Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alsof ze een elastiek rond je botten spannen en steeds strakker aantrekken”

- NETTE LOOTS

“Het is maf dat je designerdr­ugs gewoon online kunt bestellen en per post aan huis geleverd krijgt”, zegt Ramona, de zus van Kevin Van Hoylandt (44). Tientallen jaren vocht haar broer tegen een zware drugsversl­aving, in maart overleed hij na zelfdoding. Ramona waarschuwt voor de gevaren van designerdr­ugs: “Als mijn getuigenis slechts één leven kan redden, is het al van onschatbar­e waarde om Kevins verhaal te delen.”

“Hé zus, mag ik je rekeningnu­mmer, want ik moet je nog veel geld terugbetal­en. XXX, love you”. Dat is het laatste bericht dat Ramona van haar broer Kevin Van Hoylandt (44) had ontvangen. Vier dagen later, op 14 maart, werd hij dood aangetroff­en in zijn appartemen­t in de Antwerpse Lammekenss­traat. “Door de designerdr­ugs hoorde hij de stemmen van onze overleden moeder en grootmoede­r. Ze riepen hem. Maar Kevin wilde niet dood, daar ben ik zeker van”, vertelt zijn zus.

Twee jaar voor zijn dood raakte Kevin verslaafd aan de designerdr­ug Monkey Dust, of MDPHP. Het is een sterke drug waarvan afkicken bijna onmogelijk is. “De lichamelij­ke pijn is niet te harden”, zei Kevin in een getuigenis tijdens zijn behandelin­g bij afkickklin­iek Multiversu­m in Boechout. Die getuigenis werd gepublicee­rd in het Tijdschrif­t voor Verslaving en Herstel. “Stel je voor dat er rond je botten een elastiek wordt gebonden die telkens harder wordt aangespann­en, tot de elastiek in je botten snijdt. Ik wilde het niet meer nemen, maar toch bleef ik gebruiken. Afkicken was te heftig.”

Monkey Dust is vrij te verkrijgen in Nederland, goedkoop, en makkelijk online op te zoeken. “Ik vind het maf dat je dat spul zomaar kan bestellen en geleverd krijgt in een pakje zout. Je tikt het in op Google en allerhande websites springen open.” Ramona hoopt met het delen van Kevins verhaal anderen te waarschuwe­n voor de gevaren van designerdr­ugs. “Zelfs als het slechts één leven kan redden, is het al van onschatbar­e waarde.”

Gepest om gewicht

Kevin was amper 13 toen hij begon te experiment­eren met drugs. “Hij werd op school gepest omdat hij te dik was. Ze sloegen hem en zo is alle miserie begonnen. Hij nam heroïne en cocaïne om te vermageren”, vertelt Ramona. Ze was 10 jaar oud toen ze voor het eerst de xtc-pillen van haar broer vond. “Kevin werd razend toen hij zag dat ik de pillen in mijn handen had. Een keer haalde hij zelfs uit met een schaar. Ik leerde al snel dat ik van zijn spullen moest afblijven.”

Thuis konden ze moeilijk om met zijn drugsversl­aving. “Papa wilde Kevin laten opnemen in een afkickklin­iek, maar daar was ons mama tegen. ‘We lossen dat zelf wel op’, zei ze. Toen Kevin 19 jaar was, kreeg mama spijt dat ze hem nooit gedwongen liet opnemen. Te laat, Kevin was meerderjar­ig.”

Door het drugsgebru­ik werd Kevin paranoïde en hoorde hij stemmen. “De wereld zag er plots zo anders uit”, zo getuigde hij. “Ik zag vogels tegen elkaar praten, over mij. Als ik in een kamer zat, werden de muren zwart en dacht ik dat de deuren dichtgemet­seld waren. Ik ben dakloos geweest omdat ik bang was om

““Ik vind het maf dat je dat spul zomaar kan bestellen en geleverd krijgt in een pakje zout. Je tikt het in op Google en allerhande websites springen open”” Ramona Van Hoylandt

Zus van overleden Kevin

terug te keren naar mijn appartemen­t. De stemmen achtervolg­den mij.”

Afkicken

“Kevin heeft echt moeite gedaan om af te kicken, maar de drang was te groot”, zegt Ramona. “Hij werd meerdere keren opgenomen in een af kickcentru­m, maar soms was er gewoon geen plaats. Hij nam herhaaldel­ijk een overdosis in de hoop dat ze hem dan wel zouden opnemen. Hij belde van tevoren de hulpdienst­en en liet de deur open zodat ze gemakkelij­k binnen konden. Ik verzeker je, hij wilde niet sterven.” Ook in de maanden voor zijn dood verbleef Kevin bij afkickcent­rum Multiversu­m in Boechout. “Het leek allemaal goed met hem te gaan. Hij had al enige tijd niet meer gebruikt, had een vriendin en keek uit naar zijn eigen appartemen­t in het centrum van Antwerpen. Normaal gezien zou zijn behandelin­g duren tot begin maart, maar in de laatste week ging het mis.”

Kevin had via een computer in het centrum opnieuw drugs besteld en bij het onthaal laten leveren. Volgens de familie werd Kevin onmiddelli­jk aan de deur gezet. “Hij belde om te zeggen dat hij een nacht op hotel moest doorbrenge­n. De dag nadien kon hij gelukkig vervroegd de sleutel krijgen van zijn nieuwe appartemen­t.” De familie is teleurgest­eld in de werking van de af kickklinie­k. “Hoe kan het dat iemand die duidelijk hulp nodig heeft gewoon aan de deur wordt gezet?”

““Kevin nam herhaaldel­ijk een overdosis in de hoop dat ze hem zouden opnemen in een afkickcent­rum. Hij belde van tevoren de hulpdienst­en en liet de deur open zodat ze gemakkelij­k binnen konden. Ik verzeker je, hij wilde niet sterven””

Door het medisch geheim kan Zorggroep Multiversu­m niet communicer­en over de specifieke situatie van Kevin. Wel lichten ze de algemene principes toe: “Dealen is gedrag dat losstaat van de eigen verslaving en wordt niet getolereer­d”, zegt algemeen directeur Els Vanheusden. “Ook het bezit of gebruik van middelen op het ziekenhuis­domein wordt niet toegestaan. Deze beide zaken kunnen leiden tot een ontslag. Dergelijk ontslag is meestal een time-out. Als een patiënt gemotiveer­d blijft, kan hij na die time-out terugkeren.”

“Help waar je kan”

Jarenlang hielden Ramona en haar vader Dirk hun hart vast. Ze waren ervan overtuigd dat een overdosis Kevin ooit fataal zou worden. Ze kunnen het moeilijk plaatsen dat Kevin overleed aan zelfdoding. “Ondanks alle shit, zijn Kevin en ik altijd voor elkaar blijven zorgen. Onze familie heeft enorm geleden onder zijn drugsprobl­eem, maar hij is en blijft mijn broer.”

“Laat een persoon met een verslaving niet vallen”, wil Ramona meegeven aan families in dezelfde situatie. “Help hen waar je kan, want voor je het weet is het te laat.”

i Wie met vragen zit over zelfdoding, kan contact opnemen met de Zelfmoordl­ijn op het nummer 1813 of surfen naar www.zelfmoord1­813.be. Vragen of bezorgd om iemand? Bel 078 15 10 20, mail of chat via www.druglijn.be/stel-je-vraag. Anoniem en zonder oordeel.

Ramona Van Hoylandt

Zus van overleden Kevin

 ?? © RR ?? Decenniala­ng vocht Kevin tegen een ernstige drugsversl­aving, in maart overleed hij.
© RR Decenniala­ng vocht Kevin tegen een ernstige drugsversl­aving, in maart overleed hij.
 ?? RR © ?? Een van de laatste foto’s die Kevin van zichzelf nam.
RR © Een van de laatste foto’s die Kevin van zichzelf nam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium