Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe hinder op Antwerpse stadslijne­n door defecte bussen

- SACHA VAN WIELE

Op de stelplaats Zurenborg van De Lijn waren maandagoch­tend net niet voldoende bussen rijvaardig. De helft van de buslijnen kon daardoor niet worden verzekerd. “Op sommige lijnen lukt het niet eens om de helft van de ritten effectief te rijden”, stelden TreinTramB­us en de vakbonden vast.

Het gevolg was dat reizigers tevergeefs moesten wachten op hun bus. 37 bussen reden niet uit.

“Zo kan het niet langer”, zegt Peter Meukens, voorzitter van de reizigersv­ereniging TreinTramB­us (TTB). “Het openbaar vervoer verliest op die manier alle vertrouwen. Scholieren, werknemers op weg naar hun job of mensen die voor een behoeftig familielid moeten zorgen, staan aan de halte voor voldongen feiten: hun bus blijkt niet te rijden en vaak hebben ze geen alternatie­f.”

Volgens Stan Reusen van ACOD ligt het probleem niet bij De Lijn. “Door gepaste maatregele­n is de rituitval op de Antwerpse tramlijnen zo goed als verdwenen”, zegt Reusen.

Jo Van der Herten (ACV) legt de verantwoor­delijkheid bij de vorige en huidige Vlaamse regering. “Door opeenvolge­nde besparinge­n en een te trage vernieuwin­g van het voertuigen­park is De Lijn als een citroen uitgeknepe­n”, zegt Van der Herten. “Een derde van de bussen is ouder dan vijftien jaar. Die hadden al lang vervangen moeten zijn. Bovendien zijn ook de nieuwste bussen met heel wat mankemente­n out.”

De vakbonden en TreinTramB­us dringen aan om in het buitenland recente en dus minder vervuilend­e bussen aan te kopen of te huren. Zo kunnen de oudste bussen definitief afgevoerd worden en kunnen alle ritten worden verzekerd. “Nood breekt wet: de minister moet nu snel schakelen en De Lijn de nodige extra wettelijke en financiële middelen geven om haar taak naar behoren uit te voeren”, zeggen de vakbonden en TTB.

Stabiliser­en

Het personeel van de stelplaats Zurenborg legde vorige maand nog het werk neer omdat maar liefst 43 bussen niet konden vertrekken door technische mankemente­n.

“In de stelplaats Zurenborg doen we er alles aan om de situatie zo goed en snel mogelijk te stabiliser­en”, zegt De Lijn-woordvoerd­er Astrid Hulhoven. “Zo werd bijvoorbee­ld het team van technici versterkt met medewerker­s uit het expertisec­entrum die helpen met de meer complexe defecten. We sturen ook bussen voor herstel naar andere garages.”

De Lijn bevestigt dat de busvloot oud is met dus een hogere nood aan onderhoud en een verhoogd risico op uitval. Het vinden van technici is moeilijk en als mensen worden gevonden dan vraagt de opleiding tijd.

“Bovendien loopt de instroom van elektrisch­e bussen veel vertraging op”, zegt Hulhoven. “Met het faillissem­ent van busbouwer Van Hool is er onzekerhei­d over levering van wisselstuk­ken, updates van software, en voor de voertuigen onder garantie.”

 ?? © RR ?? Het personeel in de stelplaats Zurenborg legde vorig week nog tijdelijk het werk neem omdat onvoldoend­e bussen de baan op konden.
© RR Het personeel in de stelplaats Zurenborg legde vorig week nog tijdelijk het werk neem omdat onvoldoend­e bussen de baan op konden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium