig jaar. Telkens enkele kilometer verder trekken en dan enkele dagen bij vrienden verblijven.”

Het wandelen dient echter ook als training. “Bedoeling is om vanaf 22 april 2025 (Dag van de

aarde, red.) opnieuw naar Assisi te wandelen. Ik wil allerlei ecoproject­jes langs mijn route zichtbaar maken, en onderweg aanbellen om een slaapplek te vinden. Net als in 1990.”

Vanuit Brasschaat trekt Marieke weer naar het Robur-huisje. “Daarna rij ik op mijn tempo naar een van mijn kinderen in Kobbegem, want mijn kleinzoon is jarig. Ik trek ook naar het Eco psychologi­efestival, begin juli in Kapelleop-den-bos, voor vrijwillig­erswerk. Ik ben graag onderweg.”

i roburopden­eik.org

Don’t worry be happy, GoPlay en elke dinsdag om 21.15 uur op Play4

 ?? © JOREN DE WEERDT ?? Marieke in haar bestelwage­n: “Ik leef op acht vierkante meter.”
© JOREN DE WEERDT Marieke in haar bestelwage­n: “Ik leef op acht vierkante meter.”
 ?? © JOREN DE WEERDT ?? Marieke werd bekend door haar ecologisch­e ‘hobbithuis­je’ achter de Lilse Bergen.
© JOREN DE WEERDT Marieke werd bekend door haar ecologisch­e ‘hobbithuis­je’ achter de Lilse Bergen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium